Jump to content
Българският форум за музиканти

Износване на прагчетета


fc real madrid

Recommended Posts

Здравейте, съфорумници! Притежател съм на ел.китара Корт Х11 от 2 години. След около година не много усилено свирене /1 час на ден/ при сменяне на струните забелязах, че прагчетата видимо са се поизносили. Не съм забелязал досега някаква промяна в звука, бръждене или т.н. Та на конкретния въпрос: Нормално ли е това износване за такъв период при все че не свиря много? Нужно ли е вече да ги подменям - гледам, че се продават комплекти прагчета по 30-40 лв и колко би ми струвало това? Благодаря предварително.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Преди да се подменят прагчетата, в зависимост от състоянието им, те могат да се изравнят(leveling) 1-2(3) пъти и да се направи сетъп на китарата. Когато се износят прекомерно много, обаче, се налага подмяната им с нови.

Изравняването е по-евтина процедура от смяната.

Добрата смяна на прагчета е пипкава и относително времепоглъщаща процедура. Поради тази причина, цената за смяна на прагчета най-често варира в границите 100-150 лв. (към момента), а за скъпи инструменти - и повече.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не пипай нищо, китарата нали свири без проблем. Тъй наречените лютиери съвсем се смахнаха, преди няколко години платих $100 за цял гриф, днес искат толкова само за смяна на фретовете. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^Е колко пък да вземат? Само жицата за праговете e 30-40 лева, и още толкоз и малко отгоре за труд прави къмто стотина лева. А си е времеотнемаща процедура - на евтини дъски са кофти материалите и е тегаво, на скъпи инструменти е скъпа поддръжката.

 

За темата, така или иначе, нормално е да си личи, че е свирено. Щом нямаш проблеми, дето викат колегите, не го мисли. Като има крещяща нужда от смяна, сам ще се усетиш :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Тъй наречените лютиери съвсем се смахнаха, преди няколко години платих $100 за цял гриф, днес искат толкова само за смяна на фретовете. 

 

Има нещо, наречено най-разговорно надница, което има определен минимум, предвид стандарта на живот.

Разбира се, може да има и всемогъщи лютиери, които сменят прагчета за 1-2 часа. Не знам обаче, дали искате да си дадете китарата точно на тях. Разбира се, човек винаги може да ползва и услугите на западни и американски лютиери, ако в БГ му е скъпо. Може и да се пробва сам - ако е сръчен, може и да му се получи. Пък може да си свири и така - все някак ще свири, ще си вдигне струните повечко и готово - 20 години няма да сменя прагчета. Ако пък при по-евтини инструменти, на човек му се струва твърде много да плати 100лв. за ремонт на китара, която струва 250 - може да я изхвърли и да си купи нова. И това е решение. Но да работи човек цял ден за 30 лева, при положение, че има и консумативи - няма никакъв смисъл - има и доста по-лесни начини от лютиерството.

 

При това - лютиерството е пипкава и творческа работа. Че ако е много, човек да прибере 60-70 лева за ден пипкава работа, колко трябва платим за 20-минутна консултация при адвокат - 5 лева? Или софтуерна фирма, да ви барне едно модулче за wordpress-а за ден-два, за 20-30 лева, а?

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Добре де, като сложиш и цената на фретовете, стават 100-110 лв, а не 150. И не става дума за дребни сметки, а за принцип. 

И още нещо, препоръчително е да не се свири със струни, които "издържат" по една година, но дълбаят яко праговете. Предпочитам да давам пари за струни, а не за нескопосано сменени фретове. Мое лично мнение.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За по-непретенциозна китара, може би това е разумна цена, да. Въпреки, че всеки лютиер си има политика (и качество).

Добрите лютиери не сменят никак нескопосано. Но често на фабрични китари се наблюдават доста нескопосани поставяния. А за смяната на струни - така е. По-често - по-добре.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Притежател съм на ел.китара Корт Х11 от 2 години. След около година не много усилено свирене /1 час на ден/ при сменяне на струните забелязах, че прагчетата видимо са се поизносили. Нужно ли е вече да ги подменям?

 

В спесификацията на китарата ти пише, че праговете са Jumbo, обаче не е упоменат материала и предвид това, както и цената на инструмента съм склонен да предположа, че става въпрос за Jumbo 6100, а не за Stainless Steel Jumbo.

 

fretwire-profile-small.jpg

 

 

Това едва ли означава, че са изработени от месинг, :) но все пак предполага едно по-бързо износване, защото самия профил на Jumbo frets е по-изтънен при зоната на допир със струните и предвид по-мекия материал е нормално да се получи такъв резултат.

Но, както те посъветваха хората преди мен, след като няма бръждене и глухи тонове, може да се надяваш че износването върви по-равномерно и да не мислиш за смяна.

Също така китарите Cort са изработени от по-компромисен материал, което личи още при липсата на тегло, така че подобна инвестиция от друга страна не е оправдана.

 

Дано съм бил полезен.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз ще прекоронирам праговете за без пари, хаха :)
Шегувам се, мога да го свърша това, но няма да се заема с чужда китара, че аман от разбирачи и недоволни.

 

Иначе съвсем без шега и по темата - когато една китара няма проблеми, а само изглежда леко износена, значи тя няма проблеми. Самият процес на разсвирване на китарата си е малко или много поулягане на върховете на праговете. Сега, както е казано и по-горе, друг е въпросът ако човекът има кисела пот на ръцете и струните ръждясват за 2-3 дни и не се сменят редовно. Тогава праговете могат да си заминат сравнително бързо...

Но хубавото е, че е казано, че няма проблеми. Тогава просто да си свири собственикът на китарата и да си бара оная работа ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Самият процес на разсвирване на китарата си е малко или много поулягане на върховете на праговете.

Нищо подобно. Качествено сложените прагове нямат нужда от нищо допълнително. Или са сложени добре и китарата свири безпроблемно или не.

Няма такова животно разсвирване и улягане на прагове.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря на всички за изказаните мнения! Ще си пея и свиря докато мога така,а започнат ли проблеми със звученето, които не мога да реша сам просто ще си взема друга китара, дай боже доста по-добра. Защото, както разбирам, просто не е рентабилна смяната на прагчетета на китара, като моята.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз исках да кажа друго, ама малко не се е разбрало. Да, тъпо съм го казал :blush:

 

За това, че качествено сложените прагове са еди си какви и некачествено сложените са еди си какви, спор няма.

Идеята е друга: който разполага с инструмента Fret Rocker ще се убеди, че на над 90% от новите китари праговете са сложени некачествено.

Е, поулягането на връхчетата на праговете в процеса на свирене го наричам разсвирване.

Те и грифовете са сухи, и праговете с окисляване още от магазина (че и с износване!!!), какво да говорим повече.

 

Важното е да се свири :)
Айде наздраве :metalist:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.