Jump to content
Българският форум за музиканти

Миксинг


Recommended Posts

Както го каза Telerig, не може да го каже май никой. Всяко нещо си има цена. 

Сещам се за един цитата от Ванга: "Не искайте много, защото не можете да му платите цената" . Но щом искаш нещо и знаеш как да стане, и действаш - то ще стане.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Нещата, които се казаха са верни и аз не споря с това!

 

Обаче искам да се изкажа като един любител на домашния запис/микс и колега ламер, каквито сме и двамата с МониНиколов (без да ми се сърди последния). И в което няма нищо лошо - някои просто обичаме да се занимаваме с това любителски, в свободното си вмреме, в къщи. Не е нужно да ставаме световно добри и известни, нито ще кандидатстваме за работа в SoundCity или някое подобно реномирано студио.

 

Конкретно за микса ти пуснат тук - за мен сорса ти е ялов. Тоест записания материал + семплите. Нямам много опит (плюс това е вярно, че опитен "миксър" би постигнал чудни резултати и с посредствен материал), но съм твърдо убеден, че с ялов запис/семпли няма как да се направи нещо добро, поне от начинаещи като нас. Това го установих чисто емпирично при работата по собствените ми записи - всяко едно подобрение при следващите даваше доста по-добър резултат накрая.

 

Относно четенето - за бързи резултати препоръчвам видео туториали.

Харесваш си софт, сваляш няколко десетки гигабайта с видео туториали за това и ги изглеждаш 1-2-3 пъти. Там обясняват не само как се работи със софта, не се научават и неща за процеса на запис/микс/мастъринг. Има туториали и конкретно за това.

Има и един як онлайн курс на Бъркли в сайта на Coursera, интересен е и добре поднесен, има ценно инфо.

И между всичко това - проби и проби и проби. :)

 

Не се разпилявай и не си губи времето със сваляне, инсталиране, проби и учене на 400 плъгина. Повечето DAW софтуери имат някакви пакети от основни плъгини за нормална работа, поне на първо време. Ползвай тях засега. По-добре да вложиш тези усилия и време в различни начини за запис. Което ни връща и към първата ми забележка - за недостатъчно добрия записан материал.

 

Естествено всичко това не става за седмица-две или някакви месеци. Но сравнително бързо можеш да напреднеш доста и като минимум - да оправдаеш хилядите лева насипани в хардуер. Който за мен ти е повече от достатъчен за първите година-две-три занимания. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Два-три полезни линка с основна информация по отношение на много неща. За голямо съжаление много от нещата в сайта на Пенсадо не са валидни и линковете са празни - особено по старите. Дори и обаче всичко да се изгледа и запомни...пак има много много неща, които не са казани...

 

http://www.pensadosplace.tv/category/into-the-lair/

 

http://www.puremix.net/

 

https://www.youtube.com/channel/UC2WWzBbnlRypcvHD12OaxtA   Алан Парсънс има поредица от образователни клипове в ютуб. Не знам дали това му е канала, но повечето от тях са качени в този - другите ще ги намериш сам. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Разгледай и този сайт, като цяло доста човешки са обяснени нещата и са насочени предимно към записващите в домашна обстановка с непретенциозна техника: http://therecordingrevolution.com/

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You are posting as a guest. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.