Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Сега се сетих, че преди да настройваш машината, много по-удачно би било, да експериментираш с различна едрина на смляното кафе, както и доста важното натъпкване в ръкохватката(цедката). Само с тези два параметъра като си играеш, ще забележиш как водата тече "различно".

 

Потвърждавам напълно това! Точно по този начин се научих да правя добро кафе, с пяна. От личия ми опит: кафето не трябва да се смила много ситно като пудра. При мен е една идея по ситно от готово смляното за "капковарка". Пресирам го съвсем леко в цедката.

От друга страна моята цедка (която се вади от ръкохватката) има отдолу малка клапа с пружина , която повишава допълнително налягането  при преминаване на водата през нея. Цедката с клапата се разглобява напълно за да се почиства когато се позапуши.

Просто си поиграй, както казва колегата.

 

Отивам да си права кафе :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

От доста време пия еспресо (Сегафредо) с малко мляко. В единия случай с професионална машина за кафене, а в другия, в къщи на малка еспресо машинка. Обичам хубаво кафе, но не съм маниак. Съгласен съм, че всички евтини машини (под няколко хиляди) не си струват парите. Имал съм няколко претенциозни кафе автомати за вкъщи (Jura, Phillips и тн), развалят се бързо и правят посредствено кафе (според мен)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^^^ Абсолютно е така за кафе автоматите. Общо взето са за хора които искат кафе с едно копче.

 

@81.slash

Общо взето всеки го пече според вкуса който желае. Колкото повече го печеш толкова повече захарите карамелизират. Когато печеш има едни моменти дето се казват first and second crack. В  интернет има обяснено много подробно етапите на печене при определената температура. Аз го печа някъде между 30 секунди и минута след second crack. Така е по мой вкус, но много зависи от сорта кафе. За 3000 лв. има много качествени италиански машини и някой ден ще имам надявам се :) Иначе няма проблем че е ръчна мелачката, качествени такива с керамични глави мисля имаше едни Hario. Само дето по бавно става, но е кеф.
 
@Evtim Djerekarov
Евтиме помпата наистина е 15 бара, но има overpressure valve от която се регулира налягането. На повечето машини има един защитен вентил да изпуска при свръх налягане, който не се пипа и още един иглен в самата глава, който е с пружинка и едно точпе и това ти е регулацията. Налягането го правят умишлено по голямо заради крема диска, който създава допълнително налягане. Не прави каймак а разпенва течноста. Ако махнеш крема диска и пробваш с нормална цедка ще се получи бистра течност без каймак и тук вече почва филма :) Моята машина беше настроена на 12 бара в началото. Аз правя двойно кафе от 18 гр., като кафето ми е 30мл. за 20 секунди и след това слагам голямата чашка на жената за още 10 сек. под двата чучура. Цедки се продават само за професионални ръкохватки. Фул сайз се водят. Аз като гледах за машина нарочно взех гаджиа. Всички са с фул сайз ръкохватки и са месингови, което е много важно, за да може да загрее хубаво машината и ръкохватката също. Не знам какво има в нова бразилия, но ако е робуста, тя прави повече каймак. Пак казвам ако сте с крема диск, каймак няма, има пяна.
 
П.С. Не искам да звуча като дървен философ, но съм се постарал и изчел доста информация в интернет. Та затова каквото знам и най-вече от практика мога да хелпвам. Пък и барман съм бил бая време  :greenball:
Редактирано от bluelemon
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мисля, че е предимно робуста баразилията. От друга страна, бианчи силвър е 100% робуста, но съвсем не прави толкова каймак и пяна.

Ясно, значи ако искам по-различна цедка за тази машинка, трябва да има направисисамстване.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Абе аз ще си остана на капсули от мързел, най-вероятно, след като се опитам да опиша в леко вулгарна проза на Електролукс какво точно мисля тях. Ама пак ще започне едно оглеждане и едно чудене и маене. Неспресо между другото ми харесват доста, но първо доставката е само онлайн и второ цената все още е леко висока, а и добрите машини са цифра. Но маймуни с трици - не става.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Евто само с цедката няма да стане. Почнеш ли няма спирка :)

 

Ето тук са обяснени добре етапите от изпичането на кафето http://www.sweetmarias.com/library/content/using-sight-determine-degree-roast

Това ми е пекарната. 39лв. от продавалника. Справя се супер добре. На фона на 500-600 стотака от колкото почват домашните си е бижу. Преди това печах с машина за пуканки, естествено модната. Става и на фурна и на тиган и с пистолет за горещ въздух даже (тази от снимката е на този принцип).  :greenball:  Кафето се изпича за около 8-10мин. 

 

coffee-roaster1.jpg

 

 

Редактирано от bluelemon
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Брей, ти да видиш, bluelemon изтрепа рибата :) Аз блъскам кафенце в джезве, става убер бързо на индукционния котлон в кухнята. А и с кафемашина я няма екстрата през два дена да го изкипявам и да бърша плота :D От доста време пия Chibbo, и не е лоша алтернатива на Нова Бразилия от ширпотребата кафе. Ако ми се занимава го оставям на котлона на по-ниска мощност, и го бъркам с лъжичка докато стане, става една идея по-плътно така, и има по-малко утайка. Иначе около работа съм намерил из нонстоповете къде има сносно кафе и къде е с вкус на пикня, но не съм питал какво е. Капсулите на Лаваца никак не ми харесват, а разтворимото кафе е отврат за мен. Все пак Нескафе е "Не с кафе", явно с нещо друго го правят :greenball: Единствената причина да съм си купувал такова е ако ми е трябвала металната кутийка, че са много яки. В една такава си събирам перца, слайдове, и прочее китарни дреболии. Както и пренасям лампи в такива, колкото и да го мятам тоя сак, лампите са ок в тенекията с нещо за уплътнение.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ей тук има бърз курс и много приятно видео за кафеджии. Само иска регистрация, но си заслужава.

https://www.chefsteps.com/classes/espresso/landing#/

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да ти кажа, сега съм доста зает, да намеря време за такива неща, но не се знае дали няма да изтрещя по някое време.

Това, в което не намирам логика, е съвсем произволното съотношение цена/качество на готовото, мляно кафе.

 

Примерно, нека вземем НБ за някакво средностатистическо евтино кафе, което има що-годе приемлив аромат и балансиран вкус. То е на цена 10-15 лв. за килограм.

 

GIMOKA Gran Gala също е от евтините кафета, но е по-скъпо от НБ поне с 20%, но по моя скромна преценка, се пие много мъчно...

 

От друга страна, примерно като ходих то Hit, взех от тяхното евтино "ташак-кафе" KEF, ей така, да го пробвам. Въпреки, че струва стотинки и е малко по-горчивичко, все пак го намирам за къде-къде по-приемливо от GIMOKA-та която пробвах.

 

Bianchi Silver(само робуста)/Gold(30% арабика) е съвсем малко по-скъпо от GIMOKA-та, за която говоря и има умерен аромат - много напомнящ НБ, но като че ли малко по-благороден. Bianchi Black (70% арабика) е още малко по-скъпо и предполагам, че трябва да е по-добре.

 

Jacobs monarch е двойно по-скъп от NB Gold, но честно казано, не намирам особена разлика. Някои казват, че като са го правели извън БГ е било по-хубаво.

 

Много хора ми препоръчват Eduscho Cafe A La Carte Aulese - било с умерен вкус, като NB, но с по-приятен, по-изискан аромат. Пробвали ли сте?

 

Отностно кафето на зърна - защо взимаш от англия? В БГ фиричка ли продават?

 

Off:

Не знам дали скоро ще вземем печка за кафе, но от много време ми трябва печка за равномерно препичане на брашно (за домашна боза) - някъде дали продават такива идиотщини?

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Невероятно е колко въодушевено дискутирате кафето. Явно не е само за пиене. :)

Аз лично недолюбвам кафе и не ща и да чуя за такова. Но темата е зареждаща.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако никога преди не си пил кафе, както бях аз, и опиташ, ще те разтрепери, изпитва се нещо като непрестанна тревожност, неспокойствие, дори тремор на ръцете :) После като свикнеш, действа ободряващо и зареждащо, а и вкусът на мен лично ми е приятен. Но аз не бих (про)пил кафе, ако не беше тонизиращият ефект преди силови тренировки. То от там се и зарибих. Ако човек няма реална нужда, според мен е напълно излишно, даже си е малко позьорско и фасонджийско. Страшно много се изнервям на някакви хора, дето мъкнат едни картончета с по 10 кафета за колегите. Особено като чакаш да си купиш сандвич сутринта и в този момент лелката се занимава с всички тези кафета.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.