Jump to content
Българският форум за музиканти

Въпрос за струните (вероятно идиотски)


Krustev

Recommended Posts

Много ви благодаря за отвзивчивостта и съветите!

Радвам се, че снимките са помогнали да се установи проблемът. От магазина, откъдето закупих китарата ми казаха, че така било с нови струни и трябвало да минат няколко настройвания, докато се опънат максимално.

Още утре отивам в друг магазин да помоля да ми препоръчат хубави струни и ако може да ми покажат как правилно се навиват, най-добре на живо. Засега съм решила да се уча сама да свиря. Изтеглих си книжките " С китара на купон", бавно ще напредвам ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Това, което са ти казали, не е твърде вярно. Макар при найлоновите струни, наистина да има малко по-дълготрайно първоначално разтягане на струните, би трябвало при малко по-упорито опъване и пренастройване, нещата да дойдат в приемливи граници за минути.

При повечето китари (особено акустични, които почти винаги са без тремоло), разстройването не идва от качеството на инструмента или ключовете(дефектни ключове са по-скоро рядкост), а от недобро поставяне на струните и/или недобро настройване.

Ако искаш да настроиш струните, така че известно време да не се отпускат, трябва да ги опъваш с ръка с някаква не твърде малка сила и след като паднат, да ги настроиш отново до желания тон. Колкото повече повтаряш процедурата,  толкова по-малко осезаемо е падането на тона след подръпване, докато накрая спрат да падат. Друг основен принцип е, че китарата винаги се настройва чрез натягане на ключа, а никога чрез отпускане. Ако тона е по-висок от желания, струната се отпуска докато падне под желания, и след това се вдига до желания тон чрез натягане.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.