Jump to content
Българският форум за музиканти

Как да запиша рап песен?


Recommended Posts

(давам едно примерно парче). Разбрах вече как да записвам с възможно най-малко шум и записите ми са горе-долу с ясно звучене. Знам, че няма как записа ми да е като този на клипа, защото не записвам в студио, нямам тяхната апаратура и т.н. Но въпроса ми е как максимално да се доближа до техния запис. Смисъл как да записвам, кои ефекти да сложа и т.н.

Записвам със SM58 и звукова карта Behringer UMC 22. Програмата с която записвам е Audacity.

П.П. Това е малко по-обикновено и ако ви е по-лесно може за него да ми кажете 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

С риск да засегна някой, ще задам аналогичен въпрос: Как да направя сърдечна трансплантация на човек, примерно мъж на 67 години....

Никой не може да ти даде отговор с 2 реда. АКо можеше, то всички щехе да записват у тях, а не по студиа..

Ако имаш конкретен въпрос - питай. Но трябва сериозно да се занимаеш е EQ, компресори, психо-акустични ефекти и т.н....

Що е то тракинг, миксинг, мастъринг..... акустично третиране....кабели, микрофони, техника..... доста понятия, зад които стои сериозна литература.....

Поздрави!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Доколкото знам, втората песен е записвана в домашни условия и пичовете са я записвали с микрофон Behringer C1. Не ги знам обаче с каква друга апаратура разполагат, за това предложих и нея песен. Исках просто някой, който се е занимавал дълго време с музика, да ми каже какви ефекти са използвали, ако е възможно да се разбере само от слушане и ако има нещо по-специфично в записването на рап да даде съвет. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не мога да чуя парчетaта в момента, но в общи линии едно парче има бийт, бас, пад/хармония, мелодия/лиид, текст, аранжимент, специални ефекти. За да направиш парче трябва да направиш тези елементи, да ги запишеш, монтираш, смесиш и съответно  да мастерираш крайния стерео/съраунд файл/запис.

 

Както ти писа Aarab, това не може да се отговори в десет реда. Звуков дизайн и тонрежисура се учи в университетите по света като 5 годишна програма обхващаща акустика, психоакустика (не е същото), електроника и музикална теория. Отделно че за да си добър поет/текстописец ти трябва и житейски опит.

 

Не искам да те отказвам, но наблегни първо на теорията, упътването на програмата и записвай, монтирай, пиши текстове, слушай ги, слушай пак парчетата чийто звук искаш да постигнеш, чети и екпериментирай. Само така ще напреднеш, пряк път няма.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря, за бързите отговори! Искам да уточня, че въпросът ми беше относно вокала. Аз музиката я имам, правя си я на FL Studio, имам и приятели които отдавна се занимават, правят бийтове и те също ми пращат, за това питах за ефектите които мога да използвам за вокала. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

EQ, Compressor, DeEsser (при нужда), Delay, Reverb.

 

Тези са по-често използваните за вокал. А инак можеш да използваш и още 50 сигурно. Зависи от материала, аранжимента, какво искаш да постигнеш като звучене и ефект...

 

Ето, отговорено ти е. Ама сега трябва да знаеш кое какво е, къде и как се слага (в съответния софтуер), за какво се ползва, какви параметри има, кой какво прави и как си взаимодейства с останалите. И в крайна сметка - какъв е ефекта върху записа. И така за всеки ефект. Те също си влияят един на друг, отделните тракове и те...

 

Веселба е, ама работата не е цъ-цък-язък. :P

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

обикновено на вокал ще се сложи ревърб, евентуално дилей на някои фрази. Ако се търси "телефонна слушалка" това може да се направи с еквалайзер, ако искаш стътър ефект може да ползваш Izotope, много зависи какво търсиш.

 

Пробвай различни дистанции от микрофона и се слушай след това

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами Reverb определено трябва да сложа, но звучи много неестествено. Смисъл дори и да намаля големината на стаята пак звучи много изкуствено. Какви трябва да са ми настройките, за да е нещо подобно като в клиповете по-горе?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Опит ти трябва. Никой не може да ти каже универсална рецепта, още повече специфични настройки.

Слушане, четене, грешки и т.н. 

Редактирано от dontwarrior
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Заглавието на темата е "как да запиша рап песен".  Записът е едно. Смесването после е друго. Записва се вокал и живи инструменти без ефекти обикновено, а бийтовете, семплите и миди файловете се редят в компютърната програма която се използва за композиране. По всяко едно от посочените действия може да има много коментари за да се получи по-добър резултат с това с което се разполага. Въпроса е да се пита за нещо конкретно, за да се даде адекватен отговор. Примерно записваш нещо в момента, но не ти се получава и питаш къде ти е евентуално грешката.  Иначе отиваме на варианта - как да си построя атомна електроцентрала - гоня резултата на АЕЦ Козлодуй -давам снимки на централата отвътре и отвън и чакам някой да ми напише с пет реда как да стане работата.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Хип-хопа е много странна материя в БГ.... тук крадеш един трак от нета, пишеш един текст с рими и си ок..... и често миксовете са доста странни - преекспонирани честоти и т.н..... и хората им харесва.... няма лошо....

Ако искаш да постигнеш този резултат, като на първия клип - обади се на момчетата и ги питай.

Моят съвет е да ползваш друг микрофон, като SM58 примерно и да не добавяш ривърб.....дилей може, но в рамките на разумното....

Обикновено в рапа има няколко баса, няколко кика и дооооста семпли.....

Това за мен е фантастичен микс, флоу и каквото се сетиш там....

Всеки си има вкус :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Записването на вокала според  мен по-добре би станало в самия фрутилупс вместо в Audacity... Да не говорим колко по-удобно би било. Слагаш си на мастер канала един едисон, и записваш вокала и инструментала едновременно. Така е най-лесно, но пък като резултат нямаш вокала отделно, а понякога е готино да го имаш за да може да се обработи ако е необходимо. Ако сложиш едисона само на канала на микрофона ще можеш да го запишеш отделно, ама после е малко играчка да го насложиш върху инструментала. Във фрутилупса има опция да записваш аудио и в самия патерн, ама не помня как беше, отдавна използвам единствено рипър. Когато използваш запис в самия фрутилупс, имаш опцията да слушаш в слушалките или колоните вокала заедно с инструментала докато рапираш, нещо което е много важно и което до колкото помня в Audacity не можеш да направиш. А то е важно, защото когато рапираш разстоянието между устата ти и микрофона се променя, освен ако не си го целунал както правят много хора докато пеят. Когато се променя разстоянието се променя не само силата на звука а и честотите - по-голямо разстояние, и имаме повече високи, по-малко и надделява баса. Когато слушаш в слушалките или колоните гласа си едновременно с вокала, от една страна е много по-яко, а от друга страна можеш да следиш звука на вокала в реално време и да коригираш с промяна на разстоянието между устата ти и мигрофона. И тука идва първия ефект - компресора. Разучи го, в интернет има много инфо. Служи за следното - например вокал в който на моменти силата на звука е прекалено голяма, а в други малка. Компресора прави така че прекалено силните моменти от звука да станат по-слаби, общо взето. Има параметър с който можеш да нагласиш под каква сила на звука да не се наблюдава никакъв ефект. С твоя микрофон еквалайзер мисля че не е необходимо да се използва за друго, освен за да изрежеш най-ниската част от звуковия спектър. Обикновено там няма полезна звукова информация от вокала, а само пукания буботения и други такива, които обаче натоварват крайния микс и нещата стават по-неразбираеми. Ако имаш паднал преден зъб, или поради някоя друга причина на се чуват "ссс"-та на записа на вокала ти, или ги чуваш наживо докато рапираш, и ако смяташ че това те дразни, можеш да използваш ефекта "деесер". Той е нещо като компресора, но има ефект само върху тези високи честоти, от които е изградено самото досадно сссс-кане. Можеш да прочетеш и за него и да го приложиш, има много простички деесери само с по две врътки, има и много по-сложни. Реверба придава атмосфера, ако си отрегулираш сам параметрите на вкус, може да ти хареса резултата. Аз съм просто един посредствен аматьор и не съм никакъв критерии обаче мога да споделя че специално за вокален риверб никога не съм си харесал готов пресет от никакъв плъгин. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Дръпни един рийпър, отдели 2-3 дена да го разучиш в най-основните му функции и записвай с него....защо се мъчите с тоя FL?

Да не говорим, че е доста лек....

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.