Jump to content
Българският форум за музиканти

Шумове в студийните монитори


Otveqn

Recommended Posts

Здравейте!
Току що си взех за първи път студийни монитори за да заменя hi-fi уредбата, която до сега бях включил към USB аудио-интерфейса-а си. Останах много неприятно изненадан от това че се чуват всякакви странни жужения и смущения - има някакъв постоянен тих жужащ звук, и всякакви други звуци, които се появяват когато мърдам мишката, скролвам броузер и подобни действия (налични при volume на 0 на интерфейса).

От няколко часа чета за ground loops, и като че ли това е проблема, поради това че мониторите всеки си е със автономно захранване, а интерфейса e USB. До колкото разбирам това представлява проблем поради разликата в масите на мониторите и компютъра, към когото в включен USB интерфейса.

Пробвах всякакви комбинации от контакти, разклонители, включване на компа в един контакт, мониторите в други и тн и нищо не работи. На едно място един пич казваше че е оправил проблема като е махнал масите от кабелите, които свързват изходите на интерфейса с входовете на мониторите. При мен нямаше ефект.

Можете ли да дадете някаква насока къде и какво да чета, защото мисля че заседнах :(

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

При мен проблема навремето се реши когато си взех карта с balanced outputs, с небалансираните жужеше, съскаше и бучеше, с балансираните - нито гък. Едва ли съм много полезен, тъй като това са твърде индивидуални неща, но се надявам че давам някаква насока.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това, което казваш, съвпада до голяма степен с това, което този човек е описал:
http://forum.cockos.com/showthread.php?t=113721

Въпреки това, ми е трудно да разбера всичко, което трябва да направя. Картата ми има само RCA и обикновени небалансирани изходи :(

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Имам един преамп Presonus TubePre V2 със балансирани изходи/входове и със самостоятелно захранване. Предоплагам че и то може да свърши работа на DI box?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Проблема се реши със галваничен разделител за 5лв от Конрад - два мъжки и два женски чинча, по средата с някакво малко пасивно устройство, което явно галванично разделя масата чрез някакви бобни (?). Казва се "Аудио филтър за автомобили / Ground loop isolator.

Мониторите имат чинч входове, така че всичко е ок сега. Ако някой някога попадне на тази тема със същия проблем ето какво може да му е полезно за четене:

http://forum.cockos.com/showthread.php?t=113721 DIY решение

https://electronics-shop.dk/isolated_serial.htm - USB галваничен изолатор още на входа на usb-to

https://bgaudioclub.org/showthread.php?10100-USB-%D0%B8%D0%B7%D0%BE%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%BE%D1%80 - DIY от български форум за това как да си направиш USB устройството.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 4 weeks later...
Отговорено (Редактирано)
Останах много неприятно изненадан от това че се чуват всякакви странни жужения и смущения - има някакъв постоянен тих жужащ звук, и всякакви други звуци, които се появяват когато мърдам мишката, скролвам броузер и подобни действия (налични при volume на 0 на интерфейса).

 

1. Не казваш каква ти е звуковата карта!

2. Изброеното от тебе симтоми са на вградена в дъното на компютъра звукова карта Realtek. Същите симптоми и аз имам от вградената на дъното карта. Но имам PCI звукова карта Chaintech AV-710 и към нея няма споменатите от теб "артефакти".

Редактирано от a_panov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.