Jump to content
Българският форум за музиканти

Моля за малко помощ !


m.yordanov.g

Recommended Posts

Имам два деликатни въпроса, на които би трябвало да можете да ми помогнете. Свиря от две години с пръсти, започнах с перцето преди няколко месеца. Единият ми въпрос е свързан с това, когато се налага да изсвирим на една китара т. нар. апреджио, но се налага да свирим и акорди със стръминг, един и същ захват на перцето не ми е удобен. Ако в началото съм свирил апреджио и после трябва да мина на акорди, стръминга не е особено чист като звучене, защото перцето съм го хванал по близо до върха. Кажете ми какво се прави в такива ситуации и какъв съвет бихте ми дали. 
Другият ми въпрос е свързан директно със стръминга. Когато свиря песни само с акорди, се опитвам да държа перцето по-далече от върха, но да не му давам толкова голям натиск. Но в много от случаите ми се изплъзва и се завърта с върха навътре към дланта. Ако хвана малко по стабилно, звученето отново става по-грубо, както в горния случай дори да е хванато в края. 

Надявам се да получа някакви съвети относно въпросите ми и предварително ви благодаря

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Привет колега,

За първия въпрос не мога да ти дам съвет, понеже свиря от скоро, но по втория казус, аз лично намерих решение в изплъзването на перцето с това.

 

http://www.musicworld.bg/bg/c_648/i_34421/Dunlop_449P_88.html

 

Тези перца не са гладки в горния край и наистина дават добро сцепление.

Аз лично, откакто ги открих, свиря само с такива.

Дано съм ти бил полезен.

Поздрави!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^И аз минах през Dunlop Max Grip във всичките му размери. Пробвах още над 20 вида перца. От всички изпробвани, въпросния Max Grip и Ultex моделите са ми най-стабилни. Лично за мен Max Grip не е подходящ за бързи пасажи - за въпросните използвам John Petrucci малките перца. Звука, който Max Grip вади е по-остър и драскащ, докато Ultex и Petrucci са значително по-тихи. 

 

^^Проблема обаче не е в перцата а в непремерените удари и ненужното използване на сила. С времето ще си изчистиш техниката и ще можеш да ползваш каквито пера си искаш без да ти се изплъзват. Аз все още се отнасям понякога и върха се завърта към дланта ми, но с времето се свиква да наместваш перото докато свириш. Пробвай колкото можеш повече перца, те поне са евтини.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

ползвам ултекс перца с три ръба като тези от линка

http://www.musicworld.bg/bg/m_2900000/i_32688/Dunlop_426P_73.html

 

с времето успях да си създам навик да въртя перцето между пръстите си и при това въртене го захващам по-близо или по-далеко от върха в зависимост от нуждите ми. мда това е малко паразитен навик, но върши работа

 

другото, което е че от както започнах с тези перца не ми се налага да ги стискам за да се задържат между пръстите ми и при свирене на акорди самото перце етстествено преима ъгъл спрямо струните така, че да няма пречене

ох надявам  се се  разбра какви ги творя

Редактирано от Acei
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Напълно съм съгласен с мнението на колегите. Както Върбанов сподели обаче, трябват доста тренировки с тенденция да си изградиш техника. Чети, опитвай различни похвати. Ще останеш приятно изненадан от резултата.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.