Jump to content
Българският форум за музиканти

Любими басисти


assoass

Recommended Posts

няма нужда да казвам 4е бате ти Лес от праймъс е не6то стра6но. виктор уутен е супер як а да не говорим за стенли ,маркус,марк кинг,и подобни скуба4и кадето могат да те върнат вав 1-ви клас

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да, доста е модерно напоследък да се слуша Виктор Уутън... все пак не е лошо да не се забравя, че баса е инструмент за акомпанимент и оттам трябва да се тръгне... защото аз лично съм свидетел на много, ама на много криворазбрани Уутън-щини, Марк Кинг-щини и Джако-вщини, при които проявата на добро владеене на инструмента се превръща в циркаджийство, и то зле изпълнено-тоест като клоун, на който никой не се смее... тъжно е малко :headbang: . Всичките гореспоменати наши идоли са по-скоро новатори-да копираш един такъв човек означава много неща-ако щеш и сходна душевност с този, когото имитираш... да разбереш той защо го прави, не само как и кога.Не трябва да се пропуска стила, в който свирят тези хора и да не се забравя, че едно такова свирене е подходящо единствено и само в такъв, или подобен стил.Баса всъщност е един много труден както за овладяване, така и за осъзнаване инструмент-и то точно, защото най-лесно се достига някакво начално ниво, оттам всеки си мисли, че е много лесно да се свири на бас-само да щипнеш тук-таме, някоя бързинка да вкараш... да, ама не :). Само че, като слушам разни колеги по разни групи... едва ли ще има много съгласни с мен-не такива, които ще кажат "да, така е, прав си" тук във форума, а такива, които следващия път когато понечат да "отсвирят" нещо на края на квадрата, ще се замислят поне малко "дали" и "как точно" и "има ли нужда" :headbang: .

Редактирано от Steff
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Чак за сходна душевност не знам, но си прав, че повърхностното подражание или желанието да покажеш колко бързо мърдаш пръсти с нищо не обогатява музиката която правим.

 

Басът е млад инструмент - ~50 години, нормално е да излизат какви ли не "моди" - и в подход към него , и в техника на свирене, и в оборудване. Доста от модерните басисти показват, че басът може и да не бъде само акомпаниращ инструмент. Обичам да слушам както В. Уутън, така и М. Менринг или Чарли Мингъс (макар и контрабасист е добър пример за нетрадиционен подход към оня регистър в който се изявяваме ние), но те не са по - добри басисти от Пино Паладино, Стинг или Мешел Ндегеочело и мн. други, които предимно акомпанират.

 

Смятам, че всички ние сме изключителни късметлии, защото живеем в нещо като "златен период" за басистите (според мен, де B) ), аналогичен на 60-70-те години при китаристите, но това е др. тема и няма да ви обременявам с теориите си :) .

 

За финал една фраза, която много ми харесва:

Вass guitar is easy to learn but difficult to master.

:green: Много ме кефи!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

и моята теория е като на разбойник =) наистина има нещо като златен период =) и в момента хората не избират баса, просто защото са "неуспели китаристи" =)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Смятам, че всички ние сме изключителни късметлии, защото живеем в нещо като "златен период" за басистите (според мен, де ;) ), аналогичен на 60-70-те години при китаристите, но това е др. тема и няма да ви обременявам с теориите си ;) .

И аз точно това си мислех вчера! :D

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

ами да се наслаждаваме на този златен период

приятно слушане на всички. Аз си отварям една биричка и си пускам Pastorius.

Наздраве :cheers:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Яко Лес Клейпул Марк Кинг и е такива твари на отка4алското бас изпълнение.кефа се и на Патиту4и ама на моменти не ми е мн ясен какво дърпа.Да не забравя и Виктор Уутън и тоя си е .............. майката.абе хиени колкото иска6 само да има кой да седне в къщи да свири...ха ха ха :violin:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

здравейте басисти!

безкрайно съм щастлив, че имам сродни души като вас.

АЗ съм закърмен с Пасториус. А в самото начало бях пленен от свиренето на Сашо Бахаров и тогава реших, че в този инструмент е сърцето ми.

Виждал съм много басисти които солират, а толкова малко които свирят.

Харесвам Маркус Милър, Еди Гомес.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.