Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Темата стана много техническа, аз ще я разведря с другата страна на нещата - кафето :D

Понаучих се да правя много хубаво кафе от Ла Павони-то си. Със сигурност е най-хубавото кафе, което съм си правил вкъщи :) Едно голямо предимство на ръчната мелачка е възможността да редувам различни видове кафета, което и направих, в момента редува Еспресо Виваче и Домани Бленд. Интересното е, че преди предпочитах вивачето на старата си машина. Не знам сега точно от какво зависи, може би е свързано и с това, че започнах да правя по-къси кафета, но мисля, че определено предпочитам Домани Бленд, макар че и двете кафета са страхотни. Вивачето е много плътно, горчиво, тъмно, но му липсва аромат някак си, липсва му блясък, не знам как да го обясня :) Просто е много класическо кафе. Докато Домани Бленд има някакъв интересен дървесен привкус и лека киселинност, която на старата ми машина беше по-силна и подчертана и заради което не го харесвах толкова, но в момента е много добре овладяна и го прави много добре балансирано.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Направих първото капучино. Робустата си е робуста и във вид на еспресо ми е горчива и , как да кажа, груба. Греша ли обаче, че за капучино става идеално, балансира сладостта на млякото с една готина горчива жилка? Евгени, утре взимам едно Домани, Сънчу препоръчва сити бленд, ако правилно съм запомнил. Същото ли е като твоето Домани бленд?

Редактирано от jabs
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Сити Бленд е отделен бленд, другите са Еспресо Виваче и Домани Бленд. Доколкото знам от тях, е най-тъмно изпеченият им бленд, не съм го поръчвал, само съм го пил веднъж при тях и нямам спомен как беше. По принцип с никое кафе на Домани няма да сбъркаш. Еспресо Виваче е може би най-популярното им.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

В интерес на истината и мен не ме изкефи последната партида Vivace - купих я в събота на 29ти.
Може и да ми е омръзнало просто.



Sent from my iPhone using Tapatalk

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Всичко омръзва, така и с кафето, затова повече блендове или моно и по малко :), опитвам се да редувам три вида толкова и пия 3 единични дневно.

Редактирано от EspressoH
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Първото Домани Бленд, употребено в драгоценната компания на Сънчоу :) Кеф. Благодаря за препоръката, Евгени. Две неща които вие със сигурност знаете, пък аз научих снощи: първо че вкуса е доста различен между ботъмлеса и чучурката. И не ме разстрелвайте, на мен чучурката по ми хареса :) И второ че меленето при чучурка и ботъмлес било различно.... глей ти, глей ти :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

До 1:30 бродирах с тези тестове :) Но резултатите са много повече от добри. Страхотно кафенце прави туй то.

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Големите машини имат един недостатък, че се чака 3о мин да загреят, ако в ситуация искаш да си пуснеш набързо едно кафе не става, там Гаджията е моето спасение :)

Редактирано от EspressoH
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

В Домани няколко пъти се опитват да ме убедят, че водата е много важна и трябва да е филтрирана... Все още не съм пробвал.

По-лошото е, че с новата машина май това е още по-голям проблем, понеже е просто един бойлер (тенджера под налягане :D ), в който сипваш водата и тя директно се загрява цялата. И после престоява такава сварена и мирише на варена вода (това като помириша в бойлера де, на кафето не се усеща). Само доливам, за да поддържам нивото. Чета в нета, че маниаците след употреба изсипват цялото съдържание. Но това ми се струва безумно, първо че ще е голяма играчка и после голям разход на вода...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Хабят, вярно е. Аз се опитвам в момента да отсея "посоката на кабелите" от полезната информация. Примерно четох две страници доводи как флъш при НХ преди екстракция трябва да е с дължината на самата екстракция (25-30 сек), ако разбира се машината е в била в покой по-дълго. И как трябва при флъша да не се дозатяга ръкохватката и да се слуша тона на свистенето, пък и да се гледа танцува ли водната струйка и прочие.... Това е чаровно на пръв поглед но като се замисля ми идва в повече. Гледам, има няколко базови стъпки които не трябва да се омазват, трябва да си познаваш екипировката и възможностите й, оттам нататък според мен следва да се спре и да се намери границата на разума, като впрочем с всяко друго занимание. Ако сменяш цялата вода след всяко кафе или филтрираш водата или и баеш с вуду преди екстракция, сигурно ще има някакво отражение на крайния продукт, но ставаш роб на нещо което следва да ти носи удоволствие, а не ти да му слугуваш. Евгени, кафето от Ла Павонито изглежда суперб, вкусно ти е, кефи те. Останалите 50% напън които да доведат до 2% подобрение си мисля че занимават един елитарен клуб, като при всичко друго, хайфистите са добър пример :) Ако си инвестирал в добра комбинация от техника и хубаво кафе, облегни се назад, пий си кафето и зяпай звездите :) Аз смятам да отделя останалото време в друго приятно занимание, отново без да достигна до дълбините на познанието, но да не сменям удоволствието с маниащината. That said, експериментите са винаги добре дошли, защото както и espressoH писа, повторението на едно и също води до скука :) Ама чак хайфистките залитания са за избраните, пък аз съм си от Подуяне :) А и кафенцето след снощи ме кефи as-is. Апропо, след посещението ми при Дъбов днес, само на мен ли ми се струва че там цените са доста по-дебели от Домани? Имам едно усещане за елитарна снобария след визитата и не мога да се отърся. Вярно обстановката е по-хай, няколкото ламарзокота, доста повече избор на кафета и джаджи, но това от опита ми и житейската ми камбанарийка малко ме прави предпазлив. Да не съм негативен, хората бяха много любезни, чак ми подариха кафе за проба (аз все пак си понакупих известо количество джаджи), но ми остана такъв привкус. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Слава Богу, не съм си въобразил :)

Едно питане: чистенето със сляпата цедка - на 2-3 дена, флъшване 5-6 пъти по десетина секунди през кратки интервали? Нещо по-специално от това дали е нужно?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравейте и от мен, кафеджии!

Казвам се Иван Богданов от София и съм пристрастен към еспресото!

Също и към слушалковите системи за аудио възпроизвеждане. (кабелите има значение, след едно ниво!)

Свирил съм на класическа китара и последствие на бас китара в рок групи. В момента остана страстта към музиката и един Е70 от Роланд на което посвирвам разни мелодии.

Наскро се опитах грубо да сметна колко еспресо кафе съм изпил ами 25 - 30 000 грубо. В офиса сме на кафемашини Rancilio Classe 5 и 7, Mazzer ... и също  капсули Lavazzа - повече от доволно за тежко пристрастен към 30-те милилитра :)

От хората съм които тръгват на почивка с еспресо машина, но нарочно това лято оставих старата си при роднини, за да взема нова и кафемелачка за вкъщи.

Докото чакам pre2015 на Gaggia Clasic се оглеждам за домашна еспресо мелачка - изборът отива към Mahlkonig/Baratza Vari или SH Mazzer Jolly

Ще помисля и реша скоро, благодаря на всички за темата!

Ще се радвам да споделите любими места с качествено/направено с отношение еспресо в София.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.