Jump to content
Българският форум за музиканти

Цигулка 1/8


Recommended Posts

Здравейте,

 

Опитвам се да намеря добре звучаща цигулка 1/8 за дъщеря ми и ще съм благодарен за съвети.

 

В момента тя свири на една нова цигулка Stagg, която е доста приятно изработена с бих казал учудващо добро като за китайска стока качество (чисто механично - без дефекти и с добър външен вид), но за съжаление откъм звук не е особено задоволителна - доста тиха и с почти нулев резонанс. 

 

Подозирам, че причините са комплексни като основен проблем е размерът на цигулката, дървесината и вероятно в не малка степен обилният слой твърд лак. Едно по-добро магаренце и по-добри струни (D'Addario Helicore) подобриха звука в някаква степен, но като цяло не е особено задоволителен резултатът. Експериментирах и с други струни, които бяха с една идея по-силни, но пък тогава се получава друг неприятен ефект - появяват се доста неприятни резонанси на определени тонове.

 

Осъзнавам, че е трудна, почти невъзможна мисия да се намери добре звучаща 1/8, но съм длъжен да опитам.

 

Оглеждам се за стари цигулки с този размер, но за съжаление такива не се намират към момента. До колкото разбирам Кремона не произвеждат по-малки от 1/4 и съответно няма стари такива, а вносна цигулка 1/8 вероятно е имало предимно руско производство - не зная те до колко биха звучали по-добре от Стаг-а, имаме в къщи една 1/2 руска която не бих казал че звучи особено прекрасно и е обработена с някакъв безкрайно миризлив финиш от който ми става гадно.

 

Нова цигулка с по-добри акустични качества също не знам дали може да се намери - освен многото китайски марки откривам, че Yamaha произвеждат 1/8 и подозирам, че ще е малко по-добра от тази на Стаг.

 

Молбата ми е, ако можете да ме насочите със съвети за намиране на добре звучаща 1/8-ка (стара / нова) или пък ако имате останала такава и се чудите какво да я правите, с удоволствие бих я закупил за моето ангелче :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Привет,

имам една при мен - мисля че е стара кремонска......обаче не съм сигурен дали е 1/8 или 1/4......(въпреки че съм цигулар).

Измери ми разстоянието от дланта при свита ръчичка до върха на рамото. Така ще определим размера. А и смятам че много скоро ще премине към 1/4. На колко години е цигуларката?

поздрави, Адриан Георгиев

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравей,

 

Цигуларката е първи клас и е за осминка и по измервания и от опити с 1/4 инструменти. Нея ако питаме и моите цели цигулки са и много "удобни", но това е друга тема :)

 

Рано или късно ще стигнем до четвъртинка и там определено има доста по-голям избор.

 

Можеш ли да измериш големината на тялото на тази цигулка. До колкото разбирам на времето в БГ е имало "голяма" и "малка" четвъртинка, като малката четвъртинка е съответствала приблизително на днешната осминка, та може и да е подходящ размер. Ще съм ти много благодарен :)

 

Поздрави

 

ps. Ако може да се вярва на тази табличка, даже сме между 1/10 и 1/8 (това разстояние при нас е 39.5 см или 15,55 инча):

Measuring-Violin-Size-Kids-Children.png

Редактирано от niki123bg
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

niki 123bg, Направил си необходимото и достатъчното за по-добри резултати..От акустичен корпус с такива малки размери не можеш да искаш повече. На този етап от тези малки инструменти се иска за са  добре подредени за да са по-удобни и стискаш палци детето да запази интереса си към цигулката..Дадарио за 4/4 или за 1/8 си сложил?

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да, предполагам че не може да се очаква сериозна разлика от една "по-добра" 1/8-ка, но ще продължа с опитите да намеря нещо малко по-добро :)

 

Сложих за 4/4, защото не мога да намеря Хеликор за 1/8, въпреки че според Дадарио има такива. 

 

Иначе мисля, че я подредих що годе приемливо .Оригиналното магаренце не беше добре оформено и Ре струна беше почти на нивото на Сол и Ла, отделно височината на струните беше малко повече от необходимото, а разстоянията между тях бяха както им е било угодно. Сега височините и разстоянията между тях са препоръчаните от MENC и се свири доста лесно. 

 

Не съм си играл с душичката, защото сега предстоят някакви участия, а нямаме резервен инструмент и нямам достатъчно опит за да я ръчкам без да се притеснявам. От това което виждам е на едно обичайно място - точно под Ми струна и е назад от магаренцето с  около 1/2 диаметъра на душичката. Не зная до колко голяма разлика мога да постигна с преместването на душичката и не ми се рискува поне докато не отминат официалните събития. 

Редактирано от niki123bg
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Разликата между струни за 1/8 и 4/4 е огромна! Може да се каже,че ако сложиш подходящите ще увеличиш динамиката на инструмента двойно,да не говорим за това че най после ще може да се настройва .На един лек автомобил не слагаш гуми за автобус,нали ?

Мога да ти намеря Дадарио за малка цигулка .

Обади ми се на 0898 343582 ако с в БГ ,ако не ,търси дилър на Дадарио.

А душичката не я пипай,няма да се отрази забележимо.

Редактирано от bluesman
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Човек се учи цял живот, не знаех че освен дължината има и друга разлика между тези за 4/4 и тези за по-малките цигулки. Видях, че има разлика в силата на опън, но я отдадох на разликата в мензурата и не се замислих особено.

 

Имам 1/8 D'Addario Prelude, които сложих преди това на тази цигулка, но звучат по-зле (особено Ми струна), така че стоят като резервен комплект.

 

Бих сложил 1/8 Helicore ако могат да се намерят (ще ти пиша на лични). За съжаление нито в БГ, нито в Томан намерих такива.

 

Цялата тази тема е доста нова за мен, но ще се изуча лека полека :)

Редактирано от niki123bg
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.