Jump to content
Българският форум за музиканти

Fretwraps - без излишен шум


Recommended Posts

Публикувано (Редактирано)

Вероятно сте забелязали как китаристи като Ola Englund, Keith Merrow и ред други използват "ластици", които увиват около нъта или някой от първите прагове на китарите си.

 

От раздел FAQ на сайта на Ola Englund:

▶ What’s that capo thing on your headstock?
That is a GruvGear Fretwrap. I use it to remove string sound above the nut. Check them out here: www.gruvgear.com
 
Идеята е, че можете да свирите малко по-чисто без да се налага да заглушавате толкова упорито свободните струни. При бързо свирене на единични ноти, където се изисква дефиниция на всяка нота, за да изпъкне тя се заглушават свободните струни, които вибрират заедно с нея. Изключително удобно за "tapping" техники, в които използвате двете си ръце за да свирите ноти по фингърборда и няма как да заглушавате ефективно с длан.
 
Да, разбира се, че можете да използвате ластици, но това е едно доста по-професионално и лесно за употреба решение. Сайтa посочих по-горе, има ги и в thomann, но цената е малко по-неизгодна и нямат "Sampler pack" - той включва 3 различни размера за 6,7,8 струнни китари и 4,5,6 струнен бас.
 
Изглеждат така:
dwv01x.jpg
Fretwraps__51d97b8d08990.png
 
 
Как се използва (thanks anomandrus!)
 
Тук Джеф и Кийт ползват fretwraps и за 2-те китари:
 
Ола (предполагам, че Кийт му ги е показал):
 
Има по-евтини решения, които също работят, но не толкова ефективно и лесно. На флойд китара можете да сложите парче дунапрен зад нъта за обиране на част от нежеланите вибрации на свободните струни:
 
За първи път разбрах за това, когато взех тази китара от колега във форума, нътът на която изглеждаше така:
 
4qkllc.jpg
 
Пробвал съм с ластици, но трябва да намерите точния размер и да го оставите там без да го махате постоянно, което е малко дразнещо. 
 
Ако имате други подобни решени - ще бъде интересно за всички да ги споделите.
Редактирано от G.Varbanov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мда.

Моля да простите за глупавия въпрос, зададен другаде и породил въпросната тема. Понеже никога не съм виждала Блекмор, Гилмор или Клептън да увиват ластици, затова питах.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Клептън не свири с много гейн, за това не са му нужни ластици. Не ти е глупав въпросът, самият аз нямах представа доскоро. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не може ли да се използва парче велкро, което да се увива до нъта?
Хем ще е евтино, щем размера на грифа няма да има значение.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако искаш да си развалиш добре изглеждащата китара можеш и шал да и увиеш... Аз съм с ластици, но ме дразнят и ще взема такива джаджи. От известно време ги гледам...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

А на горния въпрос..при висок гейн много се чуват отзвучаванията и вибрациите от нека нагоре. С тези неща се заглушават точно тези дразнещи звънливи тонове. Ако на някой му е наистина любопитно мога да драсна един семпъл с и без ластици. Жоро, ти поръча ли ги?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

^Вчера ми пристигнаха, с най-евтината доставка от официалния сайт за 1 седмица. Sampler pack с 3-те размера, който за съжаление няма в томан.

 

^^Няма да съжаляваш :)

 

^^^Сега ще ти покажа защо не става само с велкро, ето снимки от няколко ъгъла. Велкрото не е в контакт със струните:

 

2m7jgas.jpgbgs2n9.jpg

8wd4lj.jpg

 

Колкото по-силно го стегнеш, толкова по-малко състейн имат отворените струни. Слага се за секунди без опъвания и закачания по струните при ключовете. С ластик няма как толкова прецизно да регулираш натиска върху струните, а тук можеш с малко опити да си определиш състейна чрез различния натиск. 

Редактирано от G.Varbanov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Заглушава ти паразитните шумове от свободните струни, които са крайно неприятни при свирене с много дисторшън. Има пряк контакт със струните постоянно и обира вибрациите им. Ако атакувам свободна струна с перото ще вибрира да речем 10 секунди (измислена величина за целта на примера). Когато е в контакт с fretwrap не може да вибрира толкова свободно и отшумява примерно за 2 секунди. 

Редактирано от G.Varbanov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Има ли такава възможност да се измества , както примерно го прави G. Howe 
А може ли когато искаш да  свириш нещо със свободни струни да го избуташ и да прескочи нъта (тоест да не го използваш ) и след това да го  върнеш пак примерно . (На клипчето Howe  не го прави чак така, но за мен е интересно дали позволява )

Редактирано от ultramega
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Местят се без проблем, но не е капо, идеята му е просто да е в контакт със струните и да обира вибрациите. Виждал съм Кийт и Ола да го местя до 3-ти праг, но все още не мога да коментирам ползите от това. Също така за момента съм го пробвал само с 6-струнна китара понеже не съм в къщи. Ще се опитам да направя някакви samples скоро, а и anоmandrus може да помогне с такива :)

Редактирано от G.Varbanov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Може. Инак би имало малко смисъл. Тъкмо поръчах 3 броя. Не са нищо сложно, но помагат.

Редактирано от anomandrus
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Чудесно видео, ще го включа най-горе! :> Не се бях сетил, че можеш да го преместиш зад нъта като искаш да свириш open strings :>

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ясно  ми е , че не е капо , но понякога идва момент да  удариш една  свободна струна и искаш да се чуе хубаво  и   ако има възможност да  съчетаеш и двете е  супер. Вероятно много зависи и от това какъв е нъта, но с ластик   безпроблемно се прескача (освен ако не е  със заключване предпогам , защото такива не ползвам. Там болтовете може и да го спънат ) А така като видях на снимките ми се стори , че  с fretwraps-a  може и да не е  толкова лесно. 
Иначе за семпли чак не знам дали е необходимо , то си е по скоро усещане. Правиш ено и също нещо но в единия случай спо малко усилия...

Видях , че сте писали вече ама , толкова подробности изписах , че ми дожаля да го трия :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

С locking nut определено няма да става тази маневра, но пък със сигурност мога да го сваля за не повече от 2-3 секунди, което няма как да стане с ластик.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.