Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Ха, отдавна мислех да пусна такава тема. .....

Ние с гайдите можем само смирено да заяпаме в благоговение ... :)

Майтапа настрана, от години сме на Lavazza A Modo Mio, огромният проблем с този модел капсули е в нефелните машини, които се повреждат доста бързо. Проблемът е чисто инженерен и проектантски и не мога да разбера защо не го решават. В момента сме на 3-тата си машина и вече като че ли ми дойде до гуша и ще сменяме системата.

Аз също много обичам доброто кафе и избора ще бъде труден.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Общо взето ако на човек му се дават пари избора е лесен  :greenball: някъде около 3-4 хилки за машина и мелачка от сериозна марка и кафе от Англия. Предлагат и печено и смляно и е прясно.  :thumbup:

Иначе бих  поканил всички на кафе ама няма да се съберем  :icon_shithappens:

От опакованите печени кафета в БГ които съм пробвал, най ми харесва Лавацата, но тази която зареждат кафенетата. Синя опаковка. Тази от веригите магазини е за домашно ползване. Демек производителите знаят какви машини се предлагат за вкъщи и квото и да сложиш все един и същи вкус. Особено с кремадисковете така хубаво се пени че става бижу.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Днес пробвах Bianchi Silver - то е само Робуста. Вкусът му е доста умерен - като горчивина/киселост е около новата бразилия, но има малко по-благороден аромат. Следващият път, ще пробвам и Bianchi Gold, което се води смес от арабика и робуста. Пробвали ли сте го?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Принципно робустата се ползва като бленд в по евтини кафета. Слага се за по голяма плътност, по евтина е, по горчива и с повече кофеин. Аз предпочитам чистата арабика. Пък ако можех и така да свиря, както пия кафе... Еххеееей...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не се бях замислил за Kopi Luwak, хем точно миналата седмица го пробвах (черпиха ме, не знам колко е струвала чашката...). Няма да повторя. Прочетете тук
 

Редактирано от jabs
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Според мен капсулите с кафе са гениална маркетингова идея  - може да бъде продаден всеки боклук стига да има мирис на кафе и да прави пяна. Не се вижда какво има в капсулите.

Иначе пия доста кафе, от най-обикновена малка еспресо машина с ел. помпа. С течение на времето се научих колко да го смилам, за да стане добро. Важно е машината да поддържа необходимото налягане и изцеждането на една чашка да трае около 15 сек.(при мен)

А за самото кафе -винаги прясно смляно, зърната не тряба да  бъдат мазни ,ако са такива, или е препечено, или старо.

Сортовете кафе, и степента на опичане са въпрос на индивидуален вкус. Аз харесвам чиста арабика, не много препечена.

 

Ето една примерна графика за времето на изчеждане и обема на еспресото и промяната на вкуса му в зависимост от това:

 

espresso_color_space.jpg

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Пия някакъв буустър преди фитнес, който е с кофеин, добре ми действа, това брои ли се? :D Никога не бях пил кафе преди, но откакто пия тая "химия", в дните когато не тренирам съм сънлив, та взех да пия и еспресо, за да компенсирам. Което иде да рече, че кофеинът (и следователно кафето) водят до сериозна зависимост :) Но пък пишат, че действало добре на мозъка... Трябва да се проучат добре ползите и вредите :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Точно за копи люак мислех да пиша, ама TONY ме е изпреварил :) Син лимон, респект за манията и безкомпромисното отношение. До каква степен печеш зърната, тоест какъв тип и колко време? Жена ми е по-навътре в света на кафе- машините, и ми е споделяла, че под 2-3 хил. евро, просто не си струва харченето, и това е само машина за домашно ползване. Имаме си една малка кафеварка Bialetti и си смиламе зърна от Lavazza cremoso espresso с една обикновена, ръчна мелачка , но на мен ми е малко блудкаво. CyberGene, на два пъти през последните няколко години отказвах консумацията на кафе, и поне за мен беше доста по-трудно от отказването на цигарите и тютюна. Кафето е естествен психостимулант, нещо като природен амфетамин, тоест има известна доза пристрастяване. Увеличава гнилостната флора в червата и киселинността в стомаха, което го прави доста неподходяща напитка за хора с гастрит или язва. При жени, които прекаляват с чашките кафе се повишава рисковия фактор за развитие на остеопороза. Но в крайна сметка, с каквото и да се прекалява, все е вредно и довежда до проблеми с течение на годините.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Абсолютно съм съгласен с теб :) Това е нещо, което е притеснително и все си мисля, че няма полезни наркотици, та мисля да го спирам, както и всякакви продукти с кофеин.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Голям проблем е човек като се върне от Италия и почва да се пита " ами сега какво правим  с кафето:)))"...

 

 

За вкъщна употреба евтин клас машина и хубаво кафе.ии късо кафе, колкото по късо толкова по добре....иначе капсулите за мен са оптимално решение за вкъщи, лошото е че идат доста нерентабилни...

 

Кафето освен вреди има и доста ползи, например силен антиоксидант...полезните вещества в кафето обаче се екстрахират до първите 30 мл от напитката ( от един бариста го знам) , така че любителите на дългите кафета си просят киселини :)

 

за мен максималната доза е две къси еспресота на ден, но се случвало при дълги работи дни и натоварени късни срещи да мина тази доза.,..което не  е хубаво..

 

Мисля да заменя следобедното кафе с хубав зелен или бял чай.,..

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Четох малко трикове при работа с еспресо машини. И възникват някои въпроси.

 

Примерно, почти навсякъде пише, че оптималната екстракция, се получава при налягане 8-10 bar. От друга страна, повечето домашни машини се рекламират като такива с помпа 15bar. Това горе-долу кореспондира с теорията, че при нормална цедка (7-8 грама кафе) и нормално смяно кафе, при около 8-10 бара налягане, в чашата трябва да потекат 2 oz(60 милилитра) за около 27 секунди. При моята машинка, 60 грама потичат за 20 секунди с повечето мляно кафе, което може би наистина значи, че налягането е над 10 бара, по-скоро наистина 14-15.

 

Добре ли е това, според по-опитните кафеджии и има ли смисъл да смъквам налягането, отваряйки тръбата за пара, така, че да гоня време от 27 секунди за 60 милилитра, или по-скоро няма смисъл човек да се захласва толкова.

 

Друго, което четох е, че ако разделим тези 27 секунди на три периода по 9 секунди, то в първата третина изтичат повечето киселини и аромати, във втората третина - захари и карамел(сладостта), в третата - по-слаба част на кафето, съдържаща горчивина.

В зависимост от това, какъв вкус гоним и с какво кафе разполагаме, можем да пуснем първите 2-3 секунди да изтекат във ваничката, и/или да прекратим по-рано екстракцията.

 

Друг въпрос, който искам да задам е, за цедките и пяната. Първо, продават ли се някакви по-особени цедки (за евтините домашни машинки), които правят повече каймак и изобщо какви разновидности цедки има. Другият важен въпрос е, каква е връзката между типа кафе и количеството каймак. При мен, новата бразилия прави къде-къде повече каймак от което и да е другo кафе, което пробвах.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Само гледай цедката да не е от алуминий или сплав, съдържаща алуминий. Ами нищо не пречи, да си поиграеш с машината, но при различните сортове и марки кафе, ще имаш различни резултати. Най- добре е, да има възможност да се регулират трите параметъра- налягане, температура и време. Чистенето на машината, също е доста важен момент. Тези 60 милилитра, не са ли малко много? Хората ходят на курсове и се обучават по нормалните, европейски държави. Имам предвид, че си е цяла наука един вид. Да, с нищо не помогнах, но мухаббет да става :)

 

 

Сега се сетих, че преди да настройваш машината, много по-удачно би било, да експериментираш с различна едрина на смляното кафе, както и доста важното натъпкване в ръкохватката(цедката). Само с тези два параметъра като си играеш, ще забележиш как водата тече "различно".

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Сега остава да кажете къде в София го мислят толкова параметъра и да идем да пробваме, белким пийнем едно европейско кафенце :)

Редактирано от Babyface Bob
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Тодор Колев го е казал  ".. но хубаво е дявол да го вземе, кафето през работно време!"

 

https://www.youtube.com/watch?v=ffsh18KPj6k

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.