Jump to content
Българският форум за музиканти

Подобряване на Sustain-а на китара


theprodigydancer

Recommended Posts

Здравейте приятели,

 

Искам да попитам какви са опциите за подобряване състейна на електрическа китара. В момента свиря с един мексикански телекастер (за около 900 кинта го взех преди 4-5 месеца) и бих искал да подобря някои неща от които не съм много доволен. Когато свиря в средата или в края (ниско) състейна е добър, обаче когато свиря на последните 2-3 стъпала 3та струна да речем се гаси за около 2 секунди. Ако сменя бриджа дали ще се оправи? Ето вариантите, които гледам:
http://www.ebay.com/itm/Gotoh-Modern-Bridge-for-Tele-Telecaster-Chrome-/351101148112?pt=LH_DefaultDomain_3&hash=item51bf425bd0
http://www.allparts.com/TB-0030-002-Gold-6-Saddle-Gotoh-Bridge-for-Telecaster_p_3536.html

Не знам дали проблема не е от самите fret-ове. 

 

Благодаря.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Проблемът обикновено е грифа (доколкото е проблем, защото това си е нормално за по бюджетна, а и за някои по скъпи китари). Това, което може да ти помогне, е да закачиш тежест на главата на грифа  53723.jpg 

, като начало опри главата на китара в гардероб или на врата (нещо масивно и дървено) и провери дали ти се повишава състейна, нормално има известен положителен ефект. Между другото, устройството е супер просто и лесно може да се импровизира нещо подобно ,а има и по елегантни решения. Напиши в google   -  Fender Fat Finger и разгледай снимките

 

Поздрави

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Fat Finger-а определено помага, както и всякаква тежест, закрепена за главата - но ефектът повече се усеща при празни струни или свирене ниско по грифа.

 

Същият ефект (и по-изразен по целия диапазон) има тежест откъм другия край на струните. Ако ще сменяш бридж-плочката или дори само седлата (блокчетата под струните), не избирай нищо без да си намерил спецификации за грамажа - и вземи най-тежкото! Масата в краищата на трептяща струна намалява затихването, т.е. удължава състейна.

 

Някои препоръчват месингови или бронзови чаркове (медните сплави ги имат за по-'музикални'), но истината е, че по-мекият метал убива/затихва трептенията и скъсява състейна. Според физиката (и личния ми опит с други китари) стоманата дава повече състейн от жълтите сплави.

 

Също се твърди, че старите подложки (седла) - по две струни на всяко - имали повече състейн от индивидуалните за всяка струна. Има логика - единичната маса е по-голяма и струните си 'помагат' с по някой друг резонанс.

 

Но преди всички смени и модификации - НАЙ-ВАЖНОТО, което първо трябва да се направи, е правилно и прецизно подтягане (на чист български: "сетъп") на китарата. Нямаш представа колко подобрява състейна и общия звук! Откакто си я купил колко пъти си я водил на лютиер да ти я натъкми ('сет-не')? Много от нещата могат да се правят от самия музикант, но опитен специалист ги прави по-качествено и с по-добър резултат.

 

Освен обичайните настройки за интонация и височини ('екшън') на струните, за състейна са особено важни СГЛОБКИТЕ! И закрепването на бриджа и другите чаркове, но особено (за Фендери и подобни конструкции) - сглобката на грифа с тялото! Тя може да убие и състейн, и настройка/интонация и общото звучене - дори без да е забележимо 'хлабава'.

 

В ранния живот на нова китара дървото още се аклиматизира и адаптира към силите, на които е подложено - и всички винтове малко или много се разхлабват. Едно подтягане е задължително, а и на по-улегнали китари са желателни периодични проверки. Чувал съм от майстори (аз не съм такъв, но следвам сляпо това правило), че доброто затягане започва с леко развиване - на четвърт-половин врътка, след което се затяга. Това с опънати и настроени струни, а след затягането на сглобките се настройват наново и ако е нужно (обикновено е) се коригира интонацията.

 

И последно нещо, което се сещам да влияе на състейна, е височината на адаптерите. На АКУСТИЧНИЯ състейн, не на електрическия - защото прекалено високия адаптер 'дърпа' с магнитното си поле струните и им затихва трептенето. Ако Теле-то ти е с 2 адаптера, свали по-ниско този до грифа, той повече влияе.

 

Чак след това може да се опита нов бридж (само по-тежък, иначе няма смисъл), тежест на главата и пр. И чак след тези неща - електрически промени като по-мощни адаптери, по-високоомен волюм потенциометър и всякакви кутийки (бустери, компресори, състейн-педали и пр.)

Редактирано от Бицев
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря и на двама ви. Ще имам предвид всички точки, когато предприемам действия. За сетъп-а, не съм ходил, но един професионален музикант, който вярвам ще се справи, каза че ще ми го направил. Не знам точно какво ще направи.

 

За Action-a (височината на струните от грифа) бих казал, че е доста малка според мен. Толкова е малка, че шеста струна ако се възбуди малко по-силно почва да се опира в първо прагче. Имам Jackson китара и там този проблем го няма даже и при "по-грубо" свиренде. Честно казано с "близките" струни се свири доста по-лесно, като изключим този дефект. Мога да повдигна седлата, но се притеснявам да не разстроя китарата. Имам предвид, в момента тя изобщо не се detune-ва даже и след 5-6 дена свирене по 2-3 часа, докато Jackson-a го настройвам почти преди всяко свирене... не знам каква е причината.

 

Имам въпрос за двойните седла, гледам че китарите с такива са доста по-скъпи и като основна причина се изтъква по-автентичното им звучене (за състейн нищо не съм чувал да се споменава), в смисъл, че е стара технология и наподобява онова специфично класическо блус звучене. Като страничен ефект казват, че е почти невъзможно да се постигне перфектен tuning, тъй като струните вече лежат 2 по 2. Аз съм с така наречените "модерни" седла, където всяка струна си е отделно.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

A зa този период, в който си собственик нa китaрaтa, проверявaл ли си дъгaтa нa грифa, с луфтомер и според съответните зa моделa норми?

 

Също тaкa, много е вероятно дa имa и нерaвни позиции. (Фaбрични дефекти, износвaне и дори изкривявaне нa дървото с времето).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Виж,и аз имам мексико теле,много си е хубава китарата и звучи чудесно,просто си я настрой по твоя маниер на свирене,вдигни седлата малко,и ако ти звънка на първо прагче отпусни струните и завърти тръсрода (шиша му викат) с не повече от 1/4 оборот обратно на часовника,после пак я настройваш - от студа се опъва цялата настройка..

Тя стандартно е с 9-ки,е аз съм на 10-ки ,не знам какво разбираш под удобен екшън,но прекалено ниско струните правят мизерии при "бендване",а аз непрекъснато опъвам нагоре-надолу и самия радиус на грифа предполага струната да е поне на 1,2 мм при 12-то прагче,мерено от прагчето до струната от към грифа.

Мисля,че няма проблем с позициите,добре са я изработили мексикото,но първата ми работа беше да и вдигна малко струните от седлата като я взех,предвид агресивното ми свирене,а адаптерите,колегата от предния пост е прав,но те са ги сложили добре заводски,ако ги свалиш малко ще вкара повече високи.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Идеално прав гриф може да е проблем. По принцип като затиснеш първа струна на 1-ва и 14- та позиция на 8-ми праг трябва да има от 0,3 до 0,5 мм разстояние. 

 

http://www.weedhopper.org/Music/Bass-Neck-Tilt-and-Truss-Rod-Adjustments.asp

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

A зa този период, в който си собственик нa китaрaтa, проверявaл ли си дъгaтa нa грифa, с луфтомер и според съответните зa моделa норми?

 

Също тaкa, много е вероятно дa имa и нерaвни позиции. (Фaбрични дефекти, износвaне и дори изкривявaне нa дървото с времето).

 

-->Не съм проверявал, но наистина не смятам, че това ще има значение за състейна на китарата особено при свирене на 17+ стъпало.

 

сложи адаптери по-ниско. Когато са прекалено високо - гасят колебания на струната

 

-->Това ми се струва една от основните причини. Ще пробвам, не съм правил такава настройка преди и бих искал да попитам дали има някаква особеност, за която трябва да внимавам и да имам предвид докато го правя?

Втората причина според мен е бриджа. Насочил съм се към full contact hardware, от инженерната ми гледна точка (и от количеството литература, което изчетох по въпроса) изглежда много по-добро решение от стоковия бридж с 6 седла (на първо четене). Мисля да видя дали и на практика е така. Ако някой има мнение по въпроса бих се радвал да го сподели.

 

Благодаря отново на всички за компетентните мнения.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Моето мнение, че не си струва да се ъпгрейдва китара, която не те кефи (казвам го от опит, но може би при всеки е различно), така или иначе, резултата си остава незадоволителен и накрая я продаваш, такава е спецификата на крастата ни :-)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Имаше една така надписана снимка на Айнщайн:

 

Let n = optimal number of guitars, x = current number of guitars;

Then n = x + 1...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.