Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Здравейте . Някой който разбира ще се включи ли в темата ? Интересувам се от чертежи и мнения на който се е занимавал и играл с изработка ...

 

http://forum.muzikant.org/topic/150833-реставрация-на-кларинет/

Редактирано от bir4o
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

По едно време и аз бях много запален по тоя покет "сакс"... и бях пробвал да си изработя (даже направих мундщука и дори успях да изкарам звук :) ). Обаче после четох, че покет саксовете имат много големи проблеми с интонацията, а двете октави се покриват всъщност много трудно и повечето хора свирят на около 9-10 тона, които се изкарват най-лесно от първата октава (с подходящо транспониране доста известни парчета могат да бъдат изсвирени в 9-10 тона). В крайна сметка си купих истински алт саксофон втора ръка.

 

Ако все пак решиш да тръгнеш в посока изработка, мога да ти кажа от моя опит какво да пробваш - при мен най-добре за тестове се оказа маркуч - евтин, лесен за пробиване и можеш с малко усилия да го натъпчеш в ПВЦ тръба или друг маркуч. По принцип има елементарна формула, с която се изчислява дължината на вълната в цилиндър с един затворен край (за какъвто се приема корпуса на покет сакса, който всъщност е по-скоро покет кларинет, защото корпусът на саксофона е конус, а на кларинета си е цилиндър), обаче тя не дава много верни резултати, защото не взема предвид акустичния импеданс на мундщука, както и дебелината на корпуса (с малки корекции второто може да се оправи лесно). Та, на принципа проба-грешка можеш с доста прилична точност да видиш къде трябва да имаш отвор, за да изкараш даден тон. Според мен най-добре използвай фабричен мундщук за кларинет или сопран/алт сакс и като видиш кога на маркуча имаш нужните ти тонове, прехвърли дизайна на ПВЦ тръба.

 

Иначе като написах "xaphoon dimensions" в гугъл излизат разни неща, включително ей това: http://blog.nationmultimedia.com/print.php?id=763

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

В крайна сметка си купих истински алт саксофон втора ръка

Благода че се включи . Аз си имам тенор саксофон и използвам за опитите неговия мундщук . Изработих свирката по горните чертежи , но резултатите са плачевни . Опитите продължават . Ще се възползвам от съветите за маркуча . Мислех да надупча на ситно една ПВС тръба и да покрия дупките с лепенки . Като пробвам една по една да ги отлепвам , да открия верните тонове...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това със ситните дупки и лепенките също не звучи зле. Начи доколкото съм чел по-голям отвор значи, че тонът ще се влияе по-малко от следващия отвор, защото повече въздушна маса ще излиза през него. Ако отворът е по-малък част от въздушната маса излиза и от следващия отвор, който ако се запуши тонът ще спадне - така правят кръстосани комбинации (и при други инструменти, напр. кавал също). Също така някои отвори могат да се запушват наполовина (това още повче ще влияе предвид малката дължина на покет сакса).

 

По едно време мислех как да направя коничен корпус (т..е като истински сакс), защото коничният корпус има привилегията да качва точно с октава при пренадуване, докато цилиндричният качва с 12 цели тона.. ама работата става трудна - ся съм решил да пробвам с термоформираща пластмаса (такава дето се моделира като пластелин и после се опича и става твърда), ама ще видим кога.

 

Успех и като стане пусни демонстрация и ако искаш размери :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.