Jump to content
Българският форум за музиканти

Съвет за първи бас


ka64abezgue

Recommended Posts

Здравейте, за коледа ще си взимам бас китара /начинаещ съм/. Обиколих доста магазини по София и си харесах някои неща, но ми е трудно да реша какво да взема. Какво ще кажете за тези:

 

ibanez sr300 - тук проблем е че е 585лв

http://www.dawsons.co.uk/ibanez-sr300-piano-white

 

Ibanez GSR200B-WNF

http://rockshock.eu/%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B0%D1%80%D0%B8/%D0%B1%D0%B0%D1%81-%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B0%D1%80%D0%B8/4-%D1%81%D1%82%D1%80%D1%83%D0%BD%D0%BD%D0%B8-%D0%B1%D0%B0%D1%81-%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B0%D1%80%D0%B8/ibanez-gsr200b-wnf-4-%D1%81%D1%82%D1%80%D1%83%D0%BD%D0%B5%D0%BD-%D0%B1%D0%B0%D1%81-%D0%B4%D0%B5%D1%82%D0%B0%D0%B9%D0%BB%D0%B8.html

 

Washburn T14B

http://www.audio-factor.eu/onlineshop/index.php?page=product&pid=74

 

cort c4h

http://www.thomann.de/gb/cort_artisan_c4h_wp.htm

 

Имам и други въпроси. Ще ми пречат ли активните адаптори. Напримерно тези на Cort изглеждат обещаващо но китарата е само 460лв и можеби не са толко качествени колкото изглеждат.

Харесват ми (на външен вид :D ) адаптори тип soapbar но трябва да дам повече пари за бас с тях - струват ли си.

Ако избера пасивни адаптори и не свиря джас трябва ли да избягвам J адаптора.

И изибщо какви адаптори ме препоръчвате.

Ще ми върши ли работа за вкъщи бас кубе cort 15w 8'' за 115лв

Да наивен съм

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 54
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

Без някакви особени претенции за изчерпателност или особено голям опит, ето ти 5 стотинки, преди другите да те разпорят от хранилка - понеже знам, че каквото и да се напише тук, търсиш бърз отговор - от четирите баса съм пробвал три - SR-а, Cort-a и Wash-а, като втория само за малко. От трите бих избрал първия и бих избягвал третия с всички сили. Толкова по конкретните въпроси.

 

Как бих постъпил аз (тук вероятно ще мина през хранилката и аз) - първо, явно таванът ти за китарата е 600 кинта. Хващаш ги в ръка и превърташ всички магазини/продавачи с басове на старо, подчертавам дебело на старо. 

 

Второ, с кинтите в ръка, сваляш абсолютно всички басове в тоя ценови клас (или до колкото ти разрешат в магазина преди да им писне), пускаш ги през един голяяяям амп (най-големия наличен) за близки срещи с ниските честоти, прекарваш с всеки по поне няколко минути. Правиш разбор, избираш. Купуваш. Относно съвети как се избира бас - не знам къде са темите във форума по въпроса, но ги има. Основното е - гледаш първо да имаш прав гриф и работеща електроника и механика. Нататък избираш свирещите без бръждения, задирания, изкривявания и екзорсизми, т.е. - с един пръст през всичките/повечето позиции по грифа, с включено тунерче - надяваш се да свири вярно. Дотук си отсял стабилно, малко по неправилния ред, понеже за сетъп надали си подготвен, а и пари за такива неща не се дават обикновено (сложни магически трикове, не им се доверявай) - идва моментът с удобството.

 

Значи, басът е като ... (все някой ще ти каже някое тъпо сравнение) - трябва да ти е удобен, да има моджо, груув, суперсили, като го хванеш да те огрее лъч светлина в ръцете и да чуеш госпъл хор да пее псалми. Стане ли така - това е басът. Взимаш.

 

Ако ти харесват соупбар адаптрите на външен вид - купи си сапун и го боядисай в черно. За останалите случаи, постарай се да ползваш ушите. Помага. Понеже не съм никакъв басист, за разлики не мога да ти говоря обстоятелствено. С джаз бас адаптри обаче можеш да свириш много не-джаз неща. Иначе аз ти препоръчвам бартолини, мек и пасивни дънкани. Струват колкото парите, които си отделил. Честито. Разликата активни и пасивни, основно ще я усетиш отначало в смяната на 9 волтова батерия - няма лошо, човек опознава инструмента, работи с отвертка, правиш стойки пред госпойците какъв си техничен. При сблъсъка с някои апаратури има малко усложнения, нищо, което да не се оправя с прочитане на manual. Иначе, всичко е относително и всеки си има вкус - на мен не ми допадат махагонови басове, примерно.

 

Така неусетно стигнахме до кубето (избягвай думата "кубе"). Тук вероятно и аз ще отнеса няколко псувни, но ето какво - значи, на първо време всичко, което издава шум, ще ти върши работа. На първо време. Относително погледнато. Понеже си избрал нелеката задача да свириш на непопулярния вид китара, след някоя и друга година, живот и здраве, ще се сблъскаш със следния проблем - свириш в група, правите кавъри на квото там е модерно, китаристите са дупета и за 300-400 лева имат ампове, ако са от заможни семейства за към 700-800 работата става дебела и т.н. Там идва твоят ред. Ти си прецакан. За 300 лева ще си вземеш практис ампче, което в общия бъркоч малко ще чезне. Решаваш, че трябва да видят те как се набичва амп на 10. Тръгваш по магазините. Злокобен reality check. Всичко с т.нар. драйв, моджо, груув, гъзария и т.н. започва от кинтите, където мечтите на средностатистическия начинаещ китарист свършват. 'Земи, както се казва. 

 

Ето една еретична мисъл тогава. 15 вата кубе стават за вкъщи. 8 инча говорител са малко, като цяло, за сериозни занимания. Ваш'те даже няма да го усетят от другата стая както трябва (да им се тресе посудата). Защо вместо това, не се гмурнеш в чудния свят на компютърните технологии и софтуера, не уцелиш един daw и един free vst софтуер (Ignite Amps, примерно) и не се задълбаеш първо в свирене, после в трупане на техника. Предимства - безплатно е (ако не броим саунд картата), образователно е (ръчкаш компа, правиш се на майстор), възпитава трудови навици (можеш да записваш, да въртиш различни софтуери и да пробваш различен звук), както се казва един нов и неизследван свят. Лошото е, че няма много общо със свиренето с истински амп. За него - като му дойде времето, като посвириш в репетиционни, като натрупаш опит, блаблабла... ако имаш излишни към 1000 лева - отиваш в магазина и избираш нещо. 

 

Ако не ти се занимава да влачиш 30 кг. техника и искаш съседите ти да те обичат, съществуват странните животни, наречени преамп - те са паралелепипеди с размери до около метър на метър, които издават звук. Също доста образователни, въртиш копчета, включваш ги в други неща (централно, компютър, усилвател), освен това си носиш звукът в джоба. Един вид, шмекерия. Към този момент се предполага, че вече си излъгал някой, че си басист и свирите заедно, правите концерти, ходиш, слушаш, четеш, интересуваш се. Предполага се, че там някъде вече формираш аморфната идея как точно искаш да звучиш и какво ти трябва да постигнеш точно желания звук. Почваш да купуваш нови неща и тогава става страшно.

 

Накратко казано, избери си читав бас, който да е технически изправен и да свири правилно. Максимално бързо се ориентирай какъв звук ти харесва и се опитай да го постигнеш без да чупиш касичката прекомерно. Сядаш и свириш. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^

"не знам къде са темите във форума по въпроса, но ги има. " 

 

Забодени най-горе като "Важни", чак очи вадят! ;)

 

Информационна тема за раздел Бас!

http://forum.muzikant.org/topic/70013-eioidhiaoeeiiia-oaaia-ca-dhacaeaae-aan/

 

Как да избера първи бас?

http://forum.muzikant.org/topic/70074-eae-aea-ecaaadha-iudhae-aan/

 

За мен бяха абсолютно изчерпателни и ми помогнаха в избора. 2+2=0 евала за отделеното време и старание при отговор. Раздадох си всички лайкове за деня и нямаше как да го аресам :)

Редактирано от G.Varbanov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Съвет от друг начинаещ басист:

 - или си вземи нещо втора употреба(за по-малко пари взимаш по-висок клас инструмент), което ще знаеш че със сигурност ще смениш след време или ще го зарежеш;

 - или си вземи нещо наистина добро(може пак втора употреба), с което ще изкараш поне няколко години, преди да решиш да го сменяш или ъпгрейдваш.

Средните серии на Корт като цяло са по-качествени от средните и ниски серии на по-известните производители. В продавалника има един запазен Корт Ц4 на половината цена. Той е с пасивни адаптери и активна електроника, с издърпване на потенциометъра минаваш в пасивен режим, но не можеш да ползваш тонкорекциите, които работят само в активен режим. Ключето ако е за превключване на сингъл/дабъл койл на адаптерите - то това е перфектния бас за начинаещ, за да можеш да си свириш на всякакви комбинации и да си решиш коя ти харесва най-много.

Ако и 4-те са ти харесали като визия и удобство - преслушай в тубата ревюта, представяния и изпълнения на кавъри, за да добиеш представа и като звук.

Тук едва ли има някой, който да е свирил и на 4-те баса, за да ти каже - този е най-добрия!

За вкъщи почти всяко бас кубе ти върши работа - ако имаш възможност преслушай няколко на живо и така избирай. Другия вариант е да си вземеш малък мишпулт и някакви читави големи слушалки. Така хем ще чуваш най-добре какво свириш, за да работиш над техниката си, хем имаш най-голяма гъвкавост за записи ако искаш да правиш, а и да свириш с още някой(че и да припява някой на микрофон). Ако имаш хубави тонколони, на които слушаш музика от компа - това е според мен най-добрия вариант за вкъщи.

Аз например февруари месец тази година си купих първия бас - чисто нов Cort GB34A. Не ми харесваше на вид, но беше по-качествен от всички "маркови" инструменти на тази цена, а и на звук беше по-добър от тях. За това и го взех.

Май месец видях в продавалника китайски Warwick RB Corvette с активни адаптери, а точно тоя модел ми е любим като визия. Взех го веднага и чак половин година по-късно успях да продам новия Cort... И сега си се кефя изцяло с визията и звука на моя бас.

Замисли се за 5 струнен бас - по-добре да му свикнеш по от рано, от колкото да свикнеш с 4 струнния и да минаваш на 5...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Дотук са ти дали не малко материал за размисъл. Ако дадеш малко повече подробности ще получиш и по-конкретни съвети за избора:

 - каква музика харесваш и би искал да свириш

 - какъв ти е бюджета?

 - колко си висок и колко ти е размера на дланта. Може да ти звучи странно, но би могъл да избегнеш излишни главоболия ако се съобразиш с физическите си показатели при избора. 

 

Пропуснах: И аз бих те посъветвал да пазарувуш втора ръка. За около 500 - 600 лв. би могъл да вземеш чудна машина за начинаещ

Редактирано от разбойник
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Чел съм темите за избор на бас. Там има доста неща и различни мнения и е объркващо. Решил съм да не взимам втора употреба - доста усилия ще ми коства и ако е повреден няма да разбера. Вече съм ходил по магазини 10 пъти и знам че когато много подбираш се объркваш тотално.

 

Дотук са ти дали не малко материал за размисъл. Ако дадеш малко повече подробности ще получиш и по-конкретни съвети за избора:

Korn (но няма да е петица) Enter Shikari, System of a down, Rage against the machine, Sum41, RHCP, The Prodigy :o:D ,Slipknot и така нататък, но бих свирил всичко не съм маниак да свиря определени неща. Да създаваш звук и свириш музика ми се струва нещо невероятно и искам да го правя. Искам да имам такова занимание - творческо.

Бюджета - 350 - 500 за бас общо до 700лв

Висок съм 188см, разперих си дланта до 24см максимално но пръстите не са ми особено дълги. Грифа на Ибанец ми се струва тънък

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Грифовете на почти всички модели на Ибанец са тънки. С твоята физика нямаш ограничения в избора на 4 струнен бас - въпрос е само на предпочитания и удобство. 
Аз отново бих предложил покупка втора ръка. Явно си от София, бих могъл да помогна с оглед и съвет ако това ще намали притесненията ти от евентуална измама при сделката (контакт с мен на ЛС)

 

За нов инструмент бих ти предложил това, стига да не те отблъсква ретро визията:
http://www.thomann.de/de/harley_benton_jb_75sb_mn_vintage_series.htm

Качеството е доста добро за парите - материалите са прилични, адаптерите са с Алнико магнити. Има поне 2 фирми, които могат да ти го доставят до БГ на цената, която виждаш на линка. По този начин ще ти остане достатъчен бюджет за приличен усилвател, което е доста важно.

Кажи в кои магазини си гледал до момента, вероятно ще можем да те насочим към още някой, който си пропуснал. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не съм от софия от студентски град съм :D

Ходил съм до Дианкорд, МЦИ, Форте мюзик, Гама мщзик, Фактор, малък цум, Райзин форс

Омръзна ми да ходя ше си взема нещо до понеделник

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Бих те посъветвал да послушаш разбойника, преди време изписахме същия инструмент за сина на мой познат. За смешната цена и малко чакане получаваш един съвсем приличен инструмент. С част от останалите пари, с които разполагаш може да си вземеш от същото място и този усилвател, 80 Watt.

 

http://www.thomann.de/de/harley_benton_hbw80.htm

 

Грубо общата сума става 470 лв. С останалите мжже да почерпиш мене и разбойника

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

По принцип човек, който не е купувал втора ръка, е нормално да се притеснява от това. Обаче личните ми впечатления са, че повечето музиканти са адски маниаци по отношение на инструментите си и буквално не дават прашинка да кацне върху тях. А когато някой не си е поддържал инструмента, това обикновено си личи от пръв поглед. Така че давай смело по обявите и се възползвай от предложената ти помощ за оглед.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Тъй като не можеш да използваш системата за ЛС все още, пиши ми на evpo70@gmail.com. Имам нещо подходящо.

Писах ти. Надявам се имаш нещо конкретно

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравей, послушай Разбойника, а и другите колеги от форума. Има много хубави инструменти 2 ра ръка на сносна цена. Помисли, ако ще купуваш нова евтина "пръчка" след време си остава вечно твоя. Хубавият инструмент ти дава много повече възможности от към звук и начини на свирене ( скоро сам ще се убедиш в това), а и след време ако го запродаваш той държи цена. Моят съвет е влагай в Добра китара апаратура в последствие ще се намери. И не бързай да купуваш виж и просвири колкото се може повече китари. Аз също бих съдействал, а и имам нещо конкретно. Най-малкото, ако се видим ще може да пробваш няколко инструмента и да решиш какъв е твоя тип.  krk742@yahoo.com

Поздрави от един (не) Професионален басист ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.