Jump to content
Българският форум за музиканти

Насочен Микрофон за DSLR камера за сцени с действие?


Mitizaro

Recommended Posts

Добър ден!

Пратиха ни от ФОТО форума да питаме вас тук.

Желаем да снабдим нашата DSLR Canon EOS70D камера със микрофон за качествен запис на видео.
Насочили сме се към RODE VideoMic Pro.
Желаем на първо време НАСОЧЕН микрофон поради наличието на ДИНАМИЧНИ видеота, при които трансмитера на микрофоните тип брошка, който се закача на гърба на говорещия - ще пречи.

Ние сме фитнес център и смятаме да показваме много упражнения, наръчници и като цяло контент свързън с действие, снимани от 1 до 3 метра.

Екипа засега се състои от 2-ма човека: Един държащ камерата и микрофона и един който демонстрира/извършва действията. Т.е. нямаме човек, който да държи странично насочен голям микрофон (тон-режисьор).

Много хора във Фото Форума ни увериха, че РОУД-а ще е лоша идея.

Ето запис със нашата камера без външен микрофон и без допълнителни настройки за вятър и пр.:

 

Освен, че има ехо - силата и яснотат на звука са проблемът тук.

 

 

Тук е темата ни от форума където има много мнения и обеснения за ситуацията:

http://photo-forum.net/forum/read.php?f=1&t=1662206&i=1662206&offset=0


Като цяло от всичките неща не ни стана ясно - можем ли да вземем насочен микрофон, какви са тези "клетки", можем ли да използваме РОУД-а и софтуер или се налага коренно различно решение..?


Благодаря на всички предварително!!!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За да получите качествен звук, не е необходим само микрофон.

Обработката на сигнала след микрофона до записващото устройство, без значение какво е то, е много важен момент. Поне качествен микрофонен предусилвател или дори един микрофонен канал с тонконтрол и компресор/лимитер е задължителен.

Нали говорим за качество?

Препоръчвам да се обърнете към специалист, който да ви консултира изцяло, защото има много подводни камъни, с които не сте запознати. Може да направите доста грешки!

Тук във форума има хора, които се занимават професионално и могат прекрасно да се справят с решението на проблема. 

Преформулирайте въпроса си, за да достигнете до тях.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Тони, те искат микрофон, който да е закачен на камерата и реално звукът се записва в самата камера. Мисля, че RODE е едно добро решеие за случая. В смисъл щом искате да записвате звука с камерата. Разбира се тук трябва да се предвиди нормалния за този метод ревърб, който ще влиза в микрофона. 

 

Иначе по-добри резултати ще получите с "брошка". Съответно там ще ви трябват повече неща. Колкото по-малко е разстоянието до източника на звука, толкова по-малко от страничната атмосфера ще улавяте. Ако няма начин обаче, мисля че нямате избор :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ние планираме да имаме И тип брошка (за видеотата, които го позволяват).

Но ни е нужно и по-динамично решние за другите, така да се каже.

Общо взето ако вдигнем силата на звука и изчистим (софтуерно или от микрофона) ехото - работата е както ни е необходимо.
Естествено за интервюта и само-говор подкастове/видеота можем да сложим друга конфигурация със ресийвъри, усилователи, качествени микрофони брошки или в стил "дезодорант" както им викам аз..

Първата стъпка обаче е да разработим екшън плана.



Нямаме проблем да наемем човек и да му платим за да ни консултира. Ако имате идеи към кого да пиша - споделяйте (Или директно някой, който мисли че ще се справи отлично да ми пише ЛС).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Брошка + динамична сцена са несъвместими понятия - шумовете от търкането на кабела на брошката в тялото/дрехите на говорещия ще са повече от полезния сигнал - пробвано многократно, с неизменно плачевен резултат. Остават два варианта - бамбук+ОПИТЕН бамбукар (скъпо и ефикасно) или микрофон тип наустник със съответния трансмитер и приемник, примерно http://en-uk.sennheiser.com/singers-speakers-wireless-headset-microphone-live-hs-2 - втория вариант акустиката на помещението влияе доста по-малко, при натрупване на опит са възможни доста приемливи резултати. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Свържете се с консултантите / отдясно по-долу / на тази страница  http://www.musicworld.bg/bg/c_2196/Multimedia_Video_Equipment.html. Сигурно ще Ви обърнат достатъчно внимание и ще Ви дадат професионално решение.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Далеч не съм убеден, че продавач ще даде "професионално решение".... Целта на продавача е да продава. А това, че са им лепнали звучното "консултант", не ги прави наистина компетентни във всички области, в които предлагат стока.

Професионално решение може да даде единствено професионалист, който ежедневно решава подобни проблеми и с това си изкарва хляба.

Редактирано от presly
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.