Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

4 hours ago, CyberGene said:

Сигурно изтрещях, ама си поръчах Kinu M47 (ръчната мелачка от клипчето горе) :D Има ли желаещи за Eureka Mignon, май на около година, ползвана за по 1-2 кафета на ден? Имам един познат, който е проявил интерес. Ако има и други, да ви редя на опашката ;) 

Аз бих запазил и миньона, то при мен е болна работа ама си трябва повече от една, но имам един миньон, два мейзъра и ръчната :)

Редактирано от EspressoH
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

На 17.08.2018 г. at 21:14, blazarov написа:

Да, учудващо и за мен.
Между другото може и това да има връзка с това, че сега кафето с VST кошницата+голия портафилтър е много по-добро.
Аз ползвах само оригиналната двойна цедка с 16гр доза. Те май я дават за 14гр и с 16 винаги болта се врязва към 1-2мм 2 кафето.
Новата ми VST е 18гр и аз толкова й слагам и болта не се отбелязва изобщо.
 

Може ли да тестваш как става кафето с bottomless + кошницата на Rancilio. Тоест да видиш дали има голяма разлика между кошниците на VST и на Rancilio. Ако може 

Питам, защото в комбината имат само "калибрирани" кошници за Rancilio (тия дето ги продават с последните машини). В описанието пише, че не пропускат утайка, а с мойте понякога имам (кошниците са някакви обикновени). За жалост в комбината IMS кошниците са изчерпани, а не ми се поръчва отвън, ако няма да има голяма разлика в кафето спрямо кошниците на Rancilio.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ще пробвам още утре сутрин. Аз и без това смятах да пробвам.
Ранчилио не знам как я хвалят и калибрират но разликата в прецизността с VST-то е категорично очевидна и с просто око, на пипане също.
Не знам какво те притеснява с онлайн пазаруването, аз донякъде даже нарочно купувам разните дрънкулки и ъпгрейди от различни сайтове за да ги пробвам и досега с всичките всичко е било наред, а за цената е излишно да споменавам, че е значително по-изгодно дори и с доставката. Кефи ме също, че повечето магазини за кафе аксесоари директно махат ДДС без изслишни обяснения :-)


Sent from my iPhone using Tapatalk

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не ме притеснява онлайн пазаруването. Притеснаваше ме значително по-голямата цена в ebay (над 50% повече), но намерих един ирландски сайт, който предлага нещата който търся на добри цени. Сигурно ще поръчам от там. Аз като цяло се интересувах от IMS single кошниците, но ще чакам резултатите от VST. Като цяло не ми е спешно, но се навивам за bottomless ръкохватка и заради нея да сменя и кошницата (пък и да не ми пуска утайка).

Имат и от тия термометри като лента, който се лепят за металната част на машината и показват температурата.
Не знам каква е политката на форума за постване на линкове, но тъй като сайта е ирландски и аз нямам нищо обще с него, ще го споделя, понеже може да е полезен на някого. Цените им на доставка ми изглеждат нормални. Ето линк -> https://www.bluestarcoffee.eu/coffee-group-temperature-strip-6712-p.asp
Направи ми впечатление, че след добавяне на продукта в кошницата, цените са малко по-ниски от обявените в сайта (може да не важи за всички продукти).

Редактирано от Coffee
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Еее жалко! Последната поръчка ми е точно от bluestarcoffee.eu и ако знаех за тези лентички щях и такава да си взема! Ползвах "BG Post Priority" shipping за 15EUR и дойдоха нещата за 3 работни дни.

предишната - пак аксесоари - bottomless protafilter, VST кошница и други от www.theespressoshop.co.uk също много бързо дойде и без грижи

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Повечето от форума сте от София и можете да направите партия и да си разделите разходите за доставка. Аз съм от бургаска област и съм далече за такива неща (после ще трябват допълнителни куриери и се оскъпява).

Иначе доставката само на едни лентички е 3.5 евро + 5 евро за самите лентички = 16-17лв.

ЕДИТ: видях сега, че за 2 броя лентички, доставката е почти двойна, така че не е кой знае колко изгодно да се взимат на партия. Аз бих изчакал и след време бих ги взех с нещо друго.

Редактирано от Coffee
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да, и аз прецених, че за 7лв доставка направо поръчвам, иначе трябва да се разбираме кой-къде-кога-какво, кой платил, кой не платил :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

преди 21 минути, SethPlate написа:

А с Gabco не може ли, не доставят ли на UK адрес?

Като цяло няма смисъл. Не е чак толкова по-евтино, а отделно ще трябва да се плати и на Gabco (или друг презозвач) и да се чака повече от седмица. Доствката на тия лентички до UK е с 0.50 евто по-малко, а на един bottomless portafilter до UK е 5.5 евро (от 9.5евро), но той си тежи и разликата (че и отгоре) може да отиде за Gabco.

Редактирано от Coffee
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Disclaimer: Не продавам и не печеля от конкретния продукт и производител, който коментирам. Целта на поста е единствено да споделя опит по интересна тема. Дано е полезно и не нарушавам правила.

Здравейте,

Направих едно клипче със стоковата Rancilio кошница, което не се получи много добре, но все пак споделям. Много гадна е светлината там, където е машината и много staging изисква постигането на качествен клип. :)


Ежедневното ми еспресо го правя с VST 18g ; 18грама Domani Espresso Vivace мляно кафе и 45г готово еспресо, т.е. 2.5:1 brew ratio, като регулирам с едрината на меленето да излиза за точно 30секунди. Това за момента с ръка на сърцето твърдя, че е най-доброто еспресо, което съм правил и като цяло пил изобщо. :)

Това от клипа е с фабричната Rancilio Silvia V5 кошница, мисля че се води 14г и bottomless портафилтъра. Рецептата е 14г мляно кафе; 35г готово еспресо (2.5:1 brew ratio). Този конкретен шот излезе за 21 секунди, т.е. малко по-бързо отколкото трябва и има мегдан за подобрение.

Наблюдения и мисли по темата в случаен ред:

  • Стоковата кошница иска значително по финно смилане за да постигнеш същото време на шота. Повечето знаете колко е чувствителна врътката на Миньона по принцип, а тук се наложи около 0.5 еденици въртене на копчето спрямо VST.
  • Стоковата кошница толерира много по-малко несъвършенства при разпределението на смляното кафе в портафилтъра преди тампа. Бих казал, че имам прилична техника и доста се старая за да постигам много консистентен и качествен резултат, и въпреки всичко в не малко случай се получава лоша екстракция заради канали (channeling). Използвайки същата техника и същото кафе с VST кошницата без проблем правя 10 от 10 поредни еспресота с абсолютно еднакво и отлично качество. Даже откакто ежедневно използвам VST кошницата съм забравил за проблема с изхабените шотове, който страшно ме ядосваше доскоро. Въпросното inconsistency, което е основния проблем на home ( а и не само home) баристата :)
  • Да кажем ако си много сръчен професионален барман и абсолютно перфектен, стараеш се всеки път и премерваш и разпределяш всичко (което никога, ама НИКОГА не съм виждал някой барман в заведение да го прави със старанието с което го правя аз вкъщи), абсоютното качество на най-доброто еспресо със стокова кошница и VST няма да е много по-различно.  Но в средния резултат от 100 кафета, да речем, на един среден домашен любител като нас според мен разликата би била космическа в полза на VST.
  • За мен VST кошницата си струва категорично символичната цена на фона на общата цена на кафе системата, както и на огромния скок в качеството и най-вече консистентността на резултатите, който дава. В допълнение по-добрата кошница е по-прощаваща (forgiveness factor) от към дребни несъвършенства в техниката на разпределение и тампериране, което е основния фактор за фрустрация при новобранците като мен :)

Следобед ако не ме домързи ще направя още един клип вече на 30-секунден шот и мисля да я хвърлям оригиналната кошница. :D

 

 

Редактирано от blazarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Светлината е ок и видеото се вижда добре. Кафето горе долу добре тече. Кошницата не бих я хвърлил, може някой път да потрябва.

За баристите (разбира се не българските) съм чел, че не ползват везни и тн, защото толкова са тренирали с везна, че вече на око хващат и най-малките разлики.

Интересно, че повечето потребители пишещи в темата пият двойин (и нагоре) дози кафе. Ако една доза е 7гр, то 18гр идват около 2.5 пъти повече. Аз се стремя да си правят единични (с до около 8-9гр кафе), но кафето става съвзем различно спрямо по-големите дози. Ще експерементирам повече с brew ratio, но двойните дози (когато си правя) ми се струват много концентрирани и вкуса е съвзем друг.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Горе долу долу добре, но:
- това е най-добрия от 4 поредни шота, 2 от които пълен провал :)
- Сравни го със случаен VST шот със същата рецепта и кафе



Що се отнася до дозата - точно така.
Еденичната кошница според мен е изначално с компрометиран дизайн - конусовидна, спрямо цилиндричната двойна и от там дори и най равномерно разпределеното и тамперирано кафе в еденична кошница е с неравномерна екстракция. Частиците отгоре са underextracted а на дъното overextracted.

Силния вкус ако не е твърде горчив или кисел (пак от over/underextraction), а истинския обикновенно сладък вкус на съответното кафе би трябвало да е добър знак за еспресото. Ако все пак не те кефи може да пробваш да го разреждаш с вода или да си правиш млечни напитки.

По тази тема мога да препоръчам клиповете и статиите на Barista Hustle - много систематични анализи и обяснения. Особено тези двете:



Обърнете внимание на последната част на по-краткия клип - перфектното обяснение защо кафето става по-добро.


Sent from my iPhone using Tapatalk
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това ми беше сутришното кафе без да се престаравам по никакъв начин даже и подложка на чашката не съм сложил и кафето пада доста отвисоко.

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.