Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Според мен бучките не са проблем, поне не съм усетил разлика след като ги разбия.

 

Имам обаче друг въпрос:

С моята Rancilio Rocky SD, настроена примерно на степен 7 или 8, смилам 16-17 грама кафе и в двойната цедка получавам прекрасно еспресо.

Когато обаче смеля единична доза кафе (около 7-8 грама) не мога да получа хубава напитка нито с единичната, нито с двойната цедка. Пробвал съм да смеля по-фино, стигал съм до  3 (което е много, много ситно), както и по-едро...не става!

Предполагам, че проблемът е в цедката - в двойната попада прекалено много вода, която пробива кафето, а единичната е стеснена отдолу и със съвсем различни отвори.

Та, кафеджии, имате ли такъв проблем и как сте го решили?

 

Кафе машината е Saeco Poemia, цедките са обикновени, без крема диск.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

- Трябва да взимам мелачка, защото в момента се мъча с една с нож. 2 от 10 екстракции стават супер, но предвид непостоянните резултати с мелачката го отдавам по-скоро на случайност. Бях убеден, че ще е Gaggia MDF. Само дето много ме тормози идеята за този бункер за смляното кафе. Предпочитам да е doserless и да си меля директно в ръкохватката, а и Гаджата доста пластмасова ми идва. На фона на почти изцяло неръждаемия Класик тая пластмасарка ще загрозява работата. Нека не се лъжем, кафеджийството освен всичко друго е и гиър фетиш :D Та почнах да мисля за Ранчилио Роки, което е 140 кинта отгоре ново, но пък изглежда доста по-стабилно. Някой използва ли ги, има ли препоръки? Какви други мелачки могат да се намерят в България като абсолютния ми максимум е 500лв. Четох мнения, че степените на Рокито били прекалено на рядко и тези приложими за еспресо давали 4-5 секунди разлика във времето за екстракция. Чудя се как 50-60 степени може да са на рядко, ама на, има и хора дето мислят така.

 

Колега, Рокито е напълно компетентна мелачка за еспресо. Разбира се, ако си решил да скочиш на Еурика няма да сгрешиш, но все пак разликата в цената е доста голяма.

 

Относно doserless, помисли добре. Проблемът с doserless кафемелачките по принцип е, че ако мелиш направо в цедката много цапат и след всяко кафе трябва да почистваш около тях. Аз съм си решил въпроса, като смилам в чашка или друг съд, който не позволява кафето да се разпръсква навсякъде. Тогава обаче трябва предварително да претеглиш кафето, за да знаеш каква доза слагаш. За целта отмервам зърната върху кухненска везна и слагам в мелачката само точната доза, т.е. не я пълня произволно.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

 

Не всички. Имам Eureka Mignon и нямам проблем с разпръскване на смляно кафе. Автоматичното дозиране направо в цедката е супер удобно нещо. Не се налага да меря зърна, да прехвърлям... Адашът също си купи такава наскоро, нека и той напише как е при него. Знам, че идва малко над бюджета, но според мен си заслужава. Освен, че е изработена много качествено, има и безстепенна регулация на едрината с микрометричен винт.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Имам обаче друг въпрос:

С моята Rancilio Rocky SD, настроена примерно на степен 7 или 8, смилам 16-17 грама кафе и в двойната цедка получавам прекрасно еспресо.

Когато обаче смеля единична доза кафе (около 7-8 грама) не мога да получа хубава напитка нито с единичната, нито с двойната цедка. Пробвал съм да смеля по-фино, стигал съм до  3 (което е много, много ситно), както и по-едро...не става!

Предполагам, че проблемът е в цедката - в двойната попада прекалено много вода, която пробива кафето, а единичната е стеснена отдолу и със съвсем различни отвори.

Та, кафеджии, имате ли такъв проблем и как сте го решили?

 

Кафе машината е Saeco Poemia, цедките са обикновени, без крема диск.

 

За колко време изтича напитката? Помпите на евтините машини най-често са ulka и са такива, че да имат добър дебит (flow rate) когато се приготвят 2 кафета. Когато се приготвя само 1, дебита е твърде силен и кафето тече твърде бързо и не се извлича добре (under extracted)

 

Ето тук е обяснено и има упътване за модификация -> https://www.home-barista.com/espresso-machines/voltage-controlled-pump-pressure-ulka-t14153.html

 

Аз съм направил подобно нещо и горе долу се получава добро единични еспресо.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Coffee, благодаря за линка.

 

За съжаление аз самият не мога да направя такава модификация на машинката.

 

Иначе напитката излиза твърде бързо. Днес пробвах и с оригиналната ръкохватка на машинката. При нея има клапани, които се отварят точно на 9 бара. Така се избягват променливите налягане и tamping, остава да наглася смилането при доза 7 г.

 

Първият опит не се получи, но ще се опитам да настроя мелачката.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Купих си кафемелачка Еурека и ще споделя впечатления. Изглежда много добре, изцяло е от метал и в ръцете е като тухла. Не е много шумна при работа. Не разпилява кафе при мелене за разлика от други кафемелачки от този клас и една от основните причини за това е, че не се създава статично електричество в изходния отвор който също е метален. Има две възможни степени за поставяне на опората за портафилтъра и едната ми пасва напълно така, че мога да подпра портафилтъра и да го пусна без опасност да падне.  Изразходих около 400гр. кафе докато я настроя, но след това се справя превъзходно. Използвам таймера, за да си осигуря нужната еднократна доза за всяко кафе. Все още не ми е пристигнала везната, за да измеря да ли всеки път пуска еднакво количество кафе, но дори и да има разлика в дозите, ми се струва, че тя ще е минимална. Настроил съм я да пуска около 9гр. за една чашка от 30мл. Част от смляното кафе излиза на малки бучки, които са много крехки и не оказват абсолютно никакво влияние върху качеството на напитката, след тампирането материала е напълно хомогенен. Гледал съм клипове, където се вижда,че и по-скъпи кафемелачки изкарват кафето на малки бучки. Това се дължи на факта, че камерата в която се провежда смилането е малка и ситно смляното кафе заема формата на каналите в камерата от които попада в цедката. Обръщам внимание на това, че при промяна на марката кафе се налага нова, лека корекция в едрината на смилане. При промяна в грамажа на дозата- също. Това е от личен опит. Така че, може настройката да стане доста изнервяща, докато не се сдобиете с опит и да я настройвате с интуиция. Все пак, Горещо я препоръчвам!  

Относно дебита на помпата, ако съм разбрал правилно, се касае за това, че самата помпа е настроена за работа с налягане 11-12 бара. В нета има много препоръки да се регулира вентила така,че налягането при екстракция да е 9 бара. По този въпрос гледах едно интервю на Лука Безера, собственика на марката Bezzera, който каза, че поради различното устройство на малките кафеварки в сравнение с големите професионални машини, домашните се настройват с работно налягане 11 бара, а професионалните, които имат няколко групи - на 9 бара. Според мен Skala трябва да си поиграе с едрината на смилане, за да получи дора напитка. Екстракцията зависи от количеството кафе, едрината на смилане и налягането в портафилтъра. Ако първата и последната величина са константи, логично е степента на смилане да е разковничето при използване на цедката за една доза. Като правило, с голямата цедка, заради по-големия грамаж, добро кафе може да направи почти всеки.С еднодозовата е много по-трудно. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Относно дебита на помпата, ако съм разбрал правилно, се касае за това, че самата помпа е настроена за работа с налягане 11-12 бара. В нета има много препоръки да се регулира вентила така,че налягането при екстракция да е 9 бара. По този въпрос гледах едно интервю на Лука Безера, собственика на марката Bezzera, който каза, че поради различното устройство на малките кафеварки в сравнение с големите професионални машини, домашните се настройват с работно налягане 11 бара, а професионалните, които имат няколко групи - на 9 бара.

 

Той там говори за "дебит" и като цяло се е объркал. Клипчето е старо и след това bezerra пускат на пазара kit-ове за промяна на OPV ot 11 на 9 бара. Също в коментарите пише, че в момента същите машини, който преди това са били на 11 бара, в момента се продават "заводски" от bezerra настроени на 9 бара.

 

Това е темата в която се обсъжда клипчето (линк има в коментарите към клипчето -> http://coffeegeek.com/forums/espresso/machines/711022

 

Аз пробвах на по-високо налягане и напитката изтича твърде бързо, няма каймак и е водниста. Около 10 бара измерени след помпата (което е около 9 при есктракцията) ми се струва добре като цяло. Иначе машината ми е за upgrade, но това ще е по-нататък.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Едва ли бих различил кафе направено с 9 бара и такова направено с 11 бара. И въоще не се занимавам с това. Съседа има Безера Уника, купена преди няколко месеца, която работи на 11-12 бара заводска настройка.Маркетинга е длъжен да отговори на търсенето и затова предполагам се предлагат вече и машини с изведен на достъпно място ключ за регулиране на вентила. За мен,по-важното е стабилната температура при екстракция, защото обикновено за 30 сек. тя спада с около 10 градуса при по-малките машини. Предполагам, че и при мен е така, защото мога веднага след приготвяне да отпия от кафето без опасност да се опаря. Докато при Безерата, температурата е доста стабилна и се колебае с около 1 градус. Гледах клипчета в ютуб с подобни машини с глава Е61 на които има монтирани цифрови термометри и измерват температурата директно в главата. Това, най-вероятно обяснява разликата във вкуса на кафето при сравнение между моята машина и Безерата. Преди време бях драснал няколко реда тук за това сравнение. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Проблемът с единичното кафе мисля, че е повсевместен. Аз лично почти никъде не виждам да се правят единични шотове от 7гр. Навсякъде бацат минимум с по 14. Някъде по форумите бяха писали, че дори профи баристите по-скоро ще направят двоен шот и ще изхвърлят едното кафе, отколкото да правят единичен. Дали това е така не мога да твърдя, но казвам какво съм чел.

 

Лука Безера в онова видео малко се е пообъркАл, но това вече го обясниха съфорумниците.

 

Аз в крайна сметка днес си поръчах Ранчилио Роки. Като недостатък спрямо Евриката оценявам, че няма таймер и е със стъпкова настройка. Не съм сигурен, че съм от хората, които биха тръгнали да правят 10 кафета едно след друго, за да си оправят настройките дотолкова фино, още повече, че със смяна на кафе всичко се размества и трябва нов сетъп. Като добавим, че всичко това взаимодейства със силата на тъпкане....абе не се виждам да се вманиачавам дотолкова, че 2 секунди разлика в екстракцията или половин грам в дозирането да ме бъркат. Безспорно таймерът е готина екстра, но мисля че ще свикна да постигам оптимални резултати и "на око".

 

Поръчал съм и манометър с нужния преход към резбата на ръкохватката, та скоро време ще правя 9-баровия мод. Общо взето консенсусът е, че трябва да се настрои на 10-бара статично налягане, което би било около 9 в реални условия. Доколко налягането има значение за вкуса не зная. Предполагам ще има отражение, защото в момента трябва да стъпча много здраво кафето, за да докарам нужното време за екстракция, което пък от своя страна води до доста бързо изсветляване. Тъй като досега нямах свястна мелачка, това може би до голяма степен се дължи и на неравномерна едрина, но със сигурност донякъде и заради по-високото налягане. Някои го свалят и до 7 бара де...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Yves, честито за придобивката!

 

Аз изхабих поне половин кило кафе докато уцеля настройката. Затова съветът ми е да почнеш пробите с Рокито на степен 7 (при калибрирана нула).

 

Иначе по отношение на единичната доза след още няколко теста се убедих, че не става, независимо от едрината на смилане и ръкохватката. Явно ще си пия двойно еспресо!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз изхабих поне половин кило кафе докато уцеля настройката. Затова съветът ми е да почнеш пробите с Рокито на степен 7 (при калибрирана нула).

 

 

Странно, говориш за Еуреката, нали? На мен собственикът на магазина ми даде съвет как да я настроя и се оказа доста полезен, защото изхабих точно три чашки кафе. Съветът беше: пускам я да върти без кафе и започвам да затягам болта, докато не чуя ножовете да опрат в един друг, след което спирам мелачката и връщам болта половин (дали не беше един?) оборот назад. Оказа се доста добра отправна точка, защото с тая настройка екстракцията беше почти точна и ми трябваше съвсем лека корекция.

 

А иначе по отношение на правене на единично кафе (7г) в единична цедка аз също досега не съм имал особен успех и затова вече правя винаги само в двойната цедка с 12-14г кафе. Таймерът на Еуреката е доста прецизен и така както ми е настроен в момента за Бразилията на Coffero (любимото ми кафе към момента) пуска около 13г ±0.2г. Аз си правя двойно ристрето от това: 40г напитка за 20 секунди. Всеки път измервам и смляното кафе (лесно е, защото ползвам междинна купичка, за да не хвърчи кафе), и напитката, така че имам постоянен контрол над едрината на смилане и пипвам с милимунда едрината на смилане, ако се налага.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз меля направо в цедката. Не съм усещал да има разлики в изтичането-всичко е доста възпроизводимо. Меля около 12 гр. и аз, но го правя на два пъти защото иначе съм почти в края на таймера (на най-дългото време) и имам чувството, че така грешката е по-голяма. С адаша пием май еднаква пропорция 12-13/40, демек двойно ристрето.

 

ПП: Пробвайте City Blend на Columbus, препоръчвам.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Тази сутрин разбрах, че в пакета с кафе освен кафеени зърна може да има и камъчета. Кафемелачката изчатка 2-3 пъти, след което се наложи да настройвам наново едрината на смилане, защото кафето започна да изтича по-бързо.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.