Jump to content
Българският форум за музиканти

leegazzy-carvin-legacy-emulator


Recommended Posts

Радвам се, че ти харесва!

Все пак смятам, че тепърва има накъде да се подобри схемата, но това вече е малко извън моите познания.

Списък мога да направя, но нека бъде следващата вечер.

Надявам се, че накрая ще имаме задоволяващ резултат.

 

Лека нощ! :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз даже имам проекто-схема за друг прототип, но той вече не може да се нарече Leegazzy.

Ползва КП303Е за първо стъпало и J201 за следващите.

Налбантов, да те питам, оригиналният усилвател наистина ли имаше такова неприлично количество гейн, каквото ми излиза на симулациите. Според това, което аз получавам, усилвателят е имал достатъчно гейн за хеви метъл, дори на гейн 1-2.

Не е ли шумничък при набримчен гейн?

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Няма толкова гейн. Има по скоро компресиране и мачкане в ниските!

Моят прототип няма толкова гейн. Независимо от биаса. Най-много се постига нещо като Фъз ефект.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Явно бъркам някъде. Одеве направих още една на веро-борд. Е нямам късмет днес. Като се работи на късмет... с почти никакви познания! Но ще се уча няма как.

 

Някъде сигнала заминава. Изчезва. Има има волтаж на фетовете и може да се регулира, Има сигнал до някъде по схемата, / почуквайки / но драйва не работи и китарата се чува много слабо, като лек клийн.

Гледах за крос-спойки. Няма. :(

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Най-добре е, при прототипна работа, да правиш ефекта стъпало по стъпало и посредством усилвателче (през  последователни резистор и кондензатор, примерно 33К / 220n), да слушаш какво става във всяка точка. Можеш да си направиш пробка, която от другата страна е кабел към входа на усилвателя. Откъм тестовата страна, можеш да направиш щипка, която се закача за "Земя" на ефекта, и активно жило (пробка като от мултицет, или защипваща такава, като сигнала минава, както писах, през кондензатор и резистор, за да се развърже по прав ток усилвателя от ефекта). Така можеш  да слушаш напрежението във всяка точка. А като ползваш програма-осцилоскоп за звукова карта (примерно), можеш и да наблюдаваш сигнала(поне променливотоковата му съставка).

 

По принцип, разработих схема, която доста близко наподобява Legacy и има твърде малко общо с Leegazzy(всъщност, почти нищо) - ползва 18V захранване и отрицателни преднапрежения 0 до -1 волт, транзистори КП303Е и J201, обратни връзки за потискане на нежелани висши хармоници, по-подходящи работни точки, "решетково" ограничаване, правилно оразмерени филтри и т.н. По-късно ще пусна семпли от неговата SPICE симулация, с моя известен "mmmbop" семпъл(тук нямам свястна звукова карта).

 

Във връзка с това, искам да те попитам, възможно ли ти е, да запишеш два-три семпъла с дължина около 15-23 секунди (малко ритъм, соло..) с неща, които обичаш да свириш, когато тестваш апаратура. Биха били много полезни, защото така мога да прекарам звука през моите симулации и да го публикувам след обработката. Мисля, че и на теб ще ти бъде интересно. Ако можеш да ми направиш тази услуга и да пратиш чисти(необработени) семпли от китарата на поща evtaka кльомба а бе ве bg, ще бъда много благодарен, а и за да върна услугата, през идните дни ще ти сметна по-правилни стойности за leegazzy-то!

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Хванах 22-секундна част от твоята ритъм партия и я прекарах през (засега симулираният) JFET ефект, моделиран по (SPICE симулатия на) предусилвателя на LEAD канала на Carvin Legacy VL100 / VL212 (Схемата, която Delta даде горе). Не съм свирил с Legacy, но ти като бивш притежател, трябва да можеш да прецениш, дали е близо. Поне по филтри и форма на ограничаване, JFET вариантът е много близък до ламповият.

 

Направих един SoundCloud плейлист, в който ще добавям още семпли с времето. Първо са семплите при три различни нива на гейна, прекарани през Gratifier Speaker симулатора на GuitarRig5(Почти изцяло на микрофон Б). След това съм дал и директните семпли от симулацията, за да може всеки да си ги прекарва през каквото иска.

Не мога да отгатна как точно са настройките на потенциометрите, но линейните от тях - Bass и Treble са на средна позиция, Presence е над средата, Volume е на макс, а средите не съм сигурен на колко са, но не са в крайна позиция.

 

Ето го плейлиста:

 

 

Дими, как ти се струва, като степен на близост до това, което симулира?

 

За всички, които се интересуват, бих ви подканил да преслушате и директните семпли. Как ви се струва - не твърде "транзисторни" количества висши хармонични, а? При това, без гейна да е малко... :music:

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Звучи добре, но е прекалено стегнат, Реалния амп има повече ниски предфилтърната част и на макс гейн има компресиране-саг.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Е, реалният амп има и крайно стъпало. Ние симулираме LEAD предусилвателя.

Има още нещо - не знам с какво ниво свириш(в смисъл, какво е нивото на сигнала на изхода от адаптерите ти, когато удряш струните по-силно). Та.. симулацията си е симулация. После, като се пробва, е друго.

Въпреки, че не съм гледал захранването на предусилвателя, може и то да прави sag.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Евала Евто, за знанията, отделеното време и безкористната помощ, без стойки и надуване.

Дими, дупе да ти е яко :)

Редактирано от jabs
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря ти, старая се. Има и още по-адванцед методи, върху които работя. Мисля, че поне що се отнася до предусилвателите, постигането на доста готин звук с транзистори не е чак толкова огромно предизвикателство. Виж-върху крайни стъпала (върху прецизна имитация на лампови такива за китарни цели) не съм работил много, но предполагам, че и там има съответните трикове.

 

Ако някой има LEGACY VL100/212 и възможности за целта, бих му пратил чистите семпли, да ги прекара през драйв канала и да ги извади през "Send" на усилвателя и запише.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

В резултат на моите намерения да направя няколко платки за този ефект, ето какво направих, с чисто статистическа цел (всеки, който се занимава с това е добре да си измерва транзисторите). Показани са Idss, Vp и стръмност(не точно стръмност, а просто числото Vp/Idss за по-лесно смятане, така че игнорирайте мерната единица, mS и смятайте величината за безразмерна). Долу има средна, максимална и минимална стойност за трите параметъра.

Измерени са 12 транзистора J201:

 

 

smgkqx.jpg

 

Вижда се, че пиковите отклонения могат да достигнат 40+ процента от средните стойности, а средните отклонения са около 15-25%. Въпреки това, до колкото тези 12 броя могат да служат за представителна извадка на партидата, "стръмността" не варира с повече от 15-ина процента.

 

Направих тази снимка, за да се убедят любителите, че както няколко пъти споменах в други теми, параметрите на JFET транзисторите се разминават от бройка до бройка (понякога доста). Имайте предвид, че по принцип точно показаните транзистори са от хубава и предвидима, доста еднаква партида. Да знаете, какви партиди има....

 

Не съм измервал триоди в количества, но предвид многото брандиращи фирми, голямото излъскавяване на опаковките и малкото на брой заводи, това, което чета във форумите, а и това, което Валяка казва, почвам да оставам с впечатление, че по отношение на повтаряемостта (а при лампите - и качеството), в последно време лампите са станали по-бетер от JFET транзисторите.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ти да видиш що кондензатори и резистори си имам  :greenball: мога да си събера нещо и всичките да са брандирани с една и съща стойност. :greenball:

То това горе си е слънце  :yes:

Евала за труда по темата  :recourse:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Поздравления за интересната тема,но вероятно по субективни причини не мога да разпозная Carvin Leagacy още.Не че не може да звучи и така.Имам VL 100 с кабинета му 4х12 и го ползвам от 6 години усилен ,както трябва.Към края на февруари ще съм в България за 2 седмици с ампа и ако няма друга алтернатива съм благоразположен за проби и сравняване,докато се постигне желания от вас резултат.Възможно е в пръстите на хората,коита са поствали семплите да звучи точно така.Усилвателя е доста широко спектърен,а и семплите са все пак субективни.Поздрави и успехи!Следя темата с интерес!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Няма да е никак лошо. Аз ще запазя семплите, може да ги пуснем през драйв канала на различни EQ настройки и да ги запишем, както изкарани през SEND, така и (ако има техническа възможност) от кабинета. Така в бъдеще може да се оформи и спийкър симулатор.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.