Jump to content
Българският форум за музиканти

Колко често акордирате пианото си?


Recommended Posts

Заглавието на темата говори само по себе си. Също, колко акордьори има във вашия град и колко скъпо ви излиза едно настройване?
Моето в момента реве та се къса за акордиране. В най-скоро време ще звъня на човека, че ме боли сърцето да свиря на това пиано.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Акордирам(по скоро плащам за акордиране :) 2 пъти годишно-след спиране и пускане на парното.В София има доста акордьори.Средна цена 80 лв.Но зависи от състоянието на пианото.Успех!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

АКордирам си го сам. Би трябвало да се акордира на 6 месеца поне... Ама понеже е в къщата на нашите, където си ходя рядко, си минават години, без да го акордирам :(

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

@CyberGene Със специалиен тунер ли го акордираш или ползваш software, защото мисля и аз да вложа време и нерви, за да се науча. Би ли ми препоръчал полезни източници, откъде да започна да си набавям информация?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами първоначално бях изчел страшно много информация за акордиране по слух, мога да дам и сайтовете, ако се наложи, но практически се оказа много трудно и се отказах. В момента го акордирам със специално приложение за айфон, което реално прави същото - първоначално измерва нехармоничността на струните, за да може да изчисли коректното напасване на хармониците, т.е. симулира настройването по слух. Получава се много добре, дори бих казал, че става по-добре от спомените ми, когато викахме професионален акордьор. По-големият проблем е да свикнеш да боравиш с ключа и как точно да въртиш. За да държи строй се налага да първоначално да стегнеш малко повече и след това да отпускаш, а не да достигнеш до точната височина от по-ниско. Също така трябва да се има предвид, че когато струната е току-що настроена на някаква височина, няколко силни удара с клавиша наместват напреженията по струната и вирбела и тя спада леко, т.е. трябва да свикнеш да настройваш една идейка по-високо и след това да удряш силно клавиша няколко пъти, за да достигне той точната височина. Също така има един ефект, че при леко въртене на ключа, се усуква вирбелът, без да се завърта в леглото си, т.е. височината на тона се променя, но само временно... Всички тия неща си изискват 2-3 пъти да си акордираш пианото, за да ги свикнеш. Освен това движенията са толкова минимални, че се изисква и доста добра позиция на тялото и ръцете, за да си много стабилен и прецизен... Много неща са :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Пействам всичките линкове, които си бях букмарквал навремето, не са сортирани и са много, така че не чети всичко, само за информация ги давам. Мисля, че трябва да заложиш основно над техниките за боравене с ключа и особеностите на движението на вирбела, разтягане на струната и т.н. Ако решиш да настройваш все пак по слух, обърни най-голямо внимание на линковете към статии на Bill Bremmer, тоя пич е страхотен и системата му за акордиране по слух не само че е много качествена, но е и добре обяснена. Обаче настройването по слух е супер изморително за новак, така че на твой риск :)

 

Tune a Piano Yourself Tuning Tutorial (от тоя линк чети само как се борави с ключа, останалата информация не е полезна, защото се ползва хроматичен тунер и ще получиш много кофти строй)

The Project Gutenberg eBook of Piano Tuning, by J. Cree Fischer.

Dirk's Projects - piano tuning software, piano tuner software

Randy Potters School Of Piano Technology

Bill Bremmer RPT

‎www.billbremmer.com/articles/midrange_piano_tuning.pdf

Inharmonicity of Plain Wire Piano Strings

The Defebaugh and Potter tuning sequences in Reblitz? - Piano World Piano & Digital Piano Forums

Autotune.NET | Coding4Fun Articles | Channel 9

signal processing - Cepstral Analysis for pitch detection - Stack Overflow

‎recherche.ircam.fr/equipes/pcm/cheveign/pss/2002_JASA_YIN.pdf

Musician's Kit | About

‎www.eunomios.org/contrib/francis2/francis2.pdf

 

Приложението ми за айфон е това: http://www.tunelab-world.com, навремето струваше 250 Евро, бая време мислих дали да се изръся толкова, но... като цяло съм доволен, парите си ги избиваш с няколко акордирания. Сега може и по-евтино да е, ама не мога да разбера цената, щото на мен не ми я показва вече.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Щях да забравя. Библията на акордирането и поддръжката на пианото е тази книга: Arthur A. Reblitz - Piano servicing, tuning, and rebuilding for the professional, the student, and the hobbyist (second edition) [iSBN 1-879511-03-7]

 

Книгата я има в Амазон. Има я и по разни народни сайтове ;) Като модератор не искам да поощрявам пиратството, така че не очаквайте от мен линкове или да ви пратя самата книга, съжалявам :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.