Jump to content
Българският форум за музиканти

theprodigydancer

Подобряване на Sustain-а на китара

Recommended Posts

Здравейте приятели,

 

Искам да попитам какви са опциите за подобряване състейна на електрическа китара. В момента свиря с един мексикански телекастер (за около 900 кинта го взех преди 4-5 месеца) и бих искал да подобря някои неща от които не съм много доволен. Когато свиря в средата или в края (ниско) състейна е добър, обаче когато свиря на последните 2-3 стъпала 3та струна да речем се гаси за около 2 секунди. Ако сменя бриджа дали ще се оправи? Ето вариантите, които гледам:
http://www.ebay.com/itm/Gotoh-Modern-Bridge-for-Tele-Telecaster-Chrome-/351101148112?pt=LH_DefaultDomain_3&hash=item51bf425bd0
http://www.allparts.com/TB-0030-002-Gold-6-Saddle-Gotoh-Bridge-for-Telecaster_p_3536.html

Не знам дали проблема не е от самите fret-ове. 

 

Благодаря.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Проблемът обикновено е грифа (доколкото е проблем, защото това си е нормално за по бюджетна, а и за някои по скъпи китари). Това, което може да ти помогне, е да закачиш тежест на главата на грифа  53723.jpg 

, като начало опри главата на китара в гардероб или на врата (нещо масивно и дървено) и провери дали ти се повишава състейна, нормално има известен положителен ефект. Между другото, устройството е супер просто и лесно може да се импровизира нещо подобно ,а има и по елегантни решения. Напиши в google   -  Fender Fat Finger и разгледай снимките

 

Поздрави

 • Like 4

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Fat Finger-а определено помага, както и всякаква тежест, закрепена за главата - но ефектът повече се усеща при празни струни или свирене ниско по грифа.

 

Същият ефект (и по-изразен по целия диапазон) има тежест откъм другия край на струните. Ако ще сменяш бридж-плочката или дори само седлата (блокчетата под струните), не избирай нищо без да си намерил спецификации за грамажа - и вземи най-тежкото! Масата в краищата на трептяща струна намалява затихването, т.е. удължава състейна.

 

Някои препоръчват месингови или бронзови чаркове (медните сплави ги имат за по-'музикални'), но истината е, че по-мекият метал убива/затихва трептенията и скъсява състейна. Според физиката (и личния ми опит с други китари) стоманата дава повече състейн от жълтите сплави.

 

Също се твърди, че старите подложки (седла) - по две струни на всяко - имали повече състейн от индивидуалните за всяка струна. Има логика - единичната маса е по-голяма и струните си 'помагат' с по някой друг резонанс.

 

Но преди всички смени и модификации - НАЙ-ВАЖНОТО, което първо трябва да се направи, е правилно и прецизно подтягане (на чист български: "сетъп") на китарата. Нямаш представа колко подобрява състейна и общия звук! Откакто си я купил колко пъти си я водил на лютиер да ти я натъкми ('сет-не')? Много от нещата могат да се правят от самия музикант, но опитен специалист ги прави по-качествено и с по-добър резултат.

 

Освен обичайните настройки за интонация и височини ('екшън') на струните, за състейна са особено важни СГЛОБКИТЕ! И закрепването на бриджа и другите чаркове, но особено (за Фендери и подобни конструкции) - сглобката на грифа с тялото! Тя може да убие и състейн, и настройка/интонация и общото звучене - дори без да е забележимо 'хлабава'.

 

В ранния живот на нова китара дървото още се аклиматизира и адаптира към силите, на които е подложено - и всички винтове малко или много се разхлабват. Едно подтягане е задължително, а и на по-улегнали китари са желателни периодични проверки. Чувал съм от майстори (аз не съм такъв, но следвам сляпо това правило), че доброто затягане започва с леко развиване - на четвърт-половин врътка, след което се затяга. Това с опънати и настроени струни, а след затягането на сглобките се настройват наново и ако е нужно (обикновено е) се коригира интонацията.

 

И последно нещо, което се сещам да влияе на състейна, е височината на адаптерите. На АКУСТИЧНИЯ състейн, не на електрическия - защото прекалено високия адаптер 'дърпа' с магнитното си поле струните и им затихва трептенето. Ако Теле-то ти е с 2 адаптера, свали по-ниско този до грифа, той повече влияе.

 

Чак след това може да се опита нов бридж (само по-тежък, иначе няма смисъл), тежест на главата и пр. И чак след тези неща - електрически промени като по-мощни адаптери, по-високоомен волюм потенциометър и всякакви кутийки (бустери, компресори, състейн-педали и пр.)

Редактирано от Бицев
 • Like 2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря и на двама ви. Ще имам предвид всички точки, когато предприемам действия. За сетъп-а, не съм ходил, но един професионален музикант, който вярвам ще се справи, каза че ще ми го направил. Не знам точно какво ще направи.

 

За Action-a (височината на струните от грифа) бих казал, че е доста малка според мен. Толкова е малка, че шеста струна ако се възбуди малко по-силно почва да се опира в първо прагче. Имам Jackson китара и там този проблем го няма даже и при "по-грубо" свиренде. Честно казано с "близките" струни се свири доста по-лесно, като изключим този дефект. Мога да повдигна седлата, но се притеснявам да не разстроя китарата. Имам предвид, в момента тя изобщо не се detune-ва даже и след 5-6 дена свирене по 2-3 часа, докато Jackson-a го настройвам почти преди всяко свирене... не знам каква е причината.

 

Имам въпрос за двойните седла, гледам че китарите с такива са доста по-скъпи и като основна причина се изтъква по-автентичното им звучене (за състейн нищо не съм чувал да се споменава), в смисъл, че е стара технология и наподобява онова специфично класическо блус звучене. Като страничен ефект казват, че е почти невъзможно да се постигне перфектен tuning, тъй като струните вече лежат 2 по 2. Аз съм с така наречените "модерни" седла, където всяка струна си е отделно.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

A зa този период, в който си собственик нa китaрaтa, проверявaл ли си дъгaтa нa грифa, с луфтомер и според съответните зa моделa норми?

 

Също тaкa, много е вероятно дa имa и нерaвни позиции. (Фaбрични дефекти, износвaне и дори изкривявaне нa дървото с времето).

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

сложи адаптери по-ниско. Когато са прекалено високо - гасят колебания на струната

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Виж,и аз имам мексико теле,много си е хубава китарата и звучи чудесно,просто си я настрой по твоя маниер на свирене,вдигни седлата малко,и ако ти звънка на първо прагче отпусни струните и завърти тръсрода (шиша му викат) с не повече от 1/4 оборот обратно на часовника,после пак я настройваш - от студа се опъва цялата настройка..

Тя стандартно е с 9-ки,е аз съм на 10-ки ,не знам какво разбираш под удобен екшън,но прекалено ниско струните правят мизерии при "бендване",а аз непрекъснато опъвам нагоре-надолу и самия радиус на грифа предполага струната да е поне на 1,2 мм при 12-то прагче,мерено от прагчето до струната от към грифа.

Мисля,че няма проблем с позициите,добре са я изработили мексикото,но първата ми работа беше да и вдигна малко струните от седлата като я взех,предвид агресивното ми свирене,а адаптерите,колегата от предния пост е прав,но те са ги сложили добре заводски,ако ги свалиш малко ще вкара повече високи.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Идеално прав гриф може да е проблем. По принцип като затиснеш първа струна на 1-ва и 14- та позиция на 8-ми праг трябва да има от 0,3 до 0,5 мм разстояние. 

 

http://www.weedhopper.org/Music/Bass-Neck-Tilt-and-Truss-Rod-Adjustments.asp

 • Like 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

A зa този период, в който си собственик нa китaрaтa, проверявaл ли си дъгaтa нa грифa, с луфтомер и според съответните зa моделa норми?

 

Също тaкa, много е вероятно дa имa и нерaвни позиции. (Фaбрични дефекти, износвaне и дори изкривявaне нa дървото с времето).

 

-->Не съм проверявал, но наистина не смятам, че това ще има значение за състейна на китарата особено при свирене на 17+ стъпало.

 

сложи адаптери по-ниско. Когато са прекалено високо - гасят колебания на струната

 

-->Това ми се струва една от основните причини. Ще пробвам, не съм правил такава настройка преди и бих искал да попитам дали има някаква особеност, за която трябва да внимавам и да имам предвид докато го правя?

Втората причина според мен е бриджа. Насочил съм се към full contact hardware, от инженерната ми гледна точка (и от количеството литература, което изчетох по въпроса) изглежда много по-добро решение от стоковия бридж с 6 седла (на първо четене). Мисля да видя дали и на практика е така. Ако някой има мнение по въпроса бих се радвал да го сподели.

 

Благодаря отново на всички за компетентните мнения.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Моето мнение, че не си струва да се ъпгрейдва китара, която не те кефи (казвам го от опит, но може би при всеки е различно), така или иначе, резултата си остава незадоволителен и накрая я продаваш, такава е спецификата на крастата ни :-)

 • Like 5

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Имаше една така надписана снимка на Айнщайн:

 

Let n = optimal number of guitars, x = current number of guitars;

Then n = x + 1...

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване

 • Similar Content

  • От viki_kitara
   Заповядайте на нашия китарен фестивал в гр. Силистра!
   Разгледайте сайта ни! 
   Гости ще бъдат Иван Лечев, Цветан Недялков, Веселин Койчев, Боян Дойчев, Николай Михайлов.
   Освен 4 концерта за 3 вечери, ще се проведат и 2 конкурса за електрическа и класическа китара!

   http://dunavski-struni.com/bg/
    
   Фестивал на китарата “Дунавски струни“ Силистра 2018 ще се проведе от 22-ри до 25-ти юни 2018 г. Организатори на събитието са Сдружение “Дунавски струни“ и Община Силистра.
   Фестивалът включва четири концерта, конкурс в две категории разделени на възрастови групи и майсторски класове.
    
  • От mozikunta
   На 19 години от София търся къде да свиря. Харесвам различни стилове- рок, пънк, метал, блус и въобще всичко, което има добра мелодия и приятен ритъм и не е прекалено сухо и скучно. Специализирам се в свирене на сола и бих се захванал с писане на авторска музика, която да е има по-ново звучене смесено с някои по-стари елементи или пък иновативно нови. Освен това нямам нищо против и да свиря кавъри, дори това да единствената идея на групата. Зак Уайлд, Слаш, Марти Фрийдман, Ейс Фрели, Хендрикс са били голямо вдъхновение за мен. Също така бих и акомпанирал с акустична китара, ако на някого му трябва. Общо взето човек за всичко.
  • От Spade
   Здравейте, може да ви се стори глупав въпроса ми, но да ви призная доста се лутам каква точно електрическа китара да избера, която да звучи добре  във формация с акустичен характер. Търся възможно най-доброто което може да се получи като качество на звука като цяло за цялата група. Най добрия вариант е да експериментирам с някой телекастър или стратокастър или дори някоя китара от тия за джаз/блус (с кухите тела и "ф" отвори).  Нямам тая възможност да експериментирам Някой имал ли е опит в тази насока. Определено искам да е електрическа, поне нещата според мен биха звуча ли по добре, по различно  с идеята да се постигне нещо уникално и крайния продукт да е едно цяло, а не да се къса и да звучи кофти. Става дума  по скоро за около поп музиката. Благодаря ви за винамнието!
  • От LP1
   Здравейте колеги, по принцип се справям сам, обаче сега не успявам. Искам да свържа едно крайно стъпало 2х300 на бридж ето какво представлява Biema W330  2x300W при 8 ом:
   https://drive.google.com/open?id=0By9H4Z-lrNzaSnBQS052V0NwVmM
   не е указано как се свързва бридж, пробвах с двата плюса (както е при някои) не става, а да го замостя на своя глава не смея.
   Баса към които искам да го свържа е пасивен, който е около 1000w rms 8om , та да заработи общо взето.
   Ако имате идеи помагайте.
   Поздрави на всички и успехи в музиката !
  • От merkurial
   Здравейте! Преди няколко месеца си купих нова електрическа китара, сетъп-нах я и до вчера всичко беше наред, докато не се появи от нищото силен и дразнещ бъз на 1-ва струна при 1-во до 5-то прагче. Принципно трябва да си сменя нът-а защото при 5-та и 6-та струна доста се е изпилил и създава бъз, но при първа струна не го очаквах. Грифа е прав, височината на струните при 12-то прагче е 2мм, но пак бръздят някои струни.
   Плана ми е да си сменя нът-а и да изравня прагчетата.
   Тъ да се върна на заглавието - нормално ли е да има бъз на струните и ако да, то колко е допустимо? Също искам да попитам ако има известен бъз той вреди ли по някакъв начин на самите прагчета, като жули в тях?
×

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.