Jump to content
Българският форум за музиканти

Съвет за струни акустична китара


TNT To the Moon

Recommended Posts

Здравейте. Свиря на акустична китара от почти една година и искам да ви помоля за съвет относно струните.

Свиря предимно блус и рок, сега съм с 9-ки Дадарио, но не съм доволен от тях. 3-тата струна е без намотка и китарата звучи много звънливо, а на мен така не ми харесва. Свиря си всеки ден, но по 30-40 минути, така че не съм голям маниак. И ви питам, какви струни са най-добри за мен ? Мисля да си купя Earnie Ball и се чудя дали е добра идея да пробвам 10 размер. Благодаря ви предварително.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Хората бъбрек дават, за да им звънтят струните колкото е възможно повече, той така не харесвал... :slap:

С трета струна без намотка най-вероятно това е комплект не за акустичка.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Размера на струните е въпрос на вкус, но според мен, с 10-ки (каквато и да е марка) ще е доста по-добре. Не знам от къде си намерил 9-ки за акустична, аз лично не съм срещал. Отделно, че всички струни за акустична китара, които съм виждал са с омотана 3-та.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Говорите хем за едно и също, хем за различни неща :) И уестърн (каквото и да значи това, но да приемем, че е нашенското локално наименование за акустична китара с метални струни) и класическите китари са акустични - едните са с метални струни, другите с найлонови.

Ако говорим за метални струни е нормално в по-тънките комплекти, трета да е без намотка, като за по-глух звук един вариант е да кажем са Elixir Polyweb.

От друга страна на акустична китара на мен всичко под 12-54 ми звучи неприятно, но това разбира се е въпрос на личен вкус.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако искаш китарата ти да звучи така, както трябва ще сложиш по-дебели струни. Започни поне с .11 за първата и постепенно достигни до .13. Вярно, с по-дебелите струни се свири по-тегаво в началото, но крайният резултат си струва. Не слушай какво ти говорят тия с електрическите китари, те не разбират, няма специални струни за "уестърн" китара. Не се хвърляй на скъпи комплекти и не робувай на марки. По-добре купувай нещо по-евтино и го сменяй всеки месец. Така винаги ще имаш звънка китара и ще можеш да се радваш на звука. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

ще го повторям с цел като се видиш повече пъти да се обърне внимание

 

0) !!!!! СМЕНЯЙ ЧЕСТО СТРУНИ !!!!
1) за акустична(с метални струни) колкото по- дебели са струните толкова по- хубав е звука(и се свири по- трудно) ..... опитвай се да слагаш по- дебели струни малко по-малко докато ти хареса звука и нямаш проблеми с свиренето

2) 9ки аз акустична се намират почти толкова рядко както и тези без намотана 3та ...

пример за 9ки -D'Addario EZ890 има ги и по нашите магазини

в момента дори имам на една от китарите такива --- "хибридни" (.010 .013 .017 .030 .042 .052) ErnieBall - Earthwood Rock & Blues Acoustic 80/20 Bronze w/plain G

3) има различни видове струни .... започни като начало с това да разбереш дали искаш бронзови(80/20) или фосфорБронз(93/7 например) .... има осезаема разлика

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Една идея, съвсем малко встрани от темата: и моята акустична китара е с 3-та необвита струна. Взех такъв комплект и реших да експериментирам. Но... не ми звучи твърде звънливо, а ми иде халтава, тъй като е по-тънка от обвитата 3-та, достига пича си при по-нисък теншън. Това не ми се струва комфортно за акустичната китара (особено ако удрям по-силно по струните). С 10-52 съм. Марката забравих, че  минаха няколко месеца. Следващият комплект ще е 11-ки с обвита 3-та струна. Свиря в стандартен строй.

 

9-ки за акустична са нещо наистина меко, леко, халтаво и не особено "викащо". Преди свирех с 12-ки, но направо изпитвах болка след 30-тина минути свирене. Съветвам колегата плавно да преминава към по-дебели струни, за да няма моя проблем.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 3 weeks later...
  • 9 months later...

Аз свирех дълго с Earnie Ball Eathwood - Phosphor Bronze - 10-46 / мисля че е размерът /, но сега си купих D'Adario bronze 80/20 размер 0.10 - 47 понеже този фосфор нещо ме дразни. И освен това съм хвърлил око на Dunlop Bronze 80/20.

Някой да е пробвал някога Dunlop - brass сериите ? Много ми е любопитно мнения за тях дали има.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Миналата седмица си взех Дънлоп фосфор-бронз, 11-ки. Мнооого мазно се плъзгат пръстите и изпадам в някъв екстаз като хвана китарата! Звучат стабилно, по-добре от старите ми и имат по-пробивен глас (ако мога така да се изразя). Като се разсвирят като хората ще е пълно удоволствието!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Като се "разсвирят като хората" ще са за боклука. Повечето струни държат 3-4 часа свирене. После почват да глъхнат, нямат динамика, губят се честоти, някои се разтеглят и фалшивеят.

 

Не съм чувал за такъв термин "разсвирване на струни". Просто трябва да улегнат при ключовете, за да не се разстройват и това е - готови са за действие.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

:ok: Моето мнение на основно акустичен китарист е по- комплексно.  

:yes: Съгласен съм, че ак. китара с по-дебели струни звучи по-красиво, но не може да се свири с 12-ки, а камо ли с 13-ки по 5 - 6 часа на ден, дори и аз, който вече много години свиря най-вече на акустична китара и пръстите ми са доста заякнали. Решението е: -  най-малко две акустични китари - едната по-евтина с тънки струни 11-ки, та дори и 10-ки за ежедневни продължителни упражнения, купони и градинки, а другата по-скъпа и по-къса мензура с по-дебели струни за не повече от 1 час свирене на ден и за няколко песни на концерт, както и за студийни записи. Най-дебелите 13-ки според мен са или за китари с дебел "врат", къса мензура или за дроп тюнинг в ми бемол или ре.

Видовете струни подбирам по следните критерии. Фосфор бронз слагам на по-звънливи китари, защото фосфора омекотява тембъра, а само бронз 80/20 слагам на по-глухи китари за повече блясък. За фингер стил използвам струни с покритие, като Еликсир, защото е по хлъзгаво и не "яде" ноктите ми. За прецизни студийни записи препоръчвам да се използват стуни с плоска обвивка за намаляване на скърцането Thomastik-Infeld AC111. Недостатъка на тези струни е - къс живот, защото трета струна много бързо се разплита, но ако се ползват само за студиен запис или единичен концерт са незаменими.

Времето на експлоатация определям по различни критерии. Евтините струни с бюджетната китара използвам неопределено дълго време, защото са само за упражнения и не ми пука за звука им. А скъпите дебели струни Еликсир също издържат дълго време, защото са с покритие, рядко ги ползвам и добре ги поддържам. Само променям мястото на триене в позициите на трета и по-рядко на четвърта струна, като нанизвам по едно пръстенче веднъж на 10 дена.

Редактирано от Лими
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

:excl: Сетих се да добавя още нещо важно - дебелите струни като 12-ки и 13-ки, та дори 11-ки много интензивно "изяждат" металните позиции. Аз сменям позиции на всеки две-три години при интензивно свирене с 11-ки. Затова ако разполагаме само с една единствена ак. китара е по-добре да се ползват за ежедневна употреба 10-ки и 11-ки, а само за концерти или студ. записи да се слагат по-дебели струни. Но дебелината на струните трябва да се съобрази и със здравината на шията/грифа.

  :yes: Но както казах по-горе - най-добре е да се притежават поне две ак. китари - едната с дебели, а другата с тънки струни.

Редактирано от Лими
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.