Jump to content
Българският форум за музиканти

За Субсоничните филтри


Recommended Posts

Тази публикация съм я писал на 15 December 2006, в друг форум, и смятам, че би била полезна не само на майсторите в "изработка и ремонт", а и на тези, които работят в студиа и слушат качествени звукови системи.

 

Субсоничният филтър се използва при прослушване на грамофонни плочи, и при някои инструметални усилватели.

 Една особеност на грамофоните е че имат рамо, което в единия край има грамофонна доза (cartridge), а в другия система за лагеруване спрямо шасито. Тази механична система, която се характеризира с маса, триене и еластичност, има резонанси. Обикновенно те се намират под звуковия обхват - 5-15Hz. При триенето на игличката в пътеката на плочата тези резонанси се активират. Поради честотните корекции на записа, направени за намаляване на шума, възпроизвеждащия предусилвател има сериозно усилване именно в нискочестотната област. Затова разколебаванията се пренасят с висока амплитуда към усилвателя и озвучителните тела. Резултатът е клатене с голям ход на трептящата система на нискочестотните излъчватели. Разбира се този инфразвуков сигнал въздейства и на усилвателя, като може да му промени работните режими от което да последва изкривяване, заспиване (latch up) и разни други красоти.
Особено важно е това явление при озвучителни системи тип басрефлекс, които по своята същност под работния си диапазон увеличават рязко амплитудата на трептящата система на нискочестотния(те) високоговорител(и).
За да се намали влиянието на тези субсонични (инфразвукови) сигнали, се поствят именно субсоничните филтри.
Изрично подчертавам, че те не бива да се бъркат с румпел (rumble) филтрите, които са подобни, но с по-висока разделителна честота, и бяха разработвани по времето, когато механичните шумове от движещите механизми на грамофоните бяха значително повече, отколкоте в по-късните модели.

А що се отнася до пукането, то няма нищо общо със субсоничните филтри. То има спектрален състав, изнесен към високите честоти, и за него се поставят "scratch" филтри, които за разлика от нискочестотните (Highpass), са високочестотни (Lowpass).

Накрая нещо важно: качествените субсонични филтри не влияят на звуковата картина, и не бива да се забелязват. Единствено може да се проследи поведението на нискочестотните високоговорители, които ако се клатят при изключен филтър, трябва да "заспят", когато той се включи.

Редактирано от Parni_Valjak
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

които за разлика от нискочестотните (Highpass), са високочестотни (Lowpass).

 

Само да отбележа, че англоезичните термини са разменени - след като е x-pass, значи тези честоти ги пропуска ;) Да не стане като с медицинската литература - някой непосветен да умре от печатна грешка :D :D :D

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.