Jump to content
Българският форум за музиканти

Помощ при композиране


Recommended Posts

Здравейте! Извинявам се предварително, ако вече е обсъждан подобен въпрос, но аз не успях да открия. Измислих една мелодия на китарата. Проблемът ми е, че като включа втора китара, която да държи акордите, определен тон от мелодията не съответства на акорд със същото име. Какво искам да кажа ... ами когато свирим от мелодията тонът Ми, акордът, който трябва да изсвири другата китара не се получава, ако е Ми (нито мажор, нито минор) ... получава се с Ла минор. Между другото мелодията мисля, че я свиря в Ла минорната гама.

Свиря от две години и съм самоук така, че не бъдете много критични, ако въпросът ми ви се стори тъп :D Надявам се да ми помогнете. Мерси предварително и поздрави ! 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Не сме критични, обаче ако си намериш поне някоя книга с музикална теория, а най - добре - отидеш на някой урок, нещата ще ти станат поне малко по - ясни. Защото имам едно предположение, и то е, че се луташ в момента и не можеш да си обясниш някои неща. Ама темата е бая обширна....няма как някой да ти обясни цял учебник във пост тука, нали?

Като за начало научи интервалите и как се строят.

После видовете акорди : от какви интервали и съответно - тонове се състоят.

След това си хармонизирай "Ла минорната гама" и ще видиш : в кой акорд - кои тонове има, и защо нещо, което ти звучи, не става с даден акорд, а с друг звучи добре.

Както казва един мой любим музикант :  Това не е за един ден работа....".

Само да вметна, че и в акорда Ла минор има тон "Ми", така че не виждам как с Ми минор или Мажор ще звучи фалшиво, след като са построени точно от "Ми" и ги има в Ла минор (съответно натурален или хармоничен минор). Трябва да видя дадената мелодия, че ми стана интересно, :)

Успех, дано се оправиш, но без да видя самата мелодия, а също и каква хармония си подложил отдолу, не мога да отгатна какво правиш в момента и надали ще съм ти от голяма полза.

Редактирано от Vasil Pavlov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Може би имате право, че се лутам, но понякога желанието е повече от възможностите. Изяснил съм си доста неща в теоретичен аспект, но явно са доста недостатъчни и затова постоянно си задавам въпроси. Но все пак мерси. Искаше ми се да знам дали е нормално това, което се случва, а Вие ми отговорихте на въпроса, за което Ви благодаря. Ако намеря добри записващи средства може да споделя какво съм измислил и да обсъдим щом Ви е станало интересно. Поздрави ! 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Тоновете на мелодията не е задължително да съвпадат с тези на акордите. Има чужди /не акордови/ тонове, както и проходящи! Композирането не е най-лесната част от знанието. Прилична мелодия може да хрумне и на неук музикант, но без да знае какво да прави с нея. Хармонизацията е нещо друго.

Съвет за начинаещите: Винаги се започва от първоначално овладяване на инструмент и нотна грамотност. Развиване на допълнителна техника на свирене, успоредно със заучаване  Елементарна теория на музиката, солфеж. И чак с натрупване се освобождават творческите сили. Композирането не е за всеки. За него се искат допълнителни знания. За което пък се иска допълнително време, често продължаващо с години. Познавам отлични музиканти, които не могат да композират или импровизират. Което не е срамно. Като журналисти, писатели, поети. Адвокати, съдии, нотариуси. Архитекти, строителни инженери, фаянсажии ...

Това не бива да разочарова, а да стимулира. Тези усилия са благородни!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За да направиш правилна хармония в нещо трябва да съобразиш вида и - при класическата хармония например винаги се спазват правилата за 1 - ва степен , 2-ра обръщаш първа 3-та и после пак първа ! Т. е . ако да речем имаш ла минор 2-ра ще е до трета ми а обръщането е на терца или кварта надолу от ла в зависимост във фа минор / мажор  ли искаш да отидеш или във ми мажор/ минор . Това за да го знаеш трябва да знаеш хармония и Елементарна теория много яко- инак правилна хармонизация няма ! Препоръчвам ти специално за ла минор да потърсиш ноти на концерта за пиано и оркестър на Едвард Григ оп. 16 - да добиеш представа как става класическа хармония там. Само че ако не разбираш от ЕТМ няма никакъв смисъл, защото ако не можеш да четеш нотен текст няма как да разбереш каквото и да е ! Така че човече хващай ЧИТАНКИТЕ!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз на твое място не бих отдал кой знае каква тежест на поста по горе! Разбира се, това е форум и всеки пише каквото прецени за правилно, но е хубаво, като сме решили да помогнем на някого, да сме сигурни, че сме наясно с това, което му обясняваме, за да не го подведем!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

 Между другото мелодията мисля, че я свиря в Ла минорната гама.

 

Ами кажи тоновете които съдържа мелодията ти, за да ти кажем дали мислиш правилно.  

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.