Jump to content
Българският форум за музиканти

Поврежда ли се инструмента ако стои на топло?


zdrsoft

Recommended Posts

По принцип не е добре да държиш какъвто и да е инструмент на екстремни температури...не е хубаво нито за самия инструмент, нито за струните...най-добре е нормална стайна температура, по-далеч от отоплителните уреди :D

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Има лепила които не издържат на топлина, ако са използвани такива в твоя инстр. може да го съсипеш. Провери напр. 1 час след като си го оставил дали е топъл на пипане. Ако е така промени мястото на което го държиш.

Освен това на колкото по-малки температурни разлики го подлагаш (представи си, че го взимаш от мястото до парното и отиваш на репетиция - разликата ще е около 30-40 градуса!), толкова ще си по-доволен от него - няма да се разстройва, няма да се налага коригираш често височината на струните и пр.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Кокото по на топло държиш каквото и да било - толкова по му скъсяваш живота.Важи за всичко(и за живите същества).Просто по този начин приближаваш лака до така нежеланото нацепване,пропукване,отлющване и всички възможни прояви на стареенето му,а дървото до бързо разсъхване и губене на влагата и маслата,които съдържа в себе си.По-добре е на по-хладно място,отколкото на по-топло.При първия вариант ще се иска само повечко настройване,а при втория повечко пари за нов инструмент и то по-скоро,отколкото си представяш.

 

:) С най-добри пожелания за дълголетие(и твоето,и на инструмента ти) :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Кокото по на топло държиш каквото и да било - толкова по му скъсяваш живота.Важи за всичко(и за живите същества).

Абе за някой живи същества не е много полезно и на студено да ги държиш. Последните кадри от "филма" Титаник, ако са сещаш :):)

Иначе верно си е - парното не е най-подходящата стойка за инструменти. Както спомена и разбойника, резките промени на температурата (и влажността) действат доста неблагоприятно

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 months later...

Ами няма как да се повреди от постоянна температура!По опасна е рязката смяна на температура, особено през зимата!Ако си го държал до парното и после отидеш на репетиция, може да има кофти измятане :think:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.