Jump to content
Българският форум за музиканти

Cubase свързан с периферия


Recommended Posts

   Здравейте.

   Признавам си - лаик съм на тема софтуер. 

   Имам въпрос.

   Притежавам един стар рак на Digitech - GSP 21 PRO. Има MIDI IN, OUT and THRU. Има педалиера за смяна на програмите и дори на някои параметри на ефектите, но не искам да я ползвам. Защо? Защото имам и друга педалиера с "изкривители" - бустери, овърдрайви и дисторшъни. Тя ми е по-важна. Нея натискам с крак докато върви парчето. Неудобно е да натискам две педалиери за по-малко от секунда в някакво темпо. Звуковата ми карта също има MIDI IN и OUT (Tascam US-122mkII).

   Въпросът ми е как да настроя Cubase по MIDI път да сменя различни програми на GSP-то. Логиката е, че за риф с един "изкривител" желая малко ривърб, дилей (съдържащи се в една програма на процесора), а за соло с друг "изкривител" логично е да има повече ривърб, дилей, дори хорус или др. (съдържащи се в друга предварително подготвена програма на процесора). Предполагам, че трябва да поставя маркери на местата където да се сменят програмите (в Cubase-са), но съм до там. Знам как се свързват MIDI устройствата, имам кабели.

    Ако някой колега помогне ще съм благодарен. Не бих се обидил и от съвет като "Научи синтаксиса на MIDI езика".

    Малко ми е късно да уча нов език.

   Благодаря предварително

   чичо Митко

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Направи си един или повече мид тракове с по миди парт за всеки регион където ще се сменя ефекта. Може да си направиш евентуално толкова части колкото програмни промени ти трябват и да ги сложиш една под друга, като ги остави на един и същ миди изход и канал, на който процесора приема. Така примерно правиш 10 миди части от един бар на еднакви миди канали и ги солираш един след друг когато ти трябва смяна, или, ако аранжимента е установен, един миди трак с 10 различни миди региона (или една миди част, с 10 различни точки на автоматизация). Предполагам втория вариант е по удачен за фиксирани аранжименти, докато първия е за джем.

 

Във всяка миди част под нотната решетка има обикновено стойности за динамиката на свирените ноти, но там се програмира и миди автоматизация, там може да програмираш program change, control change, wet/dry или нещо такова. Според интернет, ето упътването за кой CC номер какво контролира:

 

http://www.tube-tester.com/sites/gsp21/manuals/gsp21-pro.pdf

  стр. 26

Не забравяй да сложиш трака (траковете) да чете автоматизацията.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Скоро го правих това с друг проц и с друг DAW. Изобщо не е сложно, просто на един МИДИ трак в проекта слагаш на определени моменти МИДИ събития, които да сменя пресетите. Рисуваш събитийце за Program change и му оказваш номера на пресета ти, примерно 14. При плейване когато стигнеш до там то подава инфо към проца и оня сменя пресета.

Piece of cake, както казват французите... :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.