Jump to content
Българският форум за музиканти

Възстановяване на гласа


umraz176

Recommended Posts

Здравейте.Имам нужда от съвета на по-компететни от мен хора.От началото на февруари тази година до средата на март направих някои ужасно глупави неща и...Си съсипах гласа тотално.Нека ви ги изброя...

1-От година и нещо пуша.

2-През онзи месец специално, не знам защо,но често се карах с родителите си и ...Това понякога включваше ужасно много крещене от моя страна...

3-Преди да започна да пея,тогава,аз не си прочиствах гърлото,а се изкашлях със всичка сила преди да запея.

4-В този период от време изядох доста ядки, често преди пеене.

5-Пеех с огромна (според мен) продължителност .С други думи...Измерена в часове...Не мога да кажа по колко точно,но много.Всеки ден.Просто исках да...Каля гласа си..Хах...

6-В началото на януари открих един метод ,който променяше гласа ми,като го правеше мн по- дебел и плътен.Тогава не опитвах мн,защото това ми причиняваше малко болка,но в началото на февруари,реших да опитам.Самия метод включваше това да изместя ларинкса си мн надолу като по този начин гласът ми се удебеляваше.Това продължаваше да ми причинява болка,но смятах,че с времето ше отмине.Малко се излъгах...

7-Никога не съм приемал много течности,включително и вода.

8-Аз по принцип през цялото време дишам през устата(това е навик,който имам от дете),включително и докато спя.Това през този месец ми причиняваше неистови болки в гърлото когато се събуждах.Естествено,аз не обръщах внимание,защото когато изпушвах една цигара,нещата се оправяха... :(

9-Никога,ама абсолютно никога не съм се разпявал.Включително и за този период от време,когато правех вс тези неща.

10-Пеех почти винаги трудни песни,които включват предимно високи тонове.Сред тях бяха и песни на Марая Кери,защото в тях има изключително високи,а същевременно и изключително ниски тонове,които с тази техника,някак ми бяха по-лесни.Въпреки че съм момче,избирах точно песни на Марая Кери отново с цел каляване на гласа си...

 

И така...В една мартенска сутрин се събудих с познатите болки в гърлото и когато отидох при нашите да ги питам нещо...В момента,в който си отворих устата,направо си изкарах акъла...Гласът ми..Почти го нямаше...Беше много дрезгав и слаб.Като на изнемощял старец.Опитах да се изкашлям,като се надявах нещата да се оправят...Не стана...После отидох на преглед при УНГ и докторът установи,че имам силно възпаление,като според него причината бе,че съм вдишвал прах,който се е натрупвал върху гърлото ми докато съм спял.Правих инхалации 2-3 дни със хлебна сода...Ефект...Май имаше...Но нещата така и не се оправиха на 100 процента..Спрях да използвам метода,който бях открил...Дори не искам вече да си го спомням...Вече няма нито кашляне,нито прочистване на гърлото.Не крещя,дори не говоря силно.Пия много повече вода.Не се храня с ядки вече.И ето ме сега,месеци по-късно..Диапазона ми така и не се възстанови напълно,а за силата на гласа ми...Там изобщо нямаше подобрение.Много често дрезгавея.Когато пея,се получава не само при ниски или високи тонове,ами навсякъде,почти по целия ми диапазон.И изобщо,дори когато говоря.Естествено,това е само на моменти,но...Това стига за да ме изплаши.Вече не мога да си позволя да говоря по-силно,камо ли да пея по-силно.Сега последните 2 седмици опитвам един нов метод за възстановяване.Мълча по 24-48 часа.Ефект има но мн краткотраен...Може би,защото и до сега продължавам да пея без каквото и да било разпявания...Сега отново 24 часа не съм обелил и дума,но не мога да разчитам само на това. Написах тази тема,защото наистина се нуждая спешно от съвет,който поне донякъде да...Не знам..Да поправи злото,което сторих.Проблемът е,че след малко повече от 10 дни гласът ми трябва да е максимално възстановен.Наистина не знам какво да направя.Когато ходих на преглед на УНГ,докторът каза че имам възпаление,а не възли на гласните връзки...Което донякъде е добре,нали?А и положението не е критично винаги..Има и добри моменти.Малко,но ги има...Според вас да пия сурови яйца би ли ми дало резултатът,който търся?Или може би нещо друго,което би възстановило поне донакъде гласа ми.На 18 съм и сега ми предстои да кандидатствам и трябва да знам дали изобщо има смисъл да опитвам с пеене или да избера другия си вариант.Благодаря предварително на всички,които ще ми дадът някакъв съвет,било то и да се откажа вече от пеенето. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

http://apteka.framar.bg/%D1%84%D0%B0%D1%80%D0%BC%D0%B0%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B3%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0%B8-%D0%B3%D1%80%D1%83%D0%BF%D0%B8/r02/%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%BF%D0%B0%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B8-%D0%B7%D0%B0-%D0%BB%D0%B5%D1%87%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-%D0%B3%D1%8A%D1%80%D0%BB%D0%BE  и най-добре лекар-специалист "Уши,нос,гърло" в болница "Токуда", или изпробвай следното: 1 лимон се надупчва с вилица на решо, поставя се в съд и се напълва вода да го покрие, след това се поставя на котлон докато водата заври, изчаква се водата да изври наполовина, след което останалата част се изпива /охладена, не вряла/ за 2-3 часа. :)

Редактирано от DJack
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря много за съветите.Ще пробвам това със симона обезателно.Естествено,мисля и да отида още веднъж на преглед на УНГ,но не знам дали ще мога точно в тази болница..Честно казано,аз продължавам да си мисля,че имам възли на гласните връзки,защото...Възпаление,траещо толкова месеци....Няма много логика,нали??Както и да  е.Благодаря отново за съветите. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ето затова казвам на момчета на 16-17 ИЗОБЩО да не се дерат, макар че аз точно на 17 се научих да правя такива тежки вокали. А мен продължават да ме предупреждават, че гласът ми скоро може да изчезне напълно.

 

Спри да пушиш, поне докато ти се оправи възпалението. Развил си крайна степен на ларингит, а това може да означава край на мечтите ти за пеене, може даже да се стигне и до операция на гърлото ти! Матю Тък от БФМВ точно по този начин загуби гласа си.

 

Тези упражнения с натискане на ларингса не бива да ги форсираш. Като го правиш не бива да усещаш никаква болка, така че търси друг метод. Ако ще ми ставаш тежък вокалист, малко трудно ще се случи по този начин.

 

И за лечение иди на УНГ специалист, щом са ти препоръчали някого, перфектно. Надявам се да оздравееш и да не си си унищожил гласа. Защото така става, като си играеш с него. Не можеш да го смениш, така че го пази.

 

И за течностите - на репетиции аз пия по 2 литра течности - пример.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами..аз вече въобще не го правя това със натискането на ларикнкса,но помня,че докато го правех преди, пеех доста силно като за най-ниските тонове използвах огромно количество въздух...Имаше моменти,в които от толкова упражняване,някак гласа ми заглъхваше..В смисъл..колкото и да се напълвах да увелича силата на звука,просто не ставаше...Дори ставаше по-тих...Но самото пеене ставаше по-лесно,затова приеха,че това е нещо хубаво..хах...За болката...Тя на моменти беше много силна,направо режеща...Не знам дали съм унищожил гласа си...Поне не напълно,защото както казах,има и добри дни,в които нещата се получават.Естествено,не както преди...Предишните сила и диапазон на гласа ми ги няма,но пак се получава нещо,горе-долу добро...Утре смятам да отида на преглед още на УНГ за да видя какво ше ми кажат.А за цигарите...ми аз не пуша по много -макс по 11-13 цигари на ден...Не повече...Но ако се наложи,ше спра и с тях...А смятате ли,че ако си взема някакви таблетки,като тези от линка,даден от DJack ,ше има ефект?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз съм взимал такива лекарства миналата година, като имах ларингит, е не толкова страшен, както при теб. Имаше огромен ефект, диапазонът ми се възстанови напълно и ревачката ми се получаваше доста по-добре, но трябва да ги пиеш доста време. Питай доктора за подробности.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Повредата си е доста голяма, ако искаш да ставаш вокалист, камо ли тежък вокалист. На 18 години да загубиш диапазона си е доста страшно.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Преди малко се върнах от прегледа.Според доктора, всичко около гласните ми връзки е зачервено,иначе казано-възпалено...Предписа ми Стрепсилс по 4-5 на ден за смучене и още един куп др лекарства за пиене сутрин и вечер+спрей за нос пак сутрин и вечер...Препоръча ми да правя инхалации с хлебна сода отново и също да не говоря много или направо да шептя...Според него до няколко дни би трябвало да се оправи гласа ми,поне до едно положение...Благодаря на всички за отговорите и съветите ви.. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Бих бил много благодарен ако ми помогнете...Положението не се подобри мн...Слава Богу,гласа ми се върна колкото да мога да говоря,защото...В деня когато отидох на преглед наруших едно 2-дневно мълчание и...Оооо..В момента в който проговорих,нещата бяха десеторно по-лоши..Толкова ме болеше като се опитвах да говоря и толкова бе дрезгав гласа ми....Та сега,не знам заради медикаментите или нещо др,но поне мога да говоря,но ако опитам да пея,нещата стават мн зле.Опитвам се сега да пея по-нежно и така да не тормозя мн гласните си връзки,но тогава направо вече губя контрол и стигам до фрапиращи фалшове.. Но интересното е, че изобщо мога да пея без да си насилвам мн гласа(това е нещо което не знаех до сега,че мога) :D Положението наистина не е никак добро...А най-лошото е,че часовника си тиктака и времето ме притиска все повече....След 2,3 дни трябва да отида на репетиция за да изпея песните,които съм избрал за академията,с акомпанимент на пиано,а в това състояние...Така,че...Наистина бих бил ужасно благодарен за всеки допълнителен съвет.Искам и да попитам,също така, в моето състояние задължително ли е да правя инхалации?Защото спазвам всички неща,казани от лекаря,освен това. Скайпът ми е veselie.aha  ...Благодаря предварително за помощта... :) А ето това е мой запис...   http://dox.bg/files/dw?a=4a83b1103d    Направих го,може би, два три дни преди да публикувам тук тази тема...Може би той допълнително ме изтощи,защото буквално нямах сила да говоря след като приключих.Записах го след едно дълго мълчание,което направих с цел възстановяване,като (естествено) преди да запея, нямаше никакво разпяване...Май нямаше и почти никакво говорене.. :D Надявам се,ако други млади и неопитни като мен,които са прочели тази тема и също като мен,не са ходили никога на вокален педагог,да си извадят изводите и да не повтарят моите грешки,защото резултата е отчайващ и не пожелавам на никого такова чудо като моето... :(

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)
Привет! 

 

Прочетох за проблема, с който си се сблъскал и вярвам, че мога да ти помогна с вокални упражнения, които да масажират гласните връзки. Не мисля, че е добра идея да спираш да говориш, тъй като при пръв опит да започнеш отново - усилието от страна на мускулите (след като са се отпуснали от 2 дни мълчание) ще е двойно по-голямо. Имам опит с преподаването, имала съм подобни на твоя случай - ако прецениш, пиши ми и да действаме.

 

И по принцип - шепненето се равнява на викане за ларинкс-а като натоварване. Така, че говори леко и малко..по-добре е отколкото да млъкнеш изобщо.

 

Поздрави,

Лили

Редактирано от noti4ka
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.