Jump to content
Българският форум за музиканти

Преамп или Компресор


MDFk

Recommended Posts

За първото бях чувал,после благодарение на Ассоасс(и на Разбойнка,дистанционно благодаря :) ) пробвах какво е преамп..но веднъж пробвах (и амп с вграден) компресор...

Та идеята ми е каква е разликата между 2те?Ако да каква?

До колкото знам и 2те си имат поне контроли на баси и високи,драйв,лвеъл..но май при преампа има и още нещо. Имам предположения,то и ми обясняваха(Сори,Илийка,ама взех че забравих :wall: ),но искам по-компетентно от моето мнение,което знам че можете да ми дадете.

Мени 10кс. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ще се опитам да обясня накратко. Двете са много различни. Компресорът е за обработка на динамиката най-вече докато преампът е предимно за корекция на честотната лента.

Редактирано от Delian
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

преамп = предусилвател

повече не мога да кажа за него това с корекциите е тонкоректор :)

 

компресор е ефект който каза Делян се грижи за динамиката. Какво значи това: като свириш всеки тон разгледан според динамиката (ясно се вижда на куул едит) има пик и после отзвучаване. Та компресора, според това как го нагласиш може да ти намали нивото на пик-а в началото (при удър на струната), и също така да ти увеличава нивото на това дето отзвучаява. Тосет компресора може да подтиска високите нива и да усилва ниските.

 

Има и лимитер, той за разлика от компресора само подтиска високите нива.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Имах предвид, че на входа на всеки усилвател(китарен или за бас) има филтър. В крайна сметка и всяко педалче (Dist или Drive) представлява един преамп.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ролята на предусилвателя е да усили нивото на сигнала, който му е подаден, обикновено за да бъде подаден към крайно стъпало (т.е. усилвател) . Всеки китарен или басов усилвател ( Larios, Behringer, B 100 и др) съдържа в себе си предусилвателна част и крайно стъпало. Всеки смесителен пулт също съдържа в себе си N на брой предусилватели, чийто сигнал смесва.

 

При инструменти, озвучени с адаптер (китара, бас) или микрофони качеството на сигнала се влияе лесно - от кабели (дължината и качеството на връзката определят напр. колко високи честоти ще се загубят) и от устройства с неподходящо съпротивление. В тези случаи предусилвателя изпълнява и друга важна функция - играе ролята на буфер и променя сигнала, по начин който позволява запазване на звуковата картина. Това е причината поради която се препоръчва използването на предусилвател при записи директно в компютър, да речем.

Много от предусилвателите имат допълнителни функции - разл видове еквилайзери (праметрични, графични, т. нар. broadband filters), изкривяване (драйв), динамични корекции (компресори, лимитери), кросовъри и какво ли още не, но нищо от това не е задължително. Предусилвател е и активната електроника в разни китари и басове и много от басистите я ползват само за това т.е. не използват честотните й корекции.

 

Всеки предусилвател (с изключение на разни хиперскъпи студийни модели) променя звука по някакъв начин, дори и да няма еквилайзери и пр. екстри. Това оцветяване обикновено е нещо което се търси специално. Например много кънтри басисти и др. студийна гад :) дават до шест години от живота си за да притежават предусилвател Pultec - който по същество е изкормената входна част от някакъв маниашки лампов смесителен пулт от преди ~40 години.

Това, което MDFk е пробвал е Sans Amp Bass Driver DI на Tech 21 и представлява предусилвател в комбинация с direct box (балансирания изход отстрани) и аналогов симулатор на няколко усилвателя. Това е доста практична животинка - можеш да си нагласиш приличен звук ако се налага да свириш директно в пулт ( "център нападател" :) ) , можеш да го използваш като чист DI box като изключиш корекциите (с краче), да го ползваш за драйв за бас (който при това не ти яде от ниските честоти) или просто да си разклониш сигнала към пулт и към усилвател (за да чуваш и ти какво свириш).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Много благодаря за обясненията! ;)

@Разбойник,откъде го взе преампа?Оттук или го внесе?

Редактирано от MDFk
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

...С две думи-една хубава бас-глава с колона...Аз лично предпочитам бокс с четири десетки, правят звука страшно конкретен, категоричен.Може с една 15` отдолу эа повече ниски.Въпроса е, да намериш подходящата марка усилвател за инструмента, с който свириш, защото не всички скъпи и хубави глави звучат задължително добре с различните басове.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.