Jump to content
Българският форум за музиканти

Въпрос относно Behringer HA400


Recommended Posts

@Parni_Valjak,

Прав си в коментара си , за всичко освен за едно. Както казах, и по-нагоре в коментарите , до този момент , никога не ми се е налагало да използвам подобен вид пред-усилвател, и именно и заради това съм избрал най-простото и най-евтиното решение. Не знам какво точно имаш предвид с това "Да се мине метър" , което намекна няколко пъти , но аз лично съвсем не възприемам нещата по-този начин.  За мен музиката е нещо прекалено красиво и истинско , и ако ще я прави някой, да го прави заради себе си , да влага винаги себе си , във всяка една песен , дума или инструментал. Не знам как е за "истинските музиканти" , но за мен винаги е било така . Да прав си , аз съм прост човек, всичко което съм направил до този момент, както с музиката си , така и със моето студио съм го направил абсолютно сам, никой не ми е помогнал, никого не съм попитал, нищо не съм чел, гледал или слушал. Всичко правих, по-мое усмотрение , желание и начин. В началото разбира се правих изключително големи грешки , но с времето съумявах да поправям всяка една от тях. И не го казвам, защото съм някакво "супер велико копеленце", което си мисли , че може да направи всичко , и то по най-добрият начин. Не, леле какво не бих дал, някой да имаше , да ми каже , това как става , онова как става , това за какво служи . Но нямаше. Във времето в което започнах да се занимавам с това , аз лично нямах дори интернет , нямаше от къде да чета гледам, или да се уча, нямаше и съответно кой да попитам . Да аз съм напълно самоук, но знаеш ли какво, за мен това няма значение , защото от момента в който за пръв път застанах зад микрофона , аз знаех , че това съм аз. Както казах, прост човек съм, ако щеш израснал съм на село , но винаги , винаги правя музиката си от сърцето си . За мен няма голямо значение , дали ще записваш в професионално звукозаписно студио, дали ще записваш в някой гараж с един динамичен микрофон и стар дек, или ако ще да записваш на касетофона. За мен важното е , какво ще кажеш във музиката си , и ако това те прави щастлив прави го от сърце :)

 

Аз съм напълно наясно , че с повече средства могат да се направят страхотни , и много красиви неща, но и както знаеш има доста хора които не разполагат със нужните средства. Разбира се , че ако имах тези финанси бих го направил по-най-добрият и професионален начин . Но нямам нужните средства , и именно заради това попитах именно за този модел пред усилвател, защото моите опасения бяха абсолютно същите , че ще се получи шум след като свържа и двата. И след като в някой от другите коментари го споменаха вече , аз се отказвам от тази идея , но беше важно за мен да попитам. Не съм от хората които често посещават, а да не говорим за писане, подобни музикантски форуми , и именно за това попитах ако някой знае друго алтернативно решение. Никой до момента не е написал нищо конкретно от типа "Трябва ти това , това и това !" . Това дали аз ще мога да си го позволя, или не аз ще го преценя в последствие, но нали от някъде трябва да науча начина. Както виждаш аз не съм професионалист, щом имам такива "шантави" идеи , но и за пореден път ще повторя , аз съм напълно самоук в това начинание. Харесвам студиото си, да може да е малко , може да не е най-доброто студио на света , но знам какво съм преживял, колко много съм блъскал, и съм бачкал, за да бъде това което е във момента. Качеството което създавам е на страхотно ниво (поне за мен, и всички други които са записвали при мен) , а за мен това ми е повече от достатъчно :) . Доволен съм от студиото си, и звука който успявам да създам, не е най-доброто така е , и знам , че ако имах необходимите средства би станало възможно най-доброто , но за съжаление не всеки може да си го позволи. Благодаря ти за професионализма с който подхождаш в коментарите си , но наистина не всички "искат да минат метър" :) .

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 39
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

 

Това, което си замислил, не е много правилно, защото слушалковия амп иска линеен сигнал на входа. Когато наредиш два един след друг на входа на втория ще подадеш кофти сигнал.

 

Нещо такова е по-удачно в твоя случай:

Behringer MX882

На изходите на тази джаджа си слагаш колони/монитори + слушалковия амп. Който вече "храни" слушалките. Но цената е по-"неприятна"...  :)

Първо благодаря ти за сериозното мнение , и това , че си дал алтернативен вариант за който попитах! Именно това ми беше нужно :) 

Второ, в интерес на истината , наскоро и аз самият разглеждах точно тази "машинка" , и бях на мнение да я закупя , но отново ми хрумнаха няколко "неща" които могат да ми отворят някои проблеми. Имам предвид, ако съм те разбрал правилно. 

Да бъде по следният начин, от компютъра , към звуковият интерфейс, към BEHRINGER MX882 , към съответно Behringer HA400 (който да вкарам във вокалното помещение) , и от него към слушалките ? Така ли би трябвало да се случи? 
7530961Y.png
Или не съм те разбрал правилно ? Защото на мен главно сигнала ми идва от USB външният интерфейс, също така към него са включени микрофоните и съответно пред усилвателчето , и всичко останало. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И колко пари е това устройство?

Ако си го направи сам по някоя елементарна схемичка с минимален бюджет - 20-30лв с кутията. Ако ползва решението на Baby Thomas - около 200лв.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

@Хралупата
Да, това е идеята, но тези "първите" слушалки не можеш да ги включиш директно в МХ882 миксера. Можеш да ги включиш в аудио интерфейса обаче.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

...

Никак не е излишно, това, което си написал. Затова го маркирах с харесване.

Сега ще бъде ясна твоята позиция и ще сме запознати отблизо. Което преди това не бе така.

Решението на B.Thomas и твоето предположение е правилно.

 

ПП. Само да отбележа, че правилно и скъпо не са еквивалентни понятия. Елегантните решения може да не са скъпи, но трябва да са умни. Това обаче изисква специалисти. Това вече има своите "неприятности", както спомена по-горе B.Thomas за друго нещо.

Редактирано от Parni_Valjak
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

@Хралупата

Да, това е идеята, но тези "първите" слушалки не можеш да ги включиш директно в МХ882 миксера. Можеш да ги включиш в аудио интерфейса обаче.

Разбирам, то аз главно слушалките и мониторните колони с които извършвам мастеринга са включени директно в интерфейса да. Имам обаче едно друго питане , тъй като до сега не съм ползвал никога подобен тип "сплитер" . Разгледах входовете и изходите на BEHRINGER MX882 , и въпросът ми е главно по-какъв начин бих могъл да го свържа с външният интерфейс, и съответно от там със пред-усилвателя. До колкото аз възприемам нещата ще стане посредствум кабел от жак на жак, съответно от Външният аудио интерфейс - към BEHRINGER MX882 - до behringer ha400 ,(както съм начертал на това подобие на схема ) искам да попитам, така ли трябва да бъде (извинявам се за глупавият въпрос) , или отново бъркам някъде ? 

7531301g.png

 

Също така другият ми въпрос е свързан със всички останали входове които са част от "джаджата" . Ясно ми е (мисля) за канал номер 6 на BEHRINGER MX882 , нали ще вържа аудио картата , и пред усилвателчето. А за какво служат съседните два изход и вход (*както съм отбелязъл на втората снимка) , тъй като под тях е написано "+ TIP - RING " ,изобщо това има ли някакво значение , или пиша пълните простотии в момента. Както и всички останали канали от едно до пет съответно (*питам за тези които съм отбелязъл с червено на снимката) , какво бих могъл да вържа там, тъй като единствените кабели които познавам с подобни букси са тези за микрофони или китара. А от това което ми написа останах с впечатление че бих могъл да вържа и мониторите към тази "джаджа" , а от тези букси някак си не ми става ясно как би могло това да стане, изобщо какво бих могъл да вържа към тези входове и изходи. Другото което ме притеснява , е най-вдясно четирите , входа и изхода за ляв е десен канал (*тези които съм заградил със зелено), тъй като те не са към номерираните от едно до 6 канали , и се чудя за какво служат, и какво ще трябва да се включва към тях, и изобщо в моя случай ще се включва ли нещо там? 

 

7531330s.png

Извинявам се за глупавите въпроси , изключително смешните схеми и моето невежество по-въпроса , но наистина никога до сега не съм ползвал подобен тип "джаджа", а така както ми обясни ти мисля , че наистина ще бъде най-доброто решение . Благодаря ти за отговора . :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Добър опит за реклама, но човека ползва Берингер, надали ще отдели толкова пари. Защо масово в български форуми на въпросите се отговаря с безсмислени решения? На човека му трябва единствено и само някакъв евтин няколкоканален сплитер и нищо повече. Ако не е купил все още втория слушалков усилвател, препоръчвам да сложи въпросния сплитер на мястото на този усилвател и да го измести в звукозаписната стая. Защото всички останали апаратури като гледам чакат линеен сигнал, а не сигнал за слушалки.

Да все още не съм го закупил, в момента главно търся по-добър вариант . А можеш ли да ми препоръчаш подобен вид "евтин няколко канален сплитер" както ти се изрази , тъй като до момента никога не съм ползвал подобно нещо. ? 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

 

 



...

Обърни внимание, че има разлика в различните куплунзи!
На MX882 всички куплунзи са балансирани - XLR и жаковете също.
Входът на HA400 е стерео, небалансиран.
Не можеш да свързваш различни конфигурации помежду им!
Всеки куплунг на MX882 е само с един сигнал и само за един канал от стереото.
Необходими са специални кабели, за да може да се извърши правилно свързването.
Трябва да се използват жаковете, а не малкото жакче на интерфейса.

Пояснявам - два кабела, моно, балансирани - от L,R OUT на интерфейса към два входа на MX882 .

От два изхода на MX882 - два кабела, завършващи в един стерео жак за входа на HA400. Единия кабел (L) към върха на жака, другия ( R ) към пръстена, масата е обща .
За да не се получават къси съединения, трябва кабелите от MX882 да са със стерео жакове, но с изолирани пръстени. Екранировката - на ръкава (SLEEVE), и активния - на върха (TIP). RING да остане свободен, несвързан.

Nota Bene:
Един съвет - мненията на pulse са технически неиздържани. Не препоръчвам да се захващаш. Разбира се , ти си решаваш.

Запознай се сериозно с описанието на MX882, защото виждам, че не си наясно с възможностите му.
Там са описани различните комбинации на свързване и приложенията му.
На едно място са събрани няколко различни комбинации и без да прочетеш, няма да се оправиш.
След това, ако не си разбрал нещо можеш пак да питаш.
Иначе дълго ще трябва да се обяснява...

Това е описание за употреба:
http://www.behringer.com/assets/mx882_P0056_M_en.pdf
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Разбирам, много ти благодаря за мнението , и информацията която ми даде, мисля , че точно от такъв тип коментари имах нужда, ще прочета информацията която си ми дал, и ако имам допълнителни въпроси , или нещо друго , ще попитам! Благодарско още веднъж :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

 

 

...

Обърни внимание, че има разлика в различните куплунзи!

На MX882 всички куплунзи са балансирани - XLR и жаковете също.

Входът на HA400 е стерео, небалансиран.

Не можеш да свързваш различни конфигурации помежду им!

Всеки куплунг на MX882 е само с един сигнал и само за един канал от стереото.

Необходими са специални кабели, за да може да се извърши правилно свързването.

Трябва да се използват жаковете, а не малкото жакче на интерфейса.

 

Пояснявам - два кабела, моно, балансирани - от L,R OUT на интерфейса към два входа на MX882 .

 

От два изхода на MX882 - два кабела, завършващи в един стерео жак за входа на HA400. Единия кабел (L) към върха на жака, другия ( R ) към пръстена, масата е обща .

За да не се получават къси съединения, трябва кабелите от MX882 да са със стерео жакове, но с изолирани пръстени. Екранировката - на ръкава (SLEEVE), и активния - на върха (TIP). RING да остане свободен, несвързан.

 

 

 

Добре, отново да попитам. От коментара ти , мисля , че разбрах какво имаш предвид, с изключение на някои моменти , и по-скоро , технически термини с които не съм много наясно (моля за пореден път да извините моето невежество по темата , и може би изключително глупавите ми въпроси) . Като начало , ти спомена , че всички куплунзи на MX882  са балансирани - XLR и жаковете също.  Това което разбирам, аз , е че трябва да се използват , някакви специални жакове от типа XLR , към входовете и изходите на MX882 , или какво!? И ако да , от къде бих могъл да намеря подобен тип "специални" кабели , и жакове за да мога да осъществя правилното свързване , без да има някакви проблеми, и да работи всичко както трябва?

 

Другото което спомена е, че "За да не се получават къси съединения, трябва кабелите от MX882 да са със стерео жакове, но с изолирани пръстени. Екранировката - на ръкава (SLEEVE), и активния - на върха (TIP). RING да остане свободен, несвързан. " , та въпроса ми е , можеш ли да ми дадеш пример, със подобен тип кабели , които са със стерео жакове но с изолирани пръстени? (Май няма да я свърша никаква ми се струва  -_- ) . Аз като цяло прочетох това което ми беше препоръчал (описанието за употреба) , от което мисля , че разбрах (така си мисля само) , как точно мога да извърша свързването , без да има проблеми. Също така намерих, и някои клипове в интернет (които в момента не мога да намеря да покажа) но бяха за един друг модел подобна "джаджа" , отново на Behringer , в което видео показваха как да се свърже с компютър, и от там да се раздели сигнала към колони. Та , от всичко прочетено и видяно (къде грешно разбрано , къде не) , отново ще "начертая" една смешна схема  , пък да видим, дали ще се получи по този начин по който съм го измислил. 

 

Така , от това което прочетох разбрах, че може да се подаде сигнал, който трябва да бъде за ляв и десен канал (съответно два кабела, точно както и ти ми описа) , и както успях да видя и прочета , от там вече сигнала се разпределя във всички от едно до 6 канала , като съответно от пред на "джаджата" , да се увеличава , намаля , да се разделя на ляв е десен канал и така нататък. От тук на сетне , с подходящите букси , или жакове (както е на канал 5-6) , мога да извадя сигнала към Behringer Ha400 , и съответно от там към слушалките. Виж дали правилно съм го описал, "начертах" , два примера за свързване , или отново имам не разбирам правилно нещата !? 

7533306J.png

Също така , аз за примерите в "картинката" , съм използвал букси , и кабели които смятам за подходящи (като съдя , по входовете и изходите на MX882, трябва да са микрофонни кабели), но от твоя коментар разбирам, че имат някакво определено значение, би ли поясни точно какви букси и кабели би трябвало да използвам, за да направя правилното и подходящо свързване , за да ми се получат нещата в крайна сметка !? БЛАГОДАРЯ ти още веднъж, за коментарите и отделеното време , и се извинявам за глупавите въпроси. :)

 

7533321G.png

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Има доста и различни кабели и конектори и комбинации между тях, ето една полезна картинка:

5915706.jpg

HA400 е слушалков усилвател. На входа пускаш линеен сигнал, на изхода имаш подходящ за включване на слушалки. Предвид това "Пример 1" ти е неподходящ. Мониторите, които работят с линейни сигнали, можеш да включиш директно към МХ822 дивайса. На който вземи прочети упътването, за да видиш режимите на работа и кои вход/изходи за какво могат да се ползват в определените ситуации. Като си изясниш кое къде може да бъде включено и като имаш предвид обясненията на Валяка би трябвало в заключение да можеш и да определиш какви кабели ти трябват и да ги откриеш на картинката, която пуснах по-горе. ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^

 

Значи ,при мен , във този случай проблема е , че не разпознавам кабелите. Всичко което ми показваш, и казваш е напълно вярно , но аз някак си не мога да правя разлика в тези кабели. От жак към жак , от букса към букса ... 7533593Y.jpg

 

Ти ми показваш различни кабели , но аз виждам едни и същи (според цветовете) . Как мога да отида в магазина , и да различа два едни и същи кабела , които и от двете страни са жак към жак!? Както споменах, аз Не съм професионалист , в това , и до момента никога не съм се сблъсквал с подобни проблеми , и няма как да знам подобни неща.  :unsure:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Както често се случва ( включително и на мен!) сред толкова много кабели няма точно този, който е нужен! :metalist:

Само третият и първият от горе надолу ще свършат работа за свързване на интерфейса (ако е вярна картинката, която е показана в публикацията!) със MX882. В единия случай за свързване на интерфейса със XLR куплунзите и в другия със балансираните жакове на MX882. Кой точно да се използва ще е в зависимост от избора на конфигурация.

 

Кабелът за връзка на HA400 с MX882 трябва да се направи специално. По начина, който съм обяснил по-горе.

Или да се преработи предпоследният - втория от долу. Единия XLR трябва да се смени със същия, като съседния - така, че да влезнат на MAIN OUT, L и R на MX882 .

Може да се преработи и третия от долу, като се сменят моно жаковете със стерео такива (Свързани както съм обяснил!). Но тогава ще може да се ползват само за изходите на  5-ти 6-ти канал. Дали ще е удачно зависи от това каква конфигурация на MX882  ще бъде използвана.

 

Виждаш ли сега защо говоря за специалисти, които да могат да се ориентират в джунглата от възможни и невъзможни комбинации и да вземат правилното решение за всеки отделен случай !

Редактирано от Parni_Valjak
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^

Именно и поради тази причина , обърнах вниманието си към този форум, защото бях сигурен, че тук ще открия истински професионалисти , които биха ми помогнали да реша моя "проблем" . Работата е, там, че аз като един НЕ професионалист , и за пореден път повтарям, напълно самоук в създаването на музика , очаквах някой да ми предложи реално решение на проблема както споменах. И единственият вариант който получих в крайна сметка бе BEHRINGER MX882! Имам предвид , това е добре , но няма ли алтернативен вариант , вместо него , това ли е наистина единственият "сплитер" който мога да използвам!? 

 

И това хубаво като цяло , харесва ми тази "джаджа" , и мисля , че от точно тя би могла да ми свърши работа , ама ето и сега при свързването , казваш ми какво да направя , как да го направя , но аз не те разбирам . Разбирам думите ти напълно частично , и съм сигурен, че все още имам грешно разбиране , за свързването. А ако взема да го правя "на посоки" , не искам да рискувам да не направя късо съединение или нещо друго. Никой не ми каза " Отиди и вземи ето ТОЗИ КОНКРЕТЕН КАБЕЛ ,  и го включи в ето тази конкретна букса (примерно). Казвате ми как стоят нещата , но аз не разбирам почти нищо от казаното от вас . Благодаря ви за казаното и написаното от вас, смятам , че до известна степен ми помогнахте , но все още съм в началната стъпка на тази тема. Един мъничък проблем, много въпроси , и никакви решения.  :unsure: 

Редактирано от musicman
Не цитирай предходно мнение!
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Виж, правилни и качествени решения, които да са лесни няма.

Така е в целия свят, не само тук.

Проблемът с квалификацията е много сериозен. Не мога да препоръчам нищо алтернативно.

Ако се подведеш по некомпетентни решения, които ти изглеждат лесни, гарантирано ще имаш проблеми.

 

Трябва да се квалифицираш или да си намериш квалифициран партньр, който да поеме техническата част. Как ще го направиш е твоя работа.

 

ПП. Не си отбелязал къде се намираш.

 

Алтернативен вариант на MX882 има и не един, но цените са различни. Това, което ти се предлага е най-евтино. Съобразяваме се с това, за да няма пак изцепки в темата.

Редактирано от Parni_Valjak
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.