Jump to content
Българският форум за музиканти

Сценично поведение


olygofren

Recommended Posts

Сега ми ти и сценично поведение, еми има си хора и хора. например вокала на APC и TOol е хем дърво, хем и не е. Сдухаността си е от неувереност, страх от публиката и подобни неща, които "се коренят в детството", мауауахахахахаха. Така де, хората се разчупват. Други с повече вглеждане и имитиране, позьорство като например фрнтмените на някои бг-банди като Awake, си разчитат на това, как са виждали да се прави на запад от любимите банди, но това е нормално за хора неизградили собствен характер на поведение при излизане на сцена.

Всичко опира най-вече до стила музика. Няма как поп-гърла да се държи на сцена като вокалистката на Arch Enemy примерно. Поведението на сцена зависи и от самата сцена. Всичко е въпрос на опит, опит, намиране на увереността след всеки такъв опит и лично развитие.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 4 weeks later...

преди няколко дни гледах миналогодишния Кросроудс. По едно време излезнаха ZZ Top, освен че забиха яко ми направи впечатление отработените стъпки, завъртания към микрофона, едновременно поклащане и т.н. Може да звучи смешно на пичовете от рок'н'рол хавата, но това си е бяха мини хореографии, които повярвайте ми, сигурно ядат 10-15% от репетиционното време, да не кажа повече.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 1 month later...

Аз също винаги се възхищавам на Guns n rose...

Аз мисля, че колкото и да е професионалист един музикант, пак има притеснения за всяко едно участие...

Та имах предвид наскоро гледах едно видео

Доста добре се представя Слаш (както винаги) особено след 01:08 :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 9 months later...

Според мен върху сценичното поведение може да се работи. Доколко артистът ще развие сценичните си качества зависи само от него самия и персоналната му възприемчивост. Много практика, старание и анализиране няма как да не допринесат за един по-добър резултат. Както в музиката, така и в изкуството, таланта винаги дава предимство на този, който го притежава, но и хората по-ощетени откъм усет могат да компенсират до голяма степен със здрава работа :).

Много музиканти борят сценичната треска с алкохол. Струва ми се, че това е нож с две остриета....,ако не се нацели точното количество, обратния ефект е налице. :) По-добре скромно дръвце, което свири / пее готино, отколкото фиркан тарикат, който не може да си каже заглавието и току вземе, че повъ... :D

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Прочетох първият пост само , другите не ми се четяха. Та аз мога да говоря само от моята практика, а именно:

-в началото си бях скован за да съм сигурен ,че ще си изсвиря правилно парчетата , но с времето почнах малко по-малко да се навеждам от кръста , после свалих китарта от колана , после започнах да се навеждам още и още и още :D :D (... дано никой не си прави асоциации)

Та с времето свикнах хем да си свиря правилно нещата хем да куфея до земята . Свичко е както всяко едно нещо в живота с рутина и практика става . А да и на репетиции задължително се мятам и куфея поради две основни причини , първо зада не губя тренинг и второ, за да не отвиква кръста, врата и цялото тяло с натоварването ,което му причинявам за 2 или 4 часа репетиция . :metalist: :metalist: :metalist:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 1 month later...
И смятате ли, че човек с неизградено сценично поведение обижда публиката по някакъв начин?

Смятам, че сценичното поведение не се изгражда - или имаш усет за това как да стоиш на сцена, или не. Да, разбира се, винаги можеш да се правиш на нещо, което не си, но това винаги си личи, смешно е и може би то е което би обидило публиката.

Съгласна съм напълно ,с едно леко допълнение-в случей че имаш усет към сценичното поведение,можеш да го развиваш,не е кои знае каква философия,само някои малки трикчета,но да,като цяло трябва да ти идва отвътре. :metalist:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Един метЪлист(а и пънкар) требе да се изхрачи на сцената, да напсува публиката("да ви го начукам" - и ние...), да си покаже задника и едва тогава да си настрои с "дисторжер" китарата по слух(ако въобще има такъв), защото батерията(а и струните му, а и гащите му) на дюнера не е сменявана отдавна!

Редактирано от Лими
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Като свирихме с бандата в Rock n roll caffe Pernik с Alley Sin, нещо се понапих и бая му отпускан кидиша. Направих повечето от тия неща, които каза Лими. Не ме биха дори когато попитах къде е задния изход, защото голф с пернишка регистрация е спрял току що пред кафето. Наред с one man шоуто, което егоистично не споделих със същисаните ми колеги в бандата, много активно се охвърляхме с реплики с Али Синците и... стана едно шоу тип down to the people...Доста емоционално и очевидно от каквото имахме нужда - и публиката, и аз хахаха На следващото участие не мина нито един заучените в Перник лафове, спрях се бързо и продължих само с "София, къде сте, да ви видяяя" "Следващото парче е ...." и "А сега поздрав за бабата със сините очи на последния ред. Някой да я събуди моля..."

В тоя смисъл всяка публика е различна и сценичното поведение трябва да е съобразено с нея. За мен това поведение включва адекватен каламбур между песните и активна артистичност по време на изпълнението им. След като свиря и пея, за мен е доста лесно. Ако бях сямо вокалист или само басист - щеше да е по-трудно. Най - важното е да си искрен, дори ако това значи да избягваш погледите пред теб и да се съсредоточаваш върху свиренето. Чувстваш ли музиката си, ще накараш хората да я чувстват също.

Част от сценичното поведение е и сценичното облекло - макар и да има отделна тема за това, знаете как е - по дрехите посрещат, по...музиката изпращат :)

Ако не си искрен в поведението си или искрено си глътнал бастуна, ако си прекалил с модните аксесоари и се забелязваш прекалено неестествено в клуба, значи трябва още да поработиш върху атитюда :greenball:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.