Jump to content
Българският форум за музиканти

Baby Thomas

Модифициране на Behringer FCB1010 MIDI педалиера

Recommended Posts

След два месеца мързел най-сетне реших да си модна MIDI педалиерата. Из нета има различни модификации, най-често срещаната от които е пускането на фантомно захранване през MIDI кабела, за да не се мандахерца още един захранващ кабел и да заема място в разклонителя. Инфо за този мод в нета има, но тези, които аз видях, не ме изкефиха изобщо, даже смея да кажа, че имаше откровено грозни и бездарни варианти. :)

 • Започваме със списък на необходимите инструменти и джунджурии (от горен десен ъгъл CCW):

  FCB1010-01.jpg

  отвертка плюс, френски ключ, жици, cable stripper, малки клещи, помпа за разпояване, припой за запояване, гъба/тел за почистване на поялник, дрелка (може и истинска, не като тази), очила против стружки в очите, поялник (по възможност да не е от 6 лева като моя), мултиметър, step drill bit (по възможност читав, не като моя след 5-6 дупки да е за кофата), MIDI кабел, свободен MIDI накрайник, подложка за мишка или нещо друго подходящо за предпазване на мебелите при запояване, двупозиционно (DPDT) ключе, перманентен маркер.

   

  Време за изпълнение на задачата: тройно повече, отколкото ви се струва на пръв поглед. :D

 • Развинтваме всичко от долната страна на педалиерата:

  FCB1010-02.jpg

  Винтчетата са два модела, по-дългите са за двете тесни страни, където има пластмасови "страници". Има и две винтчета за вградения траф, които няма нужда да се развиват.

 • Това е отвореното ус-во:

  FCB1010-03.jpg

  За по-удобна работа е добре да се махне временно зелената жица за заземяването на корпуса. Ще работим в дясната част на джаджата, следват по-детайлни снимки.

 • Това е платката с MIDI куплунзите:

  FCB1010-04.jpg

  Тя се намира най-вдясно и е закрепена за корпуса с две винтчета. Червените ръчички показват двете "резервни" крачета на MIDI OUT куплунга, които не са свързани и които ще използваме, за да вкараме захранване заедно с MIDI кабела.

 • Отново "MIDI платката", вече със запоени проводници:

  FCB1010-05.jpg

  Преди спойките е добре да се уверим с помощта на мултиметъра, че тези крачета не отиват никъде по платката и е безопасно да пуснем напрежение там. Използвал съм червен и черен проводник, но не са "плюс" и "минус", напрежението, което ще пуснем е променливо. Можем да използваме и един и същ цвят, все тъя.

 • Това е на 15-тина см. по към центъра на педалиерата, след МИДИ куплунзите и тези за релетата:

  FCB1010-06.jpg

  С помощта на дрелката направих отвор 6мм (май), колкото е нужно, за да влезе ключето, с което разполагате. Червената ръчичка показва къде идват проводниците, които вече запоих на "MIDI платката", падат се от ляво от тази гледна точка. Двата жълти проводника идват от оригиналния траф, който се намира в педалиерата, тях ги разпоих от платката и преместих тук. От централните два пина на суича пуснах две жици към платката, където досега бяха жълтите проводници. Трите комплекта жици не случайно са "кръстосани". Това е така, за да може ключето отвън да сочи към съответния куплунг, през който влиза захранването за педалиерата. Предпочетох вътре да е грозно, но отвън да е по-логично сочещо. Ще го видим след малко.

 • Това е платката, на която се намират изправителя/стабилизатора:

  FCB1010-07.jpg

  Ръчичката показва къде са влизат оригинално жълтите проводници от вградения траф. Сега там са двете жички, които тръгват от средните пинове на суича. Пак казвам - захранването е променливо и няма нужда да спазваме поляритет/цветове на кабелите. На тази снимка се виждат също изправителните диоди и стабилизатора 7805, който е закрепен за корпуса.

 • Това е монтираното ключе, изглед отвън:

  FCB1010-08.jpg

  Когато се цъкне в посока към MIDI куплунзите се активира фантомното захранване, когато е щракнато към оригиналния захранващ куплунг (вляво, не се вижда тук) си работи както си е с 220/230 волта. Надписал съм позициите за още по-сигурно. Левият надпис PHP не означава "PHP: Hypertext Preprocessor" ами PHantom Power. Малко сисадмински хумор. :D

   

  Педалиерата е готова, можем да сглобяваме. Добавеното ключе играе роля и на вкл./изкл. прекъсвач. Дори да пуснем двете захранвания едновременно пак няма да взривим нищо. Да минем към втората част от проекта.

 • Това е леко разфасования трансформатор, който ще използваме за фантомното захранване:

  FCB1010-09.jpg

  Вече бивш 12vDC адаптер от някакво съмнително зарядно за батерии. Имаше диоден мост и кондензер, които бяха насилствено премахнати. Трансформаторът е 500мА (уж) и подава малко над 12 vAC без товар - идеално за нуждите ни. На тази снимка се вижда, че съм използвал кукички за закрепването на проводниците. Спойката си е спойка, но е добре да има и механична връзка.

 • Вече запоените проводници:

  FCB1010-10.jpg

  Навсякъде, където мога, използвам shrink tube. Много ме кефи. Термошлаух май беше по нашенски... ;)

 • Това е една от най-пипкавите и досадни части - работата по MIDI куплунга:

  FCB1010-11.jpg

  Оригиналният MIDI кабел се реже близо до единия край. Оставих си 5-6 см, за да мога да го ползвам някой ден за проби или нещо такова и го прибрах в шкафа. След това отрязания край на кабела (заедно с този, идващ от трафа) се нанизва на два броя термошлаух и капачката на MIDI конектора. При запояването трябва да спазваме поредността на кабелите:

  MIDI-Din5-Pinout.gif

  Оплетката е на пин 2 (средния), жълтият проводник на пин 4, белият на пин 5. С мултиметъра трябва да се провери кой цвят къде отива на отсрещния конектор. Кабелът е прав: 1-1, 2-2, 3-3, 4-4, 5-5. При мен синият и червеният проводник са за пинове 1 и 3 - там запоявам кабела, който идва от трансформаторчето. Тук са вече запоени и с термошлаух.

 • Готовият MIDI куплунг:

  FCB1010-12.jpg

  Тук всичко е готово за опаковане. С металната скоба съм хванал и проводниците, използвани за фантомното - няма мърданка!

 • Вече опакования куплунг:

  FCB1010-13.jpg

  Вдясно се виждат двата броя термошлаух и двата излизащи кабела.

 • Остава да проверим дали всичко работи. Навключваме всички кабели и палим:

  FCB1010-14.jpg

  Цъкам бутон номер 3 - Clean+Chorus+Delay. Я, бачка! :)

  Червената ръчичка показва новозапоеният MIDI куплунг, от който излизат двата кабела - кабелът за далечния MIDI куплунг (който влиза в МИДИ педалиерата и който носи и фантомното захранване) и кабелът, идващ от захранващия трансформатор. Забелязва се и крайно селското "запечатване" на траф-корпуса с помощта на свински опашки. Мисля да го залепя с някакво лепило, но нямах налично. :)

 • Все още работи:

  FCB1010-15.jpg

  Цъкам и други пресети - бачка си ОК. На снимката пресет номер 7 - мощен Reverse Delay за RHCP's Give It Away.

Има и други модификации за тази доста използвана MIDI педалиера, например слагане на чипове с къстъм фърмуер или прекарване MIDI/захранване/аудио през кабел/куплунг. Последното е хитро, но иска доста повече чоплене, още куплунзи, дебел кабел, а и не знам колко ще пострада сигнала от цялата процедура, така че не смятам да го правя. Един фен беше си сложил 1/4" жак на МИДИ педалиерата, така че включваше Уа-педала в нея, а беше пуснал и захранване за към Уа-то. Ентусиасти много, но аз съм дотук... :)
 • Like 9

Share this post


Link to post
Share on other sites

..браво адаш ...  :metalist:

Share this post


Link to post
Share on other sites

^^ Ти не си човек бе :)

Не можа ли да го покажеш това преди да си продам педалиерата?

Ако знаеш такъв трик за Roland FC-300, кажи го сега!!!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Може и да може и на Роланд-а, трябва да се провери.

 

Ако не друго можеш да си купиш/направиш такъв кабел, което пак е по-добре:

 

2527.jpg

 • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Baby Thomas rulez !

;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Браво Цецо!

Трябва да ти пратя и моята (FCB1010 с Uno firmware) педалиера да я моднеш. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Тя процедурата не е много сложна, даже хич, ама...

 

Принципно може, но трябва да мине малко време, че като се сещам колко ме изнервиха тия дребни жички покрай МИДИ куплунга... :whistle:

 • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Д'ба и жичките... :wallbash:  :P

И да знаеш, с годините все по-малки стават, техната...

Edited by Parni_Valjak
 • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Днес се наложи да модифицирам Behringer педалиерата си и реших да споделя още една вариация на мода, в тази стара и много хубава тема. Захранването на педалиерата е в следната последователност:  куплунг-ключе-трансформатор-изправителни диоди-регулатор на 5 волта(7805). Последният усилвател, които си направих, има MIDI модул на колегата KAE, който е с опция за фантомно захранване на пин 1-3.

997eafe9a68781dc8ab5.jpg

773c1e4d0af327e31b4f.jpg

fb1a95dc5a2a5c042002.jpg

 

При тази ситуация реших да свържа давата пина от MIDI конектора директно за крачетата на 5 волтовия изправител.

e3589356a35e08bcac86.jpg

 

Крачетата на изправителя са в следната последователност от ляво на дясно: вход - земя - изход.Т.е. трябва да свържем "+" за пин 1(ляво) и "-" за пин 2(среда).

7e7d2e185d08bd7f46ec.jpg

 

Залях със силикон, за да е по-здраво. Пък и кой не харесва силикон....

7e507cd3d15937d4ca5f.jpg

8c5575c3fe96ccfdbdcc.jpg

 

Финалният резултат:

902ff97e1d4165b8d381.jpg

 

Така модофицирана, педалиерата работи със захранване по MIDI кабела, както и със собственото си захранване. Когато се използва фантомно, няма нужда да бъде включен бутона за захранване, както и захранващ кабел. Ако се използва собственото захранване, функционирането е като на заводска педалиера, като на пин 1-3 е подаден 11.56волта ток.

Edited by liquid_death
 • Like 5

Share this post


Link to post
Share on other sites

Между другото, Марко и Филип от Xandria използват такива педалиери и са много доволни, ето тук разказват за лайв гиъра си и обясняват как ползват педалиерите:

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

liquid_death, идеално е!  :thumbs_up:

 

Ама тоя кондензер до изправителните диоди как работи още... само Беринджър знаят! :D

 • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
Baby Thomas - При смяна на кондензатора(1000uf/25V) с нов реших да го измеря.... наистина само Бери знаят как работи все още....

204add6afd13e1402237.jpg

 • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Марине, какъв е този сияещ в отровно зелено MG усилвател?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

 • Similar Content

  • By boqng
   Здравейте, 
   не знам дали това е точното място, на което да пиша, но друго не намерих. Извинявам се предварително, ако вече има подобна тема, но не намерих. И така, направо на въпроса. Предлагат ми 2 професионални мониторни колони Behringer B2030P. Да попитам, струва ли си да ги купя? Човека ми ги дава за 250 лв двете. Даде ми снимки на тях. Изглеждат запазени. Преди да ги взема, ще ги тествам лично с него. Въпроса е, какво ви е мнението за тях? Какъв усилвател ми трябва? Надеждни ли са? Имам предвид, дали няма да дадат някакъв дефект след месец - два, или нещо подобно? Какво да гледам, за да разбера дали имат някакъв дефект, или нещо подобно? Как им е звука? Според вас имам предвид! Как е баса? Ако се сетите за нещо да допълните, ще го прочета с удоволствие!
    
   Благодаря предварително!
    
   Лек ден!  
  • By Koobenot
   Здравейте, колебая се между два смесителни пулта:
    
   http://www.musicworld.bg/bg/c_1215/i_42299/BEHRINGER_UB_1222FX_PRO_new.html
    
   http://www.musicworld.bg/bg/m_20000/i_27868/BEHRINGER_XENYX_X1204_USB.html
    
   Ясно е, че 1222FX разполага с повече канали, но дали качеството на EURORACK серията е по-добро от XENYX ?
    
   Някой от вас ползвал ли е поне единия или пободен на тези двата от същите серии и какво можете да кажете по въпроса?
    
   Благодаря предварително.
  • By bassboy
   Здравейте, колеги. Занимавам се със запис на терен  и имам нужда от портативно решение за захранване на микрофон -пушка (Rode NTG3), батерите на рекордера ми много бързо падат когато го захравам с рекордера. Има много външни фантомни захранвания но повечето искат захранване от елетрческа мрежа. Дайте съвет как мога да удължа "живота" на фантомното захранване, защото сега с 2 напълно заредени батерии изкарвам не повече от 20 минути.  
  • By pjs___95
   Здравейте, трябва ми помощ за избор между Zoom 707 II и Behringer X V-Amp
   тъй като досега не съм ползвал процесори, искам да се допитам до вас кой е по-добрият, защото аз нямам възможност да ги чуя на живо. Става въпрос дали стават за метъл, рок, джаз и др. от тоя тип жанрове. Знам, че и двата са нисък клас, ако не и под него, но ми трябва защото го карам 2 години на акустичен звук от ел. китара. Благодаря предварително !
×

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.