Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Да, за съжаление на Хариото разликата между две съседни степени е голяма. В началото като я взех, бях писал, че не е така, но явно съм случил на кафе, което по късмет е било "таман" на едната от степените. Понякога обаче има кафета, на които им трябва нещо средно, защото на едната степен е прекалено ситно, на следващата - прекалено едро :( Малко е hit or miss, ама като за тези пари и ръчна - толкова.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Проблеми с температурата може да има при натрупване на котлен камък. Водата в София е мека и това става бавно, но рано или късно се случва и машината трябва да се чисти. В райони с твърда вода е силно препоръчително да се налива омекотена/филтрирана вода в машината.

 

Ако отидеш на място в Домани може да си купиш приготвено еспресо от тяхно кафе по избор. Хората имат сериозна машина, така че ще може да опиташ как трябва да стават нещата. При всички случаи, за добри, повтаряеми резултати си трябва сериозна мелачка. Харио-то е ОК за употреба от време на време, но не е за ежедневна употреба според мен. Аз я ползвам рядко за турско кафе, за да не местя едрината на смилане на електрическата.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз ползвам хариото всеки ден, защото нямам друга и мога да потвърдя, че си е голяма тегавина... Бих предпочел електрическа и може би единствено това, че налях доста пари за най-новото ми хоби (слушалково аудио) ме спира да изръся грешни пари и за мелачка, но бих го направил при удобен случай. Иначе аз, както съм писал и преди, най-много пия Етиопия Иргачеф и по някаква причина това кафе си е перфектно за едната от степените на хариото, всичко става като по учебник. Друго предимство на хариото е, че си отмервам точния грамаж зърна на всяко кафе, смилам и мога след това много внимателно да отсипя смляното кафе в цедката, без да хвърчи навсякъде. С електрическите мелачки, които мелят директно върху цедката става голяма мизерия, пръска навсякъде смляно кафе, в офиса имаме такива и гледам чистачките след почти всеки човек ходят да забърсват. За вкъщи не ми се занимава с такова нещо. А другият тип мелачки - които имат контейнер - ми се струват непрактични за единични кафета, те са си по-скоро за търговски обекти, където се прави кафе след кафе.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

 С електрическите мелачки, които мелят директно върху цедката става голяма мизерия, пръска навсякъде смляно кафе, в офиса имаме такива и гледам чистачките след почти всеки човек ходят да забърсват. За вкъщи не ми се занимава с такова нещо.

Не с всички е така. Аз ползвам ежедневно това: http://www.eureka.co.it/prodotto/mignon-istantaneo/?lang=en и няма такъв проблем. Всичко пада директно в цедката, точно дозирано. Въобще за тази мелачка мога да напиша само хубави неща, единственото гадно е, както често се случва... цената.

Редактирано от blr
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Аз я купих от  http://combinabar.bg/bg-bg/category/4849330132327858978/. Имаше някаква отстъпка, така че платих под 600 лв. Не, че е малко, но си дадох сметка, че без това няма как да пия хубаво еспресо вкъщи.

 

Иначе машинката е разкошна. Направена е много качествено и е компактна (висока е към 35 см). Има безстъпково регулиране на едрината с микрометричен винт и дозатор по време, който може да се изключва. Мели за всякакво кафе от френска преса, през еспресо, до турско. Ползвам я вече година и половина и резултатите са еднакво добри всеки път.

Редактирано от blr
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Пак имат някаква отстъпка, но май са качили малко цената. Звънни и ги питай. Когато я купувах, май имаше 10% за пазаруване онлайн (може и да не помня точно), но аз отидох и я взех на място от магазина им в Дървеница и пак ми дадоха -10%.

 

А машинката е наистина компактна. Сега я премерих: 34х10х12 см, но е изработена стабилно и тежи доста. Освен бункера за кафе, всичко друго е дебел алуминии и стомана, поне отвън.

Редактирано от blr
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

По зла ирония на съдбата точно в тоя момент си направих кафе (Етиопия Иргачеф, както винаги) и ми капе не бавни капки - сигурно над минута трябваше, за да изтекат 30-40мл. Както разправях, че степента е точна :D Ще се търси машинка явно, трябва да им се обадя на тези.

 

Между другото кафето не е никак лошо, доста наситен и силен аромат има при тази толкова дълга екстракция, но доколкото знам е доста вредно така.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравейте, тази тема я намерих случайно преди време и тук прочетох много ценни съвети за това как да си направя хубаво еспресо, за което големи благодарности от мен.

Позволявам си коментар, тъй като виждам в дискусията е намесена кафемелачка Харио и кафето от Домани. От тази тема научих за пекарната Домани, като вече над година съм им редовен клиент, а скоро имах възможност  да ги посетя лично, както и да се запозная с много сърдечните и любезни собственици. Със съпругата ми повече от година си поръчваме само бленда Домани и съм на мнение, че качеството в различните партиди е постоянно на ниво, а разликата във вкуса идва от друго, а не от разлика в партидите. Относно мелачките -у дома съм с мелачка gaggia MDF,а на работа с hario mini mill( мелачките ги ползвам над година също). За съжаление разликата в качеството на кафето което си приготвям на работа и у дома е голямо. На хариото определено му липсва по-финна настройка на едрината на мелене( както беше упоменато вече), а и вероятно приемлива хомогенност на мелене. На работа няколко пъти съм си носил смелено кафе от мелачката в къщи и разликата в качеството веднага се усеща, като вкуса се доближава доста до този който постигам у дома. Да отбележа, че на работа съм машинка за еспресо phlilips saeco poemia, а у дома с Brasilia club(съвет за която също намерих тук).

Между другото тези дни чакам ръчна мелачка заместник на хариото ( LIDO ET) така, че ако някой го интересува, мога да дам отзиви от нея. Известно време у дома имахме и мелачка delonghi kg79 („модната“ дори), но тя не е дори в класа на хариото според мен.

Още веднъж благодарности на участниците в темата за ценната информация която са споделели!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Добре дошъл :) В такива теми доста често се стига до застой, защото старите участници са се изчерпали. Затова е добре, че има нови зарибени хора, които да освежават темите и да пишат новости, така че се чувствай свободен да даваш отзиви за новата машинка и изобщо за всякакви неща, които смяташ, че могат да бъдат полезни :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравей Стоянов и добре дошъл в темата!

 

И аз минах по тоя път и се убедих лично, че за хубаво еспресо мелачката е поне толкова важна, колкото и машината, ако не и по-важна. И аз се опитвах да "хитрувам", но измъкване няма. Искаш ли хубаво кафе-трябва да платиш за качествена мелачка, а те не са евтини. Хубаво е човек да има по едно такова Харио в резерв у дома, но дотам.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравей Стоянов и добре дошъл в темата!

 

И аз минах по тоя път и се убедих лично, че за хубаво еспресо мелачката е поне толкова важна, колкото и машината, ако не и по-важна. И аз се опитвах да "хитрувам", но измъкване няма. Искаш ли хубаво кафе-трябва да платиш за качествена мелачка, а те не са евтини. Хубаво е човек да има по едно такова Харио в резерв у дома, но дотам.

Здравейте, напълно съм съгласен, че хубавата мелачка е поне толкова важна, колкото и машината. Утре чакам Лидото и ще ми е интересно как ще се справи спрямо хариото, а и тази у дома (gaggia MDF от старите с 40 степени).

Между другото в Домани имахме удоволствието да дегустираме 3-4 вида кафе и сорта Перу най-ни допадна (на мен и съпругата ми) и може да направим една проба с него. Някой друг има ли впечатления от него?

И да ви питам и вие ли сте се „разглезили“  на хубави кафета. Имам в предвид, че преди 2 години лаваците от капсула или от хартиена доза ми харесваха, а сега определено им се мръщя. И вече много рядко си вземам кафе от вендинг автомат, а ако пътувам или съм за риба си нося термочаша с кафе от вкъщи. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.