Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Да, учудващо и за мен.
Между другото може и това да има връзка с това, че сега кафето с VST кошницата+голия портафилтър е много по-добро.
Аз ползвах само оригиналната двойна цедка с 16гр доза. Те май я дават за 14гр и с 16 винаги болта се врязва към 1-2мм 2 кафето.
Новата ми VST е 18гр и аз толкова й слагам и болта не се отбелязва изобщо.


Sent from my iPhone using Tapatalk

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Изглежда добре. Аз също целя такъв резултат.

Ти как го постигна?

1. Изпили ли оригиналния Jet braker за да "поема" болт с конусовидна глава?

2. Доколкото виждам от каталога на IMS shower screen-а, който е официално съвместима с Rancilio Silvia не е фабрично вдлъбната за болтове с конусовидна глава - https://www.bluestarcoffee.eu/ims-competition-shower-screen--rancilio-5971-p.asp. Ти взе плосък и го "смаза" с болта за да пасне или някак другояче?

IMS имат и такива, но не ги дават съвместими с Rancilio - https://www.bluestarcoffee.eu/ims-competition-shower-screen-5592-p.asp

Мерси предварително!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Взима се плосък и болта го прибира по кунуса като пасва идеално.

Не се пили брейкъра, а се разпробива малко със свердло с по-голям диаметър за да се получи конусна фаска за новия болт или се взима направо готов кит от ибей.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Темата назад е супер интересна и богата - жалко, че вече не кипи такъв ентусиазъм или всичко вече е казано. :)

Някой има ли някакво хубаво кафе за препоръчване?

В моя скромен опит, засега Domain Espresso Vivace е абсолютен победител и то с доста голяма преднина пред всички други кафета, които съм пробвал.

Други, които са ми харесали са Diablo blend на Дъбов и някакво забравих какво от Коферо в The Mall.

Espresso Vivace, особено след като се сдобих с VST кошница и bottomless portafilter, страшно много ме кефи. Другите съм ги купувал и правя от време на време предимно от любопитство и уж за разнообразие, но при тях го няма този карамелено сладък вкус, който е направо пристрастяващ.

Обикновенно кафетата дето ги продават като сладки и с ниска киселинност сладостта им е някак по-плодова и пак с кисели нотки.

Другото интересно е, че в къщи както ми се получава го харесвам доста повече отколкото като го пробвах за първи път на място в Домани.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Пробвай Етиопия Иргачеф, ако искаш. То е леко парфюмено - с приятни цветни нотки, но и леко кисело, така че не е за всеки. Няма почти нищо общо с вивачето :) Просто двете са ми любими и ги редувам, за да има разнообразие. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Темата не е замряла, просто повечето неща вече са казани. Аз почти всеки ден преглеждам за нови мнения и чета, а гледам да пиша само ако с нещо мога да съм полезен на някой. Иначе ме дразни, че всяко мое мнение предварително трябва да се одобрява от модератор и после ако открия грешка, не мога да го редактирам.

Щях да взимам една Brasilia Club и да я модифицирам, но ми изпадна един heat exchanger E61 и като цяло си карам с нея и често си правех капучинота. Модифицирал съм си предната машина с PID, манометър и контрол на налятането, но нея я ползвам само лятото.

За кафета не мога да коментирам, понеже не съм от София, а по другите населени места не се предлагат прясно изпечени кафета. Затова си взех машинка за печене и си пекох няколко пъти зелено кафе. Бях го купил от чужбина, но вече и в България предлагат голямо разнообразие от зелени кафета и то на доста по-добри цени, но тях ще ги пробвам след като си изпия текущите запаси от кафе. Ако на някой му е интересно, ще споделя повече информация.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

56 minutes ago, Coffee said:

Иначе ме дразни, че всяко мое мнение предварително трябва да се одобрява от модератор и после ако открия грешка, не мога да го редактирам.

Така е първите 50 мнения. Имахме кофти опит и затова така се прецени...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Има ли някой в темата да ползва премиум ръчни мелачки, четох напред за Lido ET. Te по никакъв начин не бива да бъдат подценявани и нямат нищо общо с обикновенните такива.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

До офиса отвориха още една пекарна за кафе - Арома на черни връх на кръстовището със Сребърна до Paradise Mall.
Реших да ги пробвам - нещо са ми съмнителни. Има там сложена в ъгъла една фурна ама не изглежда да я ползват много много :) плюс има прекалено много сортове , сигурно към 30. Както и магазинчето не е специализирано само за кафе, а по-скоро като квартално магазинче за кафе,ядки, сладки неща и т.н.
След консултация ми препоръчаха това за 6лв/100гр - дпоред тях най-класното и скъпото им. Интересно е определено, даже бих казал доста добро. Това може би е кафето, на което най-отчетливо усещам описаните нотки: тютюн, орех, шоколад. Също има лека сладост, която аз търся.
И все пак мисля днес да мина през Домани да заредя 500гр Espresso Vivace - the king of espresso :-)
0ee5bd4ae79306af4373827123f4dfb9.jpg


Sent from my iPhone using Tapatalk

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Моят опит с магазините Aroma е със смесени чувства. Говоря за другия им магазин, който е на пазара "Димитър Петков". Понякога кафето им е аха-аха, почти Домани като качество, друг път, дори пряснопечените кафета, са толкова зле, че ги оставам, за като нямам друго кафе, докато не дойде момента, в който да установя, че са на 4-5 месеца, и не ги изхвърля. Не знам, на какво се дължи това - може би на неконсистентна суровина, може би на нееднакво печене. Една пекарна, трябва да може да поддържа качество, поне равно на пакетираните кафета на зърна, с марки като Tchibo, Illy и т.н., които не са върха на сладоледа, но поне, знаеш точно какво ще получиш.

Съгласен съм напълно с казаното за Домани и Еспресо Виваче. Досега, както и да въртя и да суча, след известни паузи и проби, винаги се раждам, когато отново си взема едно Виваченце.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Моята мелачка Lido 2 пристигна, мога да кажа че е по-добра от Eureka Mignon :) дори и на най-финната степен кафето е пухкаво и няма никакви грудки.

 

Lido-2-Hand-Grinder.jpg

 

 

Редактирано от EspressoH
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Mignona си остава да се ползва, тази я взех по скоро да експериментирам с повече и различни кафета, защото нищо не остава несмляно.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.