Jump to content
Българският форум за музиканти

Помощ при избор на компютър (работна станция) и адаптер за 1394


Mutoki

Recommended Posts

Здравейте, моля ви да ме извините че питам за нещо за което със сигурност има неписани теми, но съм ограничен с времето.

Компютъра ще се ползва само за музика и няма да има страничен софтуер (дори без браузъри за интернет). 

Като цяло имам намерение да се занимавам с прогресивна електронна музика, и студиото ще се състои само от компютър (работна станция), аудио интерфейс (м-аудио 410) , външна миди клавиатура 5 октави, и конд. микрофон. Мелодиите ще са изпълнени предимно със софтуерни синтове (няма да записвам реални инструменти), А микрофона ще е само за запис на кратки вокали и в по редки случаи за заснемане на ефектни звуци от бита и природата.

Искам тези дни да дам поръчка за компютъра, и ме интересува какви препоръчителни параметри трябва да има за да нямам проблеми.

Процесор ?

Брой ядра?

Кеш памет на процесора ?

Рам памет ?

Скорост на шината на рама ?

Хард диск ? (Предвит това което ще правя, ще ми е достатъчен ли един обикновен хард на 7200об., или трябва да са повече от един, или дори ССД?) Също ако има и други параметри които са важни, но не съм ги споменал.

 

Относно 1394 адаптера, вече благодарение на вас разбрах че трябва да е реализиран с чипсет на "Тексас инструментс"  за да изчезне проблема със стотиците крашове на ден. Има ги обаче в два варианта, според скоростта, има на 400 и на 800кб с ?. И друго, дали да ползвам адаптер с 4 пинова букса и да захранвам картата с 12в. адаптер, или да е със 6 пина и да се захранва от компа?

 

И последно, операционната система: Има ли значение каква е, с коя сте имали най малко проблеми, и пр.

А относно музикалния софтуер, още не съм решил, вероятно пак ще е кюбейс, но този път ще го купя лицензиран, няма да правя глупости с кракнати софтуери.

 

Благодаря предварително на всички отзовали се :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Наблегни на нови процесор и рам, ако ще свириш ВСТта. Бих също ти препоръчал да вземеш USB карта, като по-универсална, но ако вече имаш FW, тогава търси адаптер. Аз имам карта на VIA, нямам проблеми с Taskam FW1884, не знам дали е с Texas instruments чип. Относно хард дискове е добре да имаш един за операционната и един за данни. Аз съм с Win 7 64 бита, нямам оплаквания.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

До колегата dontwarrior :

Благодаря за бързия отговор :)    За съжаление вече имам аудио интерфейс (м-аудио 410).  Той нито може да се продаде за адекватни пари,  нито имам пари за ново "такова нещо" но по УСБ  :)  така че трябва да работя с гореспоменатото. Не знам адаптера необходимо ли е да е на 800кб/с или е достатъчно и 400 (да знам какво да поръчвам)      Относно харда,  имаш предвит  един на който да е операционната система, и софтуерите,  а на другия да се правят само записите (да назнача да записва продукцията на него)

До колегата Baby thomas :

 

Всички знаем кое е най добро, ако разполагах с пари за МАК, нямаше да питам никой за нищо  ;)     

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Моят съвет е не пести от хард. Вземи си SSD и ще разбереш защо в последствие. Процесора може да  е i3, i5. Зависи какви синтове ползваш. Рама поне 4ГБ. За FW не мога да помогна....

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз бих подходил от друг ъгъл - с каква DAW ще се работи - на сайта на производителя със сигурност има препоръчителна конфигурация. Уин 7 БЕШЕ прекрасна операционна с-ма, но от доста време насам 8.1 се представя повече от прилично, в някои случаи - по-добре от 7-цата. А и ъпдейтите за 7-ца ще спрат след годинка-две, та бих помислил в тази посока.

За ССД - "за" с две ръце и всички налични крака. Но не е само харда...i7 от последно поколение или Xeon от по-евтините са крайно препоръчителни, с оглед все по-некадърното писане на приложения в наши дни. Памет - колкото поеме дъното - 16, 24, 36 гиги - щом ще се ползват VSTi (семплери, ромплери) все няма да достига. FW - 400 е по-добрия вариант, с оглед съвместимост с дадения интерфейс.

А, да не забравя, МАК НЕ Е най-доброто, просто имат страхотен маркетинг ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря на всички, и се извинявам че пиша чак сега, но отсъствах известно време.  Ще се забавя малко с компютъра (по точно ще е работна станция) защото след вашето потвърждение се убедих напълно че харда трябва да е ссд.  Има откъде да поръчам и 1394 адаптер с така необходимия TI чипсет. 

DAW-а вероятно пак ще е кюбейс, но можеби някой по нова версия и най вече лицензирана.  Синтезатор ще взема по нататък, до тогава ще си карам с Халиончето. Предполагам в по-новите версии ще звучи по-добре от халиона на 5-ицата. След това ще си набавя и лицензиран sylenth1, освен ако не харесам нещо още по подходящо. В същност и Омнисферата много ми харесва, но май беше над 40 гб.

За ОС вече ще избирам когато взимам компа.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Леле, ново 20. Аман, тъкмо се зарадвах, че ще започна най на края. Значи компютъра трябва да има 1394 на дъното и то с контролер на TI ? Ей ся стана сложно.  А какво ги кара да горят? и как евентуално мога да го предпазя? или няма как?  Май трябва да минавам на USB интерфейс. Жалко, още не съм вързал две ноти на кръст и вече трябва да сменям устройства.

Проблема е че имам свободни точно 3000 лева, и някак си трябва да стигнат за компютър, лицензиран DAW, и сносни монитори. А сега и нова звукова карта трябва да взимам.  Май скоро няма да направя нищо. Имам чувството че цялата вселена е против идеята ми за домашно студио.

 

dickens, благодаря ти че ме предупреди, пак щях да се далдисам.

 

Струва ми се, че май ще се откажа..............За тия пари, от Русия могат да ми докарат парашут за бейс джъмпинг (втора употреба на около 100-тина скока) той поне ще РАБОТИ, за разлика от тези техники, а и там кефа е несравним.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И друго, може ли някой от модераторите да ми обясни защо не мога да публикувам теми в раздела за продажби? Искам да пусна аудио интерфейса си за продажба.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Чакай сега, може и аз да не съм те разбрал :) Не смяташ да слагаш на порта (SATA, SATA 2) FireWire карта, а ще ползваш адаптер... към USB?!? При мен случая е с карти на порта на дъното, която гърми (без майтап - 3 смених на 2 различни компютъра след около месец-два работа, преди това в България си имах вградена и нямах проблем). Дано съм бил полезен ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Обикновено, FireWire контролерите "гърмят" при калпав конектор, което причинява моментни състояние на включване/изключване. Тъй като точно в момента на включване консумацията на ток е най-голяма, точно тогава става белята. Няма никакво значение, дали контролера е вграден в дъното, или е на разширителна карта (PCI, PCIe).

Свързването на FW контролер към SATA ще го подмина, като неуспешен опит за шега...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря ви отново, адаптера (1394 с TI чипсета) ще се слага на един от PCI слотовете на дъното, а картата ще се включва към него. Ще взема адаптер който има и 4 пинова букса, а захранването на самата карта ще си е с отделен DC адаптер 12 волта (както ми беше до сега). При 6 пиновата букса захранването на картата става от компютъра през самия адаптер, но там ме притеснява това че консумацията на самата карта е почти 1 ампер особенно ако се включи фантомното за кондензаторни микрофони.

 

Искренно се надявам при гореописания начин (с отделен захранващ адаптер 12 в.) да нямам проблеми. Не мога да ви опиша колко много ми се иска да се получи вече и да започна да творя.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

О да, прав си... да се чете PCI, PCIe вместо SATA, SATA 2 :D Не съм компютърен гений, въпреки че всички работни станции си ги сглабям сам... Но това не променя факта, че картите гърмят когато са на слота!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Пак повтарям - няма значение от закрепването на контролера към шината - калпавите кабели правят белите, нищо, че FW интерфейса се води hot swappable. Стига градски легенди.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.