Jump to content
Българският форум за музиканти

въпрос


bassobor

Recommended Posts

Ами интересуваме с каква дебелина на перото е желателно да се изпълнява фигурата /1 11/1 11/1 11/. По този начин се свири песента Run to the hills на Мейдън. Значи, струвами си, че ако използвам някакво перо с дебелина около 0.70, то ще се изтърка твърде бързо (все пак са по 2 лева). А пък, ако се свири с по-дебело, мисля, че това нещо няма да бъде изсвирено добре, смисъл отчетливо. Друго, на което смятам, че трябва да се обърне внимание е самият наклон на перото. Твърде неудобно ми е да го държа перпендикулярно на струната - не мога да достигна нужната бързина и яснота на звука. А пък, ако е на една страна звукът става "режещ", скърцащ.

Та бихте ли ме посъветвали как се свири подобно нещо. :)

Редактирано от bassobor
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не мисля че тука зависиш от дебелината на перото ,но ако ти е до практическата страна на въпроса и не ти се търкат пера свири с дебело .......

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Относно конкретната фигура не мога да дам наставления, но исках да кажа, че на бас се свири с дебели перца 1-3 мм. Аз лично ползвам китарното си, което е 1 мм. и си ми комфортно. Макар, че не свиря с перо.

Инак най-гадното нещо е да свиря с нокти. Просто издивявам ако имам дори 0.5мм. нокти. Веднага се режат и пилят. Ужасно е, а и звукът става един...абе кофти работа. :metalist:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 1 month later...

Няма да е зле да се научиш да свириш с пръсти. И свиренето с пръсти и свиренето с перо придава специфично звучене, което не може да се замести с другото. Иначе аз ползвам и тънки пера, в зависимост от звука който искам от баса. Само Planet Waves са перцата :headbang:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

С пръсти не мога да докарам такава бързина

 

Свири го бавно, докато ръцете ти свикнат - поне няколко дни. След това постепенно увеличавай темпото. Това важи и за заниманията ти с перо - свири го бавно като внимаваш звукът да добър и е еднакъв като тембър, нотите да са достатъчно стакато, да няма отделни удари които да се чуват по-силно и т.н.

За перо - по-твърдо. С огъването губиш скорост.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Най-добре ще е ако се научиш да го свириш с пръсти... е да, в началото ще е кофти, но метода със забързването е практически доказан :D И аз бях така в началото, и аз се мъчех :D

Иначе за перце аз съм си свикнал с 1мм дебелина. Пробвал съм и с по-дебели, но някакси не са ми толкоз удобни

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Много рядко ползвам перо,само като ми скимне.Иначе за мен наи-удобното перо за бас,което съм хващал е 3мл.Има ги в разинг форс по 1лв са.Но по принцип хубаво е всичко,което свириш с перо да можеш да го свириш и с пръсти.За целта най-добри са ритмическите упражнения изпълнявани задължително с метроном.Другокоето може да ти е от полза /поне на мен ми беше/ е като свириш с пръсти да не ги огъваш от първа фаланга с допира в струната,което ще рече пръста да ти е леко стегнат в тази си част.Това предполагам ще ти увеличи малко скоростта,останалото са упражнения.Що се отнася до свиренето с нокти...нема по-отвратително от тва.Нема по-ужасе звук от това да чуеш как първо кожата на пръста ти докосва струната,след това и нокъта.Ужас,настръхва като си помися само...А специално за Медън - най-4есто използваната ритмическа фигура от баса - осмина-осмина-четвъртина/моля ви,само не се цепете,че това тяхното са триоли... :godbless: /,най-лесно става като вкараш трети пръст.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Що се отнася до свиренето с нокти...нема по-отвратително от тва.Нема по-ужасе звук от това да чуеш как първо кожата на пръста ти докосва струната,след това и нокъта.Ужас,настръхва като си помися само...

Ох, какви нежни души имало сред басистите, какви раними създания владеят дебелите струни... :godbless::godbless:

Нищо лично, ама ми стана смешно....:godbless:

 

Сега само за момент си представи че кожата на пръста въобще не се докосва до струната, а само нокътя. Както го правят класическите китаристи. Звука е съвсем друг, близо до тоя с перо.

Иска се само малко по- дълги нокти и промяна на постановката на дясната ръка.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

:happy: Нищо лично,но какво правим през времето докато ноктите порастнат толкова..а когато счупим нокът,или в стремежа си това да не се случи не мослиш ли че еб.... м.....а на динамиката в свиренето?Все пак става въпрос за бас,а не за класическа китара.Но стига с офтопиците.Нека видим младежа какво е направил с песента на Мейдън :) Редактирано от Адам
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Използвай перо Jim Dunlop 1.0 Nylon /черно на цвят/. Достатъчно е дебело, за да извадиш плътен тон, леко гъвкаво и най-важното за разлика от перата на много други фирми не омеква след като загрее при свирене. Започни бавно в началото /даже само върху един тон/ и постепенно увеличавай темпото. И най-важното - търпение. Хубавите неща стават бавно. Успех.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.