Jump to content
Българският форум за музиканти

Безопасно ниво на звука при свирене


vrajcheff

Recommended Posts

Здравейте.

Краткато ми въвеждане с моята история:
Преди месец почна ми шуми в ушите, не много силно но все пак притеснително и не отминаваше. Отидох на лекар и веднага ме вкараха 5 дена в болница на системи. Хубавото е , че не е тинитус. Обаче не знам дали ще отмине.

Там е работата, че доста силно си свирех и то  много часове без да взема мерки без изобщо да се досетя, че и това удоволствие си има цена. 

 

Та, въпроса ми е простичък, в каква обстановка трябва да се свири. Защото се губи малко удоволствието при доста намелен усилвател, особено при рок музика

 

Нивото на децибелите.

Как да докараш досторшъна  да звучи поне малко добре при доста намалено.

Къде да сложиш усилвателя в стаята.

Размера на стаята има ли значение за силата на звука.

 

Накратно кратък наръчник за безопасно ниво на шума, при което евентуално да не се получат травми като при мен.

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Съгласно Европейските стандарти  безопасно ниво на шум е до нива от 80 децибела

над 80 децибела трябва да се носят антифони(шумозаглушители като антифон тип слушалка, тапи за уши и тн)

Тапи за уши с ниво на защита(SNR) от 25 до 30 децибела ще ти свършат работа при репетиция/концерт със здрав барабанист (разбирай усилена китара)

За информация на интересуващите се тапи за уши за многократна употреба струват около 5 Български лева с включено ДДС.

Друг вариант е да ти се изработят индивидуални тапи за уши (с форма по твоя ушен канал и ниво на заглушаване според индивидуалните ти изисквания)

 

Това е за индивидуалната защита

 

Другите въпроси са много фундаментални и можеш да намериш или да не намериш отговор на тях с малко повече ровене в този форум и други чужбински такива форуми, в you tube и тн

 

Поздрави

Йордан

Редактирано от jordantcho
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

 

За информация на интересуващите се тапи за уши за многократна употреба струват около 5 Български лева с включено ДДС.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Въпроса е какви и честоти и колко децибела режат. Тия от аптеките са трагични.

 

Аз използвам Etymotic, посочените по-горе Alpine също са ОК.

 

Другия вариант, който е много много по-готин и 50 пъти много по-скъп, е слушалков амп и затворени слушалки. Лошото е, че трябват майкове и миксер за всичко. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

стига с тези легенди за това кое е трагично и кое не е

Всеки вътрешен антифон /тапа за ухо/ си има характеристика

"нивото" на защита се дава с усреднен параметър SNR

пример тапа която има SNR  37 dB  при честота 63 Hz намалява с 26,1; при 125 с 28,1 и тн  като на 8000 Hz намалява с 40 dB

Друг е въпроса когато си купиш тапа за ухо дали я слагаш правилно, щото ако не я сложиж защитата е трагична

Когато решиш да пробваш тапи не си ги взимай от аптеката, а погледни фирми които доставят такъв тип продукти

 

За слушалков амп чувам за пръв път като средство за намаляване на звуково налягане

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

и за да не бъда съвсем въздухар в изказването правиме прост анализ

 

Въпросните тапи Alpine имат SNR 17 dB и златен вариант 18 dB

 

това на прост език означава, че тези тапи може да ги използваш до 97 dB

над 97 dB съществува реален риска за увреждане на слуха

 

това което трябва да се знае е, че слуха се уврежда бавно, но за сметка на това невъзвратимо.

 

Връщам се на тапите

Не знам доколко е коректно да поствам конкретни модели и производители на тапи тука но ти гарантирам, че при елемнтарно търсене на тапа за ухо за многократна употреба в чичко Гугъл ще останеш изненадан колко евтино стуват тези тапи и то произведени от реномирани фирми като 3M Peltor и тн

 

https://www.google.bg/?gfe_rd=cr&ei=jgjJU7jMJePc8gf_voEI&gws_rd=ssl#q=%D0%B2%D1%8A%D1%82%D1%80%D0%B5%D1%88%D0%BD%D0%B8+%D0%B0%D0%BD%D1%82%D0%B8%D1%84%D0%BE%D0%BD%D0%B8+%D0%B7%D0%B0+%D0%BC%D0%BD%D0%BE%D0%B3%D0%BE%D0%BA%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%BD%D0%B0+%D1%83%D0%BF%D0%BE%D1%82%D1%80%D0%B5%D0%B1%D0%B0

 

Това не го пиша с цел да се заяждам

 

Поздрави

 

Йордан

 

 

 

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

^^

Акцента е върху затворените слушалки, които изолират външния звук, а слушалковият усилвател дозира толкова звук, че да е комфортно слушането. 

Освен това, при такава система се използват малко по-различни смесителни пултове, при които се правят мониторни смесвания и звукът е значително по-балансиран от бозата, която се вихри в репетиционната...

Редактирано от Parni_Valjak
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

При активните компенсатори се използва противофазно същия сигнал, който трябва да се нулира (доколкото е възможно). 

Това обаче е друго, което не е предмет на темата.

Редактирано от Parni_Valjak
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

jordantcho, само внасяш дезинформация в темата. :nono:



Тези състояния са доста опасни. Аз лично имах проблеми с ушите като по-малък, от прекалено дълго и прекалено силно слушане на музика на слушалки. Световните звезди също не са застраховани - Пол Гилбърт и Анди Тимънс от години имат проблеми. Сигурен съм, че има и още, но за тези двамата знам със сигурност и съм ги гледал като говорят за това с превантивна цел. А пък Фил Колинс точно затова прекрати кариерата си.

 

 

 

Тия тапи от 2-3-5 лева, включително описаните от теб "за многократна употреба" са просто средство за намаляне на джангъра. Аз говоря за специализирани за музика тапи, които се проектират произвеждат с цел да се използват от музиканти. Децибелите, които си цитирал вероятно са верни, но числата само доказват какво реално се случва като сложиш такива неспециализирани тапи - постигаш ефекта "банани в ушите". Оттук смятам идва и често срещаната позиция сред родните музициращи "Аз с тапи не мога, предпочитам два дни да ми кънти главата, но да чувам". Тяхна воля. Аз когото съм светнал за този тип тапи - не се е върнал към свиренето "на ухо".
 
Ето една проста графика от спецификациите на Etymotic ER20:
etyplugs_rn_chart_4.png
 
Както е видно с просто око заглушаването на честотите над 1кХц е много по-голямо при тези евтините, в резултат на което се чува само едно думкане и боботене, но реално няма никаква яснота. За разбиване на плочки в банята или асфалт по улицата може да е идеално, за свирене или слушане на концерт - категорично не.
 
Аз съм пробвал различни видове специализирани тапи и всички действат по различен начин. Ето няколко от тях:

  • Clears.jpgClear E.A.R, цена около 3 паунда;
  • ER20grey.jpgER20, цена около 9 паунда;
  • Pacato.jpgACS Pacato, цена около 13 паунда.

Субективното ми усещане, ако го сравним със слушането на музика на слушалки, е следното:

  • Първите се чуват като тапичките идващи с GSM Nokia 100 (a.k.a. Nokia с фенерче).
  • Вторите са като не много гадни слушалки Panasonic/Philips/Sony/whatever на цена 30-40 лева.
  • Третите са доста по-ясни и се доближават до някакви по-читави модели AKG/Sennheiser/etc. струващи 100 и повече лева.

С обикновените тапи е все едно слушаш музика през вратата от съседната стая. ;) 

Разбира се това е доста условно, но приблизително така мога да ги определя.



Вторият вариант, който споменах, е абсолютно идентичен спрямо това как "големите звезди" свирят на концерти - всеки инструмент озвучен с микрофон, влизат в миксер, от някой изход се пуска сигнал към слушалки за музиканта (като наистина големите изпълнители имат достатъчно читава апаратура, за да пускат собствен микс за всеки член на бандата поотделно). Те акустично не чуват нищо, силата на сигнала се дозира от тях самите както все едно слушат уокмен/мр3 плейър/етц. Слушалков амп се ползва, защото обикновено сигнала се изкарва от мониторен изход, където сигнала е линеен. Няма нищо общо с това, което си споменал.

 

 

 

П.П. Сетих се, че преди време бях писал една статийка по въпроса. Линк.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да споделя и аз опит от свирене с тапи.Ползвам ги от горе-долу 4 години.Някаква шведска марка са:) за около 30 евро.Имам около 500 гига с тях ,свиря с класически " half stack" т.е. 100 вата лампа в 4x12.Не намаляват силата на звук ,като с " копче" и има период на адаптиране на звука,който се чува през тях.Но предимствата са безпорни.Това което реално се чува на сцена много често не е най -балансираният и качествен звук."Тапите" те спасяват от всички пречещи шумове на сцена на която се свири силно и през тях успяваш да чуеш неща и детайли ,които не би успя без.Като примерно какво се опитва да ти каже музикант на разстояние от теб.Освен това без тапи ухото се уморява от постоянният тормоз и след 10 минути представата за звуковата картина ти се променя.Много често това води до пипане по ампа и на следващият чек направо те е срам с какъв звук си свирил на предишният гиг.Аз лично не свиря през цялото време с тапи ,но през по-голямата част.Относно влиянието върху здравето ще преразкажа това което ми бе обяснено от учен медик специалист в областта.Спасение за слуха НЯМА при свирене било с тапи или без,защото звуковите вълни се предават чрез костната система през цялото тяло и тези финни нерви които го регистрират вибрират и деформират така или иначе независимо дали сме предпазили тъпанчето.Т.е. бавното оглушаване е неизбежно при подлагане на силен шум продължително време.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

@Baby Thomas

Е много ни светкате тука,не знам, като малки сме си надували главите с 50 вата ,ако не беше и повече лампа с кабинет в мазе!Оглушавам за високите,ама ако си в някаква дупка със сцена 5 квадрата да дрънчиш и барабаниста ти млати чинела на половин метър от ушите няма спасение да не ти пищят после..
От друга страна чувам перфектно какво си говорят пред блока,на 8 ет съм и бабичката като си пусне турския сериал 2 етажа под нас все едно ми е в стаята телевизора..
За малкипомещения - 5 вата лампа и това е,иначе трябва атенюатор,ако искаш да не си избиеш ушите ,а искаш да изкараш кривоча на лампата,измислили са го хората..

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.