Jump to content
Българският форум за музиканти

Софт за директно свързване на миди клавиатура към USB порт.


newwave

Recommended Posts

Здравейте, може би въпроса ми е малко тъп, но се чудя дали има софтуер, с чиято помощ мога да свържа директно миди изход на стара миди клавиатура без usb съпорт, към usb порт на компютър. УСБ портовете имат един вход, един изход, плюс и маса, идеята ми е да свържа директно или през оптронен разделител изхода на клавиатурата с приемния пин на усб порта на компютъра, и специален софтуер да може да разпознава миди командите и да ги праща през някакъв виртуален канал към рипър. Изхождам от идеята че сигналите в изхода на клавиатурата са 5 волта цифров сигнал, с такива сигнали работи и усб порта. Знам за преобразователите от миди към усб, имам такъв ама китайски но не ми харесва как работи, а в момента нямам възможност да си взема нещо по-сериозно, например хубава външна усб звукова карта. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Е защо тази еквилибристика, като миди USB интерфейс може да се намери до 30 лв втора ръка за марково, примерно M-audio? Aз имам две китайски, и едното не работи добре, но другото е ок. Вероятно има начин да стане това което искаш, но ще трябва да пишеш и драйвер софтуер.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Просто попитах, ако има такъв вече написан софт щеше да е много лесно, и без нужда от никакви адаптери...  Само един директен кабел и софт. Направо се чудя как на никой не му е хрумнало :) Иначе моя китайския също работи ама не смея дори да пипна колелата на клавиатурата че компа таза забива че докато не изскубя усб буксата не може да се мръдне и мишката : ))) Това идва от факта че китайците нямат нито срам (клонират квото се сетят и подбиват бизнеси) нито пък им пука че ние в Европа имаме СТАНДАРТИ - по стандарт миди изхода на дадено устройство се свързва с миди входа на друго, чрез оптронен разделилел, едно такова малко нещенце с 4 крака, дето струва 30 стотинки, и което е предвидено да го има в китайската електроника, но което там го няма а вместо него има един обикновен резистор... Навярно защото тия 30 стотинки за оптрона (плюс запояването му от някое китайче на ръка, понеже не е smd) струват повече от чипчето на платката... По тоя начин с едни устройства платката работи, с други не, в други случаи работи ама не много добре... Аз преди да си монтирам сам оптрона, и чипчето на платката така се шашкаше че не знаеше кой клавиш натискам и забиваше през секунди : ) Така че според мен си късметлия че едната ти платка работи.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Е аз не я ползвам ежедневно, но си работи. Ежедновно ползвам м-аудио+мидито на саундкартати ми, тъй като имам доста миди връзки. В компютъра съм инсталирал MIDI OX за routing

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Тая гимнастика от първия ти пост изобщо не може да стане според мен. Първото нещо USB портът няма един изход и един вход - D+ и D- са differential pair, един и същ сигнал носят, само единият е с обърната фаза.

 

http://en.wikipedia.org/wiki/Differential_signaling

 

Другото нещо - USB е стандарт и си има определена логика зад цялата комуникация. Ако му подаваш random сигнал на D+ и D- (дори и да успееш да му подадеш differential signal), USB-то няма да знае какво става. Директно засичането на сигнала на най-ниско ниво в хардуера предполагам не можеш да контролираш с драйвъри от операционната система, а си има някакъв хардуерен контролер за това. Но за последния абзац малко гадая, не съм имал много опит с USB и не съм сигурен за нещата. Има разни хора из форума които повече разбират.

 

Ако имаш MIDI to USB джиджавка, тя си хваща MIDI сигнала и си го конвертира както си трябва по USB стандарта, за това работи.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

М да... Наистина съм се заблудил, не са вход и изход а са входо-изход и входо-изход в противофаза, за да няма големи смущения. И май няма как да стане тоя номер, още повече че няма написан софт за това. Благодаря ви за отговорите.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.