Jump to content
Българският форум за музиканти

MIDI през USB или 5pin кабел?


soundcare

Recommended Posts

Кой е по-добрият вариянт да се свърже миди контролер с компютър - през USB кабел или с 5пинов миди кабел през саунд картата?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако е едно MIDI устройство наистина е все тая. В зависимост от контролера обаче може да е по-удобно да се ползва USB защото то предлага и захранване ("съвременните" MIDI контролери им трябват захранващ блок ако искаш да ги ползваш с DIN конектора)..

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Имам мастър киборд, който беше свързан през USB към компютъра и от миди интерфейса на саундкартата изпраща миди сигнали към един саунд модул.

Забелязах че Cubase ми заби няколко пъти докато препращаше сигнал към модула (симултанно записвайки около 8 писти аудио) и сега вече изкарвам миди сигнал от киборда директно от миди изхода, а записвам миди сигнал в компютъра като го сплитвам от миди изхода на киборда.

Малко трудно е после веднага да се просвири записаната миди информация защото миди входа на модула е зает, но оттогава няма крашове, а и аз преслушвам записаното аудио.

Може би се дължи на проблем в системата ми, но USB буса не е зает с аудио запис (записвам през FW), там има само KVM суич, екстра мишка и връзка към семплер за трансфер на файлове.

Странно е че сега USB връзката от мастър киборда към PCто се ползва от microkorg xl синт, и като миди интерфейс, и за по разширен editor без никакви проблеми.

Не мога да си го обясня, но не смятам и да дълбая. Този 8 bit протокол (миди) си е направо древен в днешните компютри, въпреки че на теория би трябвало да работи. Може и да преинсталирам драйвери в близко бъдеще и ако го направя ще пиша за резултати, засега заобиколих проблема, ще опитам скоро да вкарам миди сигнала на мастър киборда към миди входа на корга и да го препратя през същата USB връзка към PCто и модула, но ще го направя в тестова ситуация, защото не ми се търси аудио от пуула за да сглобя записаното (който му е крашвал компютър по време на запис ще ме разбере)

Редактирано от dontwarrior
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 4 months later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.