Jump to content
Българският форум за музиканти

Струни за акустична китара?


icefire333

Recommended Posts

Добър вечър на всички,имам едно запитване относно избора на струни за акустична китара.Моделът е Hohner hw220,купена е преди 4 години и струните и не са сменяни от тогава.Не през цялото време е свирено на нея но се забелязва износеността и (малко) ръждата по нея.Реших,че е време да ги сменя но ми липсва познанство в областта на срруните.Надявам се някой да може да ми предложи някакви струни между 10-20 лева и също искам да питам,дали да си ги поръчам онлайн или е по- удачно да отида и да ги взема на място?

 

Мерси предварително!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

хубаво е, че си писал модела на китарата за да не гадаем каква е....

 

вземи си 11ки .... макар, че 10 вероятно ще са ти по- удобни..... но да свикваш с по- дебели струни....

Ernie Ball , Martin, Gibson , D'Addario....

за поръчка онлайн .. може да пробваш тук

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И още нещо, след свирене бърши струните с памучно парче и дръж китарата в калъфа. Ако нямаш я прибирай в гардероба или я завивай с нещо, да не събира прах. Купи си от някоя аптека бадемово или някакво подобно масло за 2-3 лв. и като свалиш старите струни, намажи фингърборда с памучен тампон, не прекалявай и остави маслото да попие в дървото. Може да повториш операцията и после да забършеш добре грифа. Прави това при всяка смяна на струните. Важи само са фингърборд от палисандър или подобни порести и нелакирани дървета. Ако има лак операцията е безсмислена.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ще използвам тази тема, за да не правя нова с почти същото съдържание.

 

За първи път ще сменям струните - китарата е модел Ibanez vc50 и искам да се допитам какъв според вас е подходящият размер. Също така в последната седмица забелязвам неприятно бръждене, което е особено осезаемо при 10 праг на високата Е струна (като че ли идва откъм бриджа). Струните са си фабричните, а китарата е на 4 месеца някъде. Възможно ли е проблемът да е породен от износването на струни?

 

ПС: Напоследък държах китарата в строй Eb Ab Db Gb Bb eb, дали има нещо общо с фрет бъзз-а или?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Старите струни водят до какви ли не странности в звука, затова сменяй струни сравнително често - фабричните струни са 12-ски при Ibanez. Изборът на размер е свързан с доста условности, които няма как да се отгатнат и са си личен избор. По-дебелите струни звучат по-добре, с по-тънките се свири по-лесно. А проблемът с фрет-бъзз-а може да е от много неща (прекалено нисък екшън, неравни прагчета, липса на neck relief) и свалянето в Eb само го усилва. Можеш да хванеш една линйка и да видиш, колко ти е екшъна в стандартна настройка - според Ibanez трябва да е: 

Acoustic

2.8-3.2mm

2.0-2.4mm

 

Провери и дали имаш лека извивка към тебе на грифа - хващаш на 1-во прагче и на 14-то едновременно и проверяваш дали струната на 7-мо ще има разстояние между прагчето и струната. Ако има си добре, ако няма - седни и прочети малко как се настройва truss-rod. Но по принцип доста акустични уестърн китари бръждят по малко - не са като електрическите и не е драма за умиране.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря за отговора, Atari!

По моите измервания, разстоянието между долния край на високата Е струна и 12 праг е около 1мм, докато на ниската Е е близо 2мм. (Доколкото прочетох това е разстоянието, което трябва да се измери и благодарение на информацията която си дал за Ibanez, съдя че екшъна е нисък (?))

 

При номера със 7 прагче видимо разстояние няма (може би нещо от сорта на дебелина на лист хартия я има, я няма, но не и на визитка - четох че трябвало визитка да може да се прекара :blush: ). В такъв случай трябва да разхлабя truss rod-a? Правилно ли съм разбрал и това ще е ли достатъчно, за да се реши проблемът? Мерси предварително.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Екшънът е наистина нисък за акустична китара, особено ако не свириш предимно с пръсти, така че наистина може да се наложи да разхлабиш леко truss-rod-a, но на малки стъпки, изчаквай известно време след завъртане и мери relief-a при настроена китара. Би трябвало 1/4 оборот да свърши работа. По-принцип настройката на truss-rod-а не е за оправяне на проблеми с екшъна, но при тебе най-вероятно ще реши проблема с бръжденето.

 

Ако ли не - тогава може да изрежеш вложка от фурнир или пластмаса по очертанията на мостчето и да я пъхнеш в слота на мостчето, като внимаваш да не е прекалено тясно или много хлабаво и самото мостче да прилепва хубаво върху нея. В ютюб има доста видеа, в които показват как се решава този проблем. Имай предвид, че 0.5mm вложка ще вдигне екшъна с 0.25mm. Ще е хубаво да пробваш няколко дебелини, за да не вдигаш излишно високо екшъна. Ако си намериш ново мостче нещата стават още по-лесно - махаш старото, слагаш новото виждаш, колко трябва да се свали, пилиш 1mm на всеки 0.5mm, които искаш да свалиш. Всъщност най-добре е да я занесеш на лютиер, ако не ти се експериментира - виждам че си от София, а там има доста добри - дори и най-евтината китара би засвирила по-добре, ако я пипне лютиер.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 1 year later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.