Jump to content
Българският форум за музиканти

Настройване на барабани


Recommended Posts

Доста се рових назад във форума, но не открих точно отговора който търсех. Въпроса ми е как вие настройвате барабаните си? И по важното е как настройвате двете кожи, резонансната и тази върху която се удря? Изгледах много видеа и едните ги настройват еднакво, друг пък настройва долната по-ниско, трети по-високо и като цяло съм леко объркан. Та, споделете мнение. :) 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Привет,

 

Предполагам си прочел тези статии, ако не си направи го, считам че ще отговорят на повечето ти въпроси.

 

http://www.muzikant.org/lessons/drums/137-tunning-drums-pt1

http://www.muzikant.org/lessons/drums/138-tuningdrumspt2

http://www.muzikant.org/lessons/drums/265-drums-tuning

 

Разликата между опъна на ударните и резонантните кожи вече е въпрос на индивидуален избор и предпочитания.

Всеки човек има различно разбиране за хубаво звучене и поради тази причина всеки барабанист настройва кожите си различно.

 

Аз лично настройвам барабаните си  без да търся конкретна тоналност, като продължавам да експериментирам докато не получа звук, който ми харесва.

 

При Snare (малък барабан) настройвам резонантната кожа с един полутон или тон повече от ударната, като звука повече ми харесва когато цялостно е настроен по-високо.

Понеже имам два snare-a (един 12" и един 14") се стремя да са в различна тоналност, но цялостно винаги резонантната я настройвам по-високо от ударната.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Дефaкто нямa от кaкво дa се притеснявaм докaто въртя ключa и дa експеримвнтирaм със звукa докaто нaмеря товa което искaм?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Единственото е да не пренатегнеш кожите, защото така можеш да ги прецакаш. Експериментирай свободно, това е голямо удоволствие!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Най-най-НАЙ-лесният начин го научих от едно джаз-негро, в някакъв клип в YouTube. Поне за томовете бачка перфектно. Обаче има голямо значение сета - ако е нещо евтино/дефектно не се получава особено добре.

  1. Маха се старата кожа и се почистват ръбовете на барабана + новата кожата (където контактува с дървото);
  2. Вземат се нови двуслойни бойни кожи (примерно Remo Emperor) и нови еднослойни резо кожи (примерно Remo Ambassador);
  3. Слага се новата кожа, обръча и винтовете. Добре е винтовете да се гресират;
  4. Натяга се всеки винт до дупка с пръсти (без ключове!) - т.нар. finger tight (аз слагам левия показалец под lug-а и палеца върху обръча, след което стискам на МАХ. И с другата ръка затягам винта докато може да се върти);
  5. Използвайки ключ натягам всеки винт половин оборот (на кръст, звезда, whatever). Повтарям същото още един път, за да се получи общо 1 цял оборот на всеки lug.

Удряш и звучи. :)

При бойни двуслойни и резо еднослойни кожи се получава pitch-down звук след удара. Въпреки че болтовете на всички кожи са еднакво натегнати (теоретично, де) разликата в дебелината прави резо кожите по-високи като тон и оттам - pitch-down ефекта.

Естествено не е нужно да са чисто нови, но доста помага, пък и да си сигурен, че старите не са прецакани. Състоянието на шеловете и ринговете също е от значение и е добре да се проверят и коригират.

Ако ви звучи ниско - повтаряте описаното в точка 5.

 

Всеки барабан звучи ОК в някакъв диапазон. Примерно с натегнати само на ръка винтове няма да има тон, само пърдене. А ако го натегнеш супер много пък се задушава вече и пак не звучи. Всичко между тези две точки е използваемо и вече (любимия ми термин) - на вкус. :P

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.