Jump to content
Българският форум за музиканти

Marshall Silver Jubilee v/s JCM 900


Recommended Posts

Silver Jubilee  - диоди за клипинг и изцяло лампов сигнал! (дросел в захранването)
 
2555amp1.gif
 
 
 
JCM 900  освен клипинг диоди - изцяло солидстейт буфери през които минава основния сигнал  - амплитудите и честотите са с други нива характерни за солидстейт апаратура, необратимо състояние !
 
image-71.png

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Смесването на ламповa и solid-state технология, със сигурност има своите вреди или ползи, в зависимост от целите и вкуса.

 

Би било крайно некоректно, такава апаратура да се търгува като изцяло лампова, и да се набляга на това при рекламата.

 

Ламповият пуризъм също има своите странности, както всяко едно друго течение във всички сфери на живота. Има случаи, където по ред причини(исторически, естетически, звукови) е неудачно, да се ползват полупроводникови елементи(дори и когато са реализирани толкова добре, че да не се открие звукова разлика). Има обаче и много преувеличения в тази посока, на които интернет читателите често стават жертва.

 

Аз мисля, че истината, както обикновено, е в средата. Като човек, който подразбира от схемотехника, а и като китарист, който често свири с JCM900, JCM800 2203, JTM30, JTM60, бих направил обосновано предположение, че макар операционните усилватели да са компромисно-спестителско и може би не много удачно решение, клипинг секцията не е - гонен е различен звук - за радост на едни и разочарование на други.

 

Дори от хронологическа гледна точка, не може да не се отбележи, известното модно залитане по солид-стейт и цифрови звуци през втората половина на 80-те и през 90-те години, която заедно с други, нетехнически фактори е създала нови течения в музиката. След това, особено в последното десетилетие, се наблюдава едно връщане към "корените" на китарната апаратура, поради ред причини, за съжаление обаче, без това да донесе толкова оригинални течения в музиката, както по време на предишната, гореспомената промяна.

 

Тези факти, за мен означават, че в крайна сметка, макар и важно, техниката е нещо второстепенно в правенето на музиката, поне що се отнася до тези фини нюанси в нея. А всяка епоха носи своя дух, в който техниката е просто обстоятелство. Увековечаването на техниката и нейното обожествяване, или пък нейното оплюване, не е точно нещото, което създава изкуство, или пък пречи на неговото създаване.

 

Крайната вманиаченост по техниката, както и нейното обожествяване, от една страна е характерно за хората, които се интересуват от нея, от друга страна е сериозен инструмент в маркетига й.

 

Разбира се, всеки може да стигне до свои заключения, в съзвучие със своите убеждения.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Много теория, размисли, страсти после се почва със симулации и вечния спор транзистор VS стъкло, пичове палете поялниците  :dance:  картинките не свирят. Друг е въпроса, че добрите стари Маршали вече си изчерпаха дискографията :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Съгласен съм с Евтим.

 

За мен лично, като китарист, който не е навътре със схемотехника и електроника като цяло, е важно това което ми казва ухото.

Имал съм JCM 900 MK III, JTM 30 (още го имам) и съм ползвал доста Jubilee, както и JCM 800 2205, но 2555 мен лично ме грабва най-много.

Не знам колко съм прав, но 2555 е като лампов усилвател с драйв педал сложен пред него.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

А, честито Ви  Marshall Silver Jubilee рийшу!

https://www.youtube.com/watch?x-yt-cl=84503534&v=NWHjjZ-6ssg&x-yt-ts=1421914688#t=112

 

Както презентиращият каза -

If you suck, you'still suck, but you'll suck with better tone then ever before in your life!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Пак Слаш и този амп... Slash не е използвал Jubilee в записите на Appetite for destruction.

 

Който е фен на Маршал, Слаш, лампите или всичко изброено да прочете двете части на ТАЗИ статийка. Доста фън е! :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.