Jump to content
Българският форум за музиканти

Little rebel - правил ли е някой усилвателчето?


Recommended Posts

Здравейте колеги,

 

Отдавна бях намерил информация за усилвателчето на този сайт: http://www.guitartest.de/LITTLE%20REBEL.htm

На скоро докато се ровех в мрежата намерих схемата в един форум, понеже страницата на Масберг беше закрита. Попадна ми и друг, втори вариант и като го сравних с възможностите на първия започнах да го правя.

За около седмица за по два-три часа вечер успях да налепя платката и след като си открих грешките по пистите на платката от лошо пренасяне върху текстолита, усилвателя тръгна.

Единственото, което забелязвам за момента е брум от потенциометрите понеже са без врътки и бързо загряване на крайните интегрални схеми LM386, което става след около две-три минути работа. Нямам много опит с въпросната схема и незнам дали е нормално.

Някой правил ли е усилвателчето и има ли впечатления за споделяне.

Благодаря предвавително!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 30
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

1. Нормално е 386 да се загряват малко, но с така посочените грешни данни в схемата може и да гръмнат. Добре е да се четат данните на производителя.

 

2. Корпусите на потенциометрите трябва да се свържат с маса, за да не бръмчи усилвателя, когато се пипат.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

http://diy.musikding.de/wp-content/uploads/2013/06/rebelschalt.pdf

 

http://diy.musikding.de/?p=388&lang=en

 

На пръв поглед изглежда несериозно и според мен не си заслужава труда! :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

1. Нормално е 386 да се загряват малко, но с така посочените грешни данни в схемата може и да гръмнат. Добре е да се четат данните на производителя.

 

2. Корпусите на потенциометрите трябва да се свържат с маса, за да не бръмчи усилвателя, когато се пипат.

 

Какво имаш в предвид като казваш грешни данни?

 

Виж за потенциометрите не бях се сетил да закача шаситата за маса! Не можах и да схвана каква е идеята на двата светодиода

Редактирано от Angel Nikolov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

http://www.runoffgroove.com/littlegem.html

 

Друга, не-мостова схема, на усилвател с LM386.

Характерно за тия схеми е, че самият LM386 умишлено участва в създаването на изкривявания(затова се ползва точно този чип), които са приятни, в сравнение с други маломощни интегрални аудио усилватели.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Какво имаш в предвид като казваш грешни данни?

 

Виж за потенциометрите не бях се сетил да закача шаситата за маса! Не можах и да схвана каква е идеята на двата светодиода

http://www.ti.com/lit/ds/symlink/lm386.pdf
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Много е важно да ползваш именно LM386N, защото той има максималнодопустима разсейвана мощност от 1.25 вата, за разлика от чиповете с наставка М и ММ, които имат съответно 0.7/0.59 вата. Трябва също така, да вземеш чипове от известен производител, не някакви незнайни ментета. Освен това, много хора твърдят, че е малко  прекалено, да се ползва тази ИС на 4 ома (или което е същото, на 8 ома в мостов режим).

Има много случаи на опечени Lm386 в мостов режим, когато се ползват с 8-омов говорител, при 12 волтово захранване.

 

 

***However, DON'T bridge LM386***

I did that using 5 and 12V to run the 2 LM386 IC chips. Used an 8 ohm speaker and bridged. Even with only 5V, it played very loud, but ran warm. When I bridged with 12V it played extremely loud, but after 15 seconds the chips got hot and blew! lol

http://www.diyaudio.com/forums/chip-amps/74714-parallel-lm386.html

 

 

Мисля, че е критичния режим, в който можеш да ги ползваш е със захранване около 7-8-9 волта в мостова схема, при това, с термоконтактна подложка и паста под чиповете и с охладителен радиатор върху чиповете. Последното е превантивна мярка, но няма гаранции, че ще свърши добра работа, поради високото топлинно съпротивление Rth на самият корпус на чипа(няма изведени метални охладителни контакти, а е обикновен DIP корпус). Колко точно може да издържи чипа в дългосрочен план, трябва да се установи с експериментиране.

 

Послените изводи освен това означават, че трябва да стабилизираш захранването, защото ако просто ползваш китайски 9-волтов адаптер, той може да дава до 12-18 волта на празен ход, а в зависимост от мощността му, може да дава най-различни изходни напрежения под товар, особено ако е леко натоварен, което означава, че съвсем лесно можеш да си опукаш 386-ците, ако не внимаваш.

 

СХЕМАТА НА УСИЛВАТЕЛЧЕТО НА ВСИЧКОТО ОТГОРЕ ПРЕДВИЖДА 4-ОМОВ ГОВОРИТЕЛ, КОЕТО Е ПОВЕЧЕ ОТ ИЗНАСИЛВАНЕ НА ЧИПЧЕТО.

 

Не съм работил с 386, но възможен вариант е, да се ползват 4 чипа с балансиращи резистори, като два по два си поделят тока на товара.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

В дейташита на производителя (по горе Parni_Valjak го е публикувал) има графики като слънце. Изясняват връзката между: захранващо напрежение, изходна мощност, изходен товар, разсейвана върху чипа мощност... С един поглед се вижда до къде може да се стигне, безопасно.

Трябва кабинет 16 ома. Тогава при 12 волта захранване на ниво 3%THD ще има изходна мощност 1,4 вата, разсейваната мощност върху чипа ще е 0,8 вата, далеч от граничното.

 

С 8 ома товар. На ниво 3%THD ще има изходна мощност 0,6 вата, разсейваната мощност върху чипа ще е 1,2 вата, точно на границата.

 

С 4 ома... Просто е безумие.

 

ПП Сметките са за мостово свързване.

Редактирано от g_vayov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Точно така е!

При 8-омов товар в режим мост (графиката за 4-омов товар) и 12 волта захранване, имаме 0.3W(на чип) при 3% изкривявания и при гранична разсейвана мощност от 1.2 вата на чип.

Това прави само 0.6 вата изходна мощност, за мостовата схема. Това означава, че трябва да имаме максимално изходно ниво от 1.55 волта пик (на половинка), или 3.1 волта пик общо върху говорителя. При коефициент на усилване 20, това означава, че входното ниво не трябва да превишава 77 миливолта пик, което трябва да е гарантирано от схемата на предусилвателя (а в случая не е).

 

При силно изкривен (правоъгълен) сигнал, усилвателят може да отдаде до 1.2 вата в говорителя.

 

Доста по-практично е, да се ползва само един чип с 8-омов товар. Така може да се постигне изходна мощност от 0.7 вата при 12-волтово захранване, при 0.8 вата разсейвана мощност и при по-малка опасност от повреда, поради превишено входно напрежение.

При силно изкривен, почти правоъгълен сигнал, в този вариант, усилвателят може да отдаде до около 1.56 вата в говорителя.

 

 

 

Друг вариант, за хора, които обичат да експериментират, е дискретен усилвател(от транзистори), базиран на принципната схема на 386.

Това начинание ще изисква малко играчка, но би позволило да се направи и по-мощен вариант на усилвателя.

 

Ето един хубав линк по този въпрос:

http://www.electrosmash.com/lm386-analysis

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Както обикновенно, Евтим подхожда от позицията на човек със съответно образование и отношение.

Това има своята идея, но в случая, както и в други случаи в които взима отношение (известни ни с високата си активност) няма смисъл.

Темата е типично копипейстърска, и не може да се очаква толкова задълбаване.

Все пак полза може да има, ако не по същество, то поне да покаже, че това не е като онова, не че и онова е просто, де .

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Използвал съм точно LM 386N. Първоначално тествах с високоговорител 4 ома и напрежение 12V от изправител ТС-30 (не от китайче) и докато се усетя направо взе да топли. След като смених високоговорителя с 8 ома и свалих напрежението на 7,5V следващия тест продължи по-дълго. Явно решението не е удачно, но мисля да експериментирам малко като сложа контактна подложка и паста заедно с един радиатор от чипсет.

Иначе темата наистина си е копипейстърска както каза по горе колегата Parni_Valjak, но пък може да е полезна предполагам.

Редактирано от Angel Nikolov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Всъщност, не винаги е излишно, да се участва в такива теми. Без значение, дали авторът ще прочете написаното, когато човек помисли върху даден проблем, стига до нови неща. Ето например, днешното вечерно размишление върху LM386 ме доведе до доста интересни експерименти и резултати - нещо, което едва ли щеше да стане, ако не беше тази тема.

 

Ще споделя част от това, до което достигнах, за да накарам съфорумците да мислят по свои решения, а и да се вдъхновяват.

 

Вдъхновен от идеята да направя дискретен вариант на интегралната схема и след изчитане на няколко статии по въпроса, нарисувах и изсимулирах това:

 

izw076.png

 

С тази схема, могат да се постигнат 1.5W изходна мощност на 8 ома, при 15 волта захранване и около 30-50% КПД.

С малки  до умерени промени по нея, могат да се постигнат и по-големи мощности(10-50W).

Това е вътрешната схема на LM386 в дискретен вариант и малко добавени компоненти, с известни уговорки.

 

Например, схемата не изобразява кондензаторът C4, който ограничава усилването на второто стъпало (VAS) при високи чесоти.

Кратък анализ обаче показва, че поставянето му (и то с нетипично значителна стойност) не само подобрява стабилността на схемата, но и ограничава честотната лента на усилвателя до около 8-10 килохерца, след което усилването му започва да спада с 6 децибела на октава.

Това е повече от полезно за китарен усилвател, където говорителите така или иначе не могат да възпроизведат почти нищо над 10 килохерца с голяма амплитуда, отделно съставките в тези честоти, когато имат значителни амплитуди, са по-скоро неприятно звучащи и нетипични за китарния звук. Разбира се, стига да постави кондензатор със стойност над 100-200 пикофарада, човек може да експериментира по вкус.

 

Генераторът на ток, който съм сложил, е настроен за относително значителен ток от 10 милиампера, което е нетипично за самата 386, но това е последица от ползване на други (средно)мощни транзистори с по-малко усилване, както и от желанието да имаме по-добро поведение в горната полувълна. Може да се експериментира, като запалените могат дори да си сложат буфер на VAS стъпалото, Vbe умножител, както и драйверни транзистори.

 

Друго интересно наблюдение е, че усилването на стъпалото се увеличава с намаляване на R3, но намалява с намаляване на R5.

Това означава, че ако сложите ограничителна верига между точките FB1 и FB2, можете да постигнете по-меко ограничаване с нарастване на амплитудата(наред с други ползи). Аз направих малки промени по схемата, както и свързах специфична ограничителна верига, след което сеших да чуя своето решение. Не съм нарисувал точно него, не е твърде трудно да създадете ваше решение, но съм доста приятно изненадан от начинът, по който звучи. Прекарах няколко семпъла през GuitarRig кабинет, а също така оставих суровите, от изхода на схемата.

 

Според мен, звучи много добре, (изслушайте затихването в края на най-набримчения семпъл).

Имената на файловете показват какво е средностатистическото входно пиково ниво на по-тихата, и на по-силната(акордова) част от семпълчето.

Предвид, че това е усилвател на мощност, според мен изкривява много по-добре от множество ефекти, които уж са предназначени именно за това.

 

 

 

С някои филтри/модификации/еквилайзер, и един входен буфер, на базата на тази разработка, може да се получи страхотно(евентуално включваемо-двустъпално за хай-гейн)  усилвателче, потенциално - с не толкова малка мощност.

 

 

Ще се радвам на коментари и дискусия - резултатът много ми се понрави!

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Тъй като характерното звучене на този чип идва не толкова от крайното стъпало или VAS, а в много голяма степен от нетипичното първо стъпало, ако прибегнем до крайни форми на ентусиазъм, може да се направи вариант с MOSFET крайни транзистори и/или JFET диференциална двойка( за сектаджиите ).

 

Разбира се, тъй като това не е чип, има доста да се мачват транзистори :whistle: . От друга страна пък, китаристите си харесваме четни хармоници, та дисбалансът не е непременно нещо лошо...

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Евтиме, човек не може да те наругае на лични  :) . Чисти си кутията редовно, че всеки път връща отказ да получиш съобщение.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.