Jump to content
Българският форум за музиканти

Модифициране на Behringer FCB1010 MIDI педалиера


Recommended Posts

След два месеца мързел най-сетне реших да си модна MIDI педалиерата. Из нета има различни модификации, най-често срещаната от които е пускането на фантомно захранване през MIDI кабела, за да не се мандахерца още един захранващ кабел и да заема място в разклонителя. Инфо за този мод в нета има, но тези, които аз видях, не ме изкефиха изобщо, даже смея да кажа, че имаше откровено грозни и бездарни варианти. :)

  • Започваме със списък на необходимите инструменти и джунджурии (от горен десен ъгъл CCW):

    FCB1010-01.jpg

    отвертка плюс, френски ключ, жици, cable stripper, малки клещи, помпа за разпояване, припой за запояване, гъба/тел за почистване на поялник, дрелка (може и истинска, не като тази), очила против стружки в очите, поялник (по възможност да не е от 6 лева като моя), мултиметър, step drill bit (по възможност читав, не като моя след 5-6 дупки да е за кофата), MIDI кабел, свободен MIDI накрайник, подложка за мишка или нещо друго подходящо за предпазване на мебелите при запояване, двупозиционно (DPDT) ключе, перманентен маркер.

     

    Време за изпълнение на задачата: тройно повече, отколкото ви се струва на пръв поглед. :D

  • Развинтваме всичко от долната страна на педалиерата:

    FCB1010-02.jpg

    Винтчетата са два модела, по-дългите са за двете тесни страни, където има пластмасови "страници". Има и две винтчета за вградения траф, които няма нужда да се развиват.

  • Това е отвореното ус-во:

    FCB1010-03.jpg

    За по-удобна работа е добре да се махне временно зелената жица за заземяването на корпуса. Ще работим в дясната част на джаджата, следват по-детайлни снимки.

  • Това е платката с MIDI куплунзите:

    FCB1010-04.jpg

    Тя се намира най-вдясно и е закрепена за корпуса с две винтчета. Червените ръчички показват двете "резервни" крачета на MIDI OUT куплунга, които не са свързани и които ще използваме, за да вкараме захранване заедно с MIDI кабела.

  • Отново "MIDI платката", вече със запоени проводници:

    FCB1010-05.jpg

    Преди спойките е добре да се уверим с помощта на мултиметъра, че тези крачета не отиват никъде по платката и е безопасно да пуснем напрежение там. Използвал съм червен и черен проводник, но не са "плюс" и "минус", напрежението, което ще пуснем е променливо. Можем да използваме и един и същ цвят, все тъя.

  • Това е на 15-тина см. по към центъра на педалиерата, след МИДИ куплунзите и тези за релетата:

    FCB1010-06.jpg

    С помощта на дрелката направих отвор 6мм (май), колкото е нужно, за да влезе ключето, с което разполагате. Червената ръчичка показва къде идват проводниците, които вече запоих на "MIDI платката", падат се от ляво от тази гледна точка. Двата жълти проводника идват от оригиналния траф, който се намира в педалиерата, тях ги разпоих от платката и преместих тук. От централните два пина на суича пуснах две жици към платката, където досега бяха жълтите проводници. Трите комплекта жици не случайно са "кръстосани". Това е така, за да може ключето отвън да сочи към съответния куплунг, през който влиза захранването за педалиерата. Предпочетох вътре да е грозно, но отвън да е по-логично сочещо. Ще го видим след малко.

  • Това е платката, на която се намират изправителя/стабилизатора:

    FCB1010-07.jpg

    Ръчичката показва къде са влизат оригинално жълтите проводници от вградения траф. Сега там са двете жички, които тръгват от средните пинове на суича. Пак казвам - захранването е променливо и няма нужда да спазваме поляритет/цветове на кабелите. На тази снимка се виждат също изправителните диоди и стабилизатора 7805, който е закрепен за корпуса.

  • Това е монтираното ключе, изглед отвън:

    FCB1010-08.jpg

    Когато се цъкне в посока към MIDI куплунзите се активира фантомното захранване, когато е щракнато към оригиналния захранващ куплунг (вляво, не се вижда тук) си работи както си е с 220/230 волта. Надписал съм позициите за още по-сигурно. Левият надпис PHP не означава "PHP: Hypertext Preprocessor" ами PHantom Power. Малко сисадмински хумор. :D

     

    Педалиерата е готова, можем да сглобяваме. Добавеното ключе играе роля и на вкл./изкл. прекъсвач. Дори да пуснем двете захранвания едновременно пак няма да взривим нищо. Да минем към втората част от проекта.

  • Това е леко разфасования трансформатор, който ще използваме за фантомното захранване:

    FCB1010-09.jpg

    Вече бивш 12vDC адаптер от някакво съмнително зарядно за батерии. Имаше диоден мост и кондензер, които бяха насилствено премахнати. Трансформаторът е 500мА (уж) и подава малко над 12 vAC без товар - идеално за нуждите ни. На тази снимка се вижда, че съм използвал кукички за закрепването на проводниците. Спойката си е спойка, но е добре да има и механична връзка.

  • Вече запоените проводници:

    FCB1010-10.jpg

    Навсякъде, където мога, използвам shrink tube. Много ме кефи. Термошлаух май беше по нашенски... ;)

  • Това е една от най-пипкавите и досадни части - работата по MIDI куплунга:

    FCB1010-11.jpg

    Оригиналният MIDI кабел се реже близо до единия край. Оставих си 5-6 см, за да мога да го ползвам някой ден за проби или нещо такова и го прибрах в шкафа. След това отрязания край на кабела (заедно с този, идващ от трафа) се нанизва на два броя термошлаух и капачката на MIDI конектора. При запояването трябва да спазваме поредността на кабелите:

    MIDI-Din5-Pinout.gif

    Оплетката е на пин 2 (средния), жълтият проводник на пин 4, белият на пин 5. С мултиметъра трябва да се провери кой цвят къде отива на отсрещния конектор. Кабелът е прав: 1-1, 2-2, 3-3, 4-4, 5-5. При мен синият и червеният проводник са за пинове 1 и 3 - там запоявам кабела, който идва от трансформаторчето. Тук са вече запоени и с термошлаух.

  • Готовият MIDI куплунг:

    FCB1010-12.jpg

    Тук всичко е готово за опаковане. С металната скоба съм хванал и проводниците, използвани за фантомното - няма мърданка!

  • Вече опакования куплунг:

    FCB1010-13.jpg

    Вдясно се виждат двата броя термошлаух и двата излизащи кабела.

  • Остава да проверим дали всичко работи. Навключваме всички кабели и палим:

    FCB1010-14.jpg

    Цъкам бутон номер 3 - Clean+Chorus+Delay. Я, бачка! :)

    Червената ръчичка показва новозапоеният MIDI куплунг, от който излизат двата кабела - кабелът за далечния MIDI куплунг (който влиза в МИДИ педалиерата и който носи и фантомното захранване) и кабелът, идващ от захранващия трансформатор. Забелязва се и крайно селското "запечатване" на траф-корпуса с помощта на свински опашки. Мисля да го залепя с някакво лепило, но нямах налично. :)

  • Все още работи:

    FCB1010-15.jpg

    Цъкам и други пресети - бачка си ОК. На снимката пресет номер 7 - мощен Reverse Delay за RHCP's Give It Away.

Има и други модификации за тази доста използвана MIDI педалиера, например слагане на чипове с къстъм фърмуер или прекарване MIDI/захранване/аудио през кабел/куплунг. Последното е хитро, но иска доста повече чоплене, още куплунзи, дебел кабел, а и не знам колко ще пострада сигнала от цялата процедура, така че не смятам да го правя. Един фен беше си сложил 1/4" жак на МИДИ педалиерата, така че включваше Уа-педала в нея, а беше пуснал и захранване за към Уа-то. Ентусиасти много, но аз съм дотук... :)
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^^ Ти не си човек бе :)

Не можа ли да го покажеш това преди да си продам педалиерата?

Ако знаеш такъв трик за Roland FC-300, кажи го сега!!!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Може и да може и на Роланд-а, трябва да се провери.

 

Ако не друго можеш да си купиш/направиш такъв кабел, което пак е по-добре:

 

2527.jpg

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Тя процедурата не е много сложна, даже хич, ама...

 

Принципно може, но трябва да мине малко време, че като се сещам колко ме изнервиха тия дребни жички покрай МИДИ куплунга... :whistle:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Д'ба и жичките... :wallbash:  :P

И да знаеш, с годините все по-малки стават, техната...

Редактирано от Parni_Valjak
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 years later...

Днес се наложи да модифицирам Behringer педалиерата си и реших да споделя още една вариация на мода, в тази стара и много хубава тема. Захранването на педалиерата е в следната последователност:  куплунг-ключе-трансформатор-изправителни диоди-регулатор на 5 волта(7805). Последният усилвател, които си направих, има MIDI модул на колегата KAE, който е с опция за фантомно захранване на пин 1-3.

997eafe9a68781dc8ab5.jpg

773c1e4d0af327e31b4f.jpg

fb1a95dc5a2a5c042002.jpg

 

При тази ситуация реших да свържа давата пина от MIDI конектора директно за крачетата на 5 волтовия изправител.

e3589356a35e08bcac86.jpg

 

Крачетата на изправителя са в следната последователност от ляво на дясно: вход - земя - изход.Т.е. трябва да свържем "+" за пин 1(ляво) и "-" за пин 2(среда).

7e7d2e185d08bd7f46ec.jpg

 

Залях със силикон, за да е по-здраво. Пък и кой не харесва силикон....

7e507cd3d15937d4ca5f.jpg

8c5575c3fe96ccfdbdcc.jpg

 

Финалният резултат:

902ff97e1d4165b8d381.jpg

 

Така модофицирана, педалиерата работи със захранване по MIDI кабела, както и със собственото си захранване. Когато се използва фантомно, няма нужда да бъде включен бутона за захранване, както и захранващ кабел. Ако се използва собственото захранване, функционирането е като на заводска педалиера, като на пин 1-3 е подаден 11.56волта ток.

Редактирано от liquid_death
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Между другото, Марко и Филип от Xandria използват такива педалиери и са много доволни, ето тук разказват за лайв гиъра си и обясняват как ползват педалиерите:

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

liquid_death, идеално е!  :thumbs_up:

 

Ама тоя кондензер до изправителните диоди как работи още... само Беринджър знаят! :D

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Baby Thomas - При смяна на кондензатора(1000uf/25V) с нов реших да го измеря.... наистина само Бери знаят как работи все още....

204add6afd13e1402237.jpg

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.