Jump to content
Българският форум за музиканти

Какво променихте/запазихте в гиъра си с годините?


G.Varbanov

Recommended Posts

Интересно ми е да разбера как са се променили вкусовете ви с годините и какво сте запазили като константа. При мен промените са динамични, понеже свиря от доста скоро и тепърва откривам какво харесвам, но ще се опитам да дам пример:

 

Промени:

 

Дървесина - преди задължително трябваше да е Махагон, но в последно време взех китари от блатен ясен и елша, които не ми звучат никак зле в high-gain ситуации. Към чист тон нямам големи претенции все още.

 

Форма на тялото

Започнах с Les Paul и взех няколко, въпреки че бях пробвал по-удобната за мен RG форма. В крайна сметка от тук нататък нещата ще са в полза на RG.

 

Фингърборд: 

Абанос е материалът, който ми е най-удобен и красив, но направих доста компромиси с това си изискване и не съжалявам. Все още не съм опитал клен.

 

Адаптери: В началото винаги си харесвах китари с EMG 81/85 конфигурация... просто стоят убийствено на черни китари  :hysterical:

С времето обаче започнах да си отварям все повече ушите и да харесвам пасивните адаптери. И до ден днешен продължавам да вземам китари с EMG, но предимно зареди други техни характеристики с идеята, че ще ги заменя с други. Общо взето разлюбих EMG-тата :) След като имах удоволствието да изпробвам Seymor Duncan Blackouts разбрах, че копая в грешно лозе при активните адаптери - лично мнение. 

Имам огромно желание да пробвам Seymor Duncan Nazgul/Sentien/Black Winter/ Distortion и няколко модела на Bare Knuckle

 

Разположение на контролите: Още в началото разбрах, че разположението на switch-a за адаптерите при Les Paul - горе не ми е никак удобно и това се потвърди когато взех Ibanez. От тук нататък това ще е решаващо за избора ми. Към момента с Tone Knob абсолютно нищо не постигам, за това ми е ненужен и не ми липсва в последния Iron Label. От въпросния Iron Label разбрах, че Kill Switch е нещо което искам да имам в повечето си конфигурации. Изключително удобно при записи и ми пести от батериите на EMG-тата, като ги изключва тотално когато китарата е свързана с кабел. Имам Kill Pot и два killswitch-а на две от другите си китари, но тук е коренно различно, понеже задържа в изключено положение, а не моментно прекъсване. Volume Pot-a точно под бридж-а също се оказа доста удобен.

 

 

Усилвател: Лампи. Започнах с modeling amp на Line6, но доста бързо ми стана ясно, че няма да продължа с транзисторните и моделинг усилвателите. Не че звучеше зле, даже беше перфектен за начинаещ като мен, защото беше наблъскан с доста ефекти, но всичко беше на пресети и нямаше начин да започна от 0 и да набера звука, който аз искам. Замених го за Line6 процесор, тъй като минах на лампов стак и ми трябваха ефекти. Не беше изненада, че и процесора не ми хареса - здрав, лесен за употреба и перфектен за тренировки, но отново - нямаше как да набера звука който ми харесва. За това си взех глава с елементарни контроли и 2 канала - набрах си звука за минути. Надявам се някой ден да имам шанса да изпробвам Kemper и AxeFX, вероятно те биха променили мението ми за процесорите. Ползите са много - липса на множество кабели за връзки, универсалност и лесно свързване, лесно пренасяне и много други. 

 

Ефекти: Stomp box. Тук нещата се менят доста бързо понеже не съм изпробвал много ефекти, но за момента съм сигурен, че ги предпочитам пред процесорите. 

 

Мензура: Започнах с 24,75, но свиря все повече неща в ниски строеве и всичко под 25,5 не ми върши работа, защото се налага да използвам прекалено дебели струни. Към момента все още използвам 24,75 за Ми и Ре. Като цяло се преориентирах към Superstrats. 

 

Конфигурация: Започнах с 6 струни, после експериментирах с 8 и тогава усетих, че истината за мен е някъде по средата. След като взех 7 струнна китара си намерих комфортната зона. 

 

Гейн: Започнах да въртя потециометъра все по-често в посока обратно на часовниковата стрелка, което е кофти стечение на обстоятелствата при положение, че имам High gain amp с тонове гейн. 

 

Бас и пикъп позиция: В началото беше бас-а на макс и EMG-тата на Neck, при което се полочаваше якото мазало, но това бързо отшумя.

 

Стил: В началото всичко беше метъл, но в последно време съм отворен към всичко, което ме учи на нови техники, за това имам толкова различни по характеристики китари. Някой ден нещата ще стигнат и до Fender, но се надявам да не е толквоа скоро :)

За момента си цикля Mark Knopfler на уродливия ми Gibson през чист канал с Wylde Overdrive и Dunlop Volume, което ще спаси положението доста време.

 

Цвят: Всичко трябваше да е черно.... естествено. Сега просто трябва да ми е удобно и да отговаря на изискванията ми, визията бързо остана на заден план. 

 

Тренировки и рутина: Значително се промениха от първите месеци насам. Опитах се да вкарам повече дисциплина и да свиря все повече. Гледам да не губя време в експерименти с гиъра и набиране на звук, и не падам под 2 часа на ден, като минимум 40 минути от тях са различни упражнения, 20 минути солиране в определен key с backing track, а останалото време научаване на песен. Започнах да се упражнявам с метроном и таймер, като определям точно време за дадено упражнение в дадено темпо. Като споменах темпо - значително го забавих и наблягам на правилното заучаване на нещата. Вече не се ограничавам в стилове и опитвам доста по-леки и бавни неща с цел да си подобря вибрато, слайд, хамърон и пулоф техниките. 

 

Константа:

 

Bridge: Фиксиран. Имах LTD Eclipse FR за кратко време, но доста бързо се отказах от него именно заради Floyd Rose бриджа. Така и не успях да намеря удобна позиция за заглушаване при него, дланта ми стоеше неестествено и ме спъваше. Това вероятно е от липсата на правилна техника, но така или иначе предпочетох да не се боря с това, а и често сменям строеве. Към момента Stop tail бриджа, типичен за Gibson ми е най-удобен, но и Hip shot мога да преживея :)

 

Струни: Изпробвах всякакви размери и марки - 9,10,11,12,13 за 6-7-8 струнни и акустични китари, но в крайна сметка 10-46 и 10-52 си останаха най-подходящи за мен (поне при 6-струнните). Смених марката - използвах само Dunlop, но забелязвам че са доста нетрайни и реших да мина на Ernie Ball и DR. 

 

Перца: Пробвах почти всичко на пазара и открих 4-5 вида, които са подходящи за различни ситуации, но в крайна сметка се върнах основно на това, с което започнах: Dunlop Ultex 1,4 Sharp за лийд и Dunlop Max Grip 1.14mm за ритъм. 

 

Фингърборд радиус: Всичко под 14` си остана неудобно за мен и до ден днешен като изключим експериментите ми в последно време с блус - там Епи-то ми с 12-ка е доста комфортно за бендове. 

 

Нек профил: Thin C shape, такъв беше на първия Epiphone, който взех, минах през няколко D shape-a, но Ibanez ме върнаха към първоначалните ми характеристики.

 

Аксесоари и грижа за китарите: GHS Fast Fret, пробвах различни лубриканти за струни, но този си остана най-ефективния за мен. Нито една от тях не ми е писнала до момента и бива почиствана след всяко свирене. Когато сменям струни гледам да ги почиствам с препарати на Dunlop ако е нужно. Пазя си гиъра като очите си, понеже не обичам драскотини и ефекти тип "състаряване". Вероятно това ще се промени с времето, ако ми падне някое старо LP :)

 

Говорители: Celestion Vintage 30 - Имах шанса да чуя доста други в различни кабинети и различни глави, но за момента този остава константа за мен... докато успея да намеря Black Shadow на Mesa :)

 

Ефекти: Zakk Wylde Wah и Boss NS-2 ще са доста време в гиъра ми. 

 

Прагове: 24

 

G.A.S: При мен никога не спира, но все някога ще се кротна

 

Други: Все още ме привличат няколко модела от 7-струнните на Steve Vai, но все така смятам, че е надут пе*ал  :hysterical:

И чалга не прослушах :(

 

 

Всичко това е въпрос на лични предпочитания и нямам за цел да налагам свое мнение. Темата е по-скоро за чесане на езици и би ми било интересно да разбера как са се развили нещата особено при по-напредналите членове на форума. С други думи, аз не съм интересн, само давам тон на темата :)

 

tumblr_inline_mh0w2at47z1qfvd8a.gif

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Доста си подробен :)

Аз това, което разбрах с годините е, че дебелия гриф е по-удобен от тънкия за мен поне. Нямам предпочитания вече към типове китари - всяка китара става - въпрос на свикване. Преди не разбирах смисъла на Стратокастър и Телекастър китарите - сега вече повече го поразбирвам :)

Усилватели - лампови, все по-малко драйв, все повече чист звук, все по-малко контроли (и все по-странни за нашите ширини) :)

Ефекти - чат, пат колкото да не губим форма как се използват, иначе се мотаят около двайсетина драйва и разни други кутийки наоколо. Процесори - само Eventide TimeFactor.

Струни от 11 - 50 нагоре.

Музика всякаква стига да ми е интересна в момента.

Гледам да свиря всеки ден - не свиря упражнения, не свиря гами. Не ме кефи, както се казва, а основната ми цел е все пак да си доставя удоволствие.

С удоволствие участвам в джемовете, които поспряха май нещо напоследък, колкото си мога и мисля, че това е важно за всеки, разбира се ако му е приятно.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Цялата анкета от въпросника няма да имам  търпението да попълня, но относно комфорта  който търся  в китарата и  ампа, са такива, че при свирене  на репетиция или на  клубно участие или  някакво друго -  двете неща(китара, усилвател) да осигуряват пробивност в общия саунд и то да не е за сметка на вдигане нивото  на звука.

Имал съм процесор (предполагам , че се е водил среден клас за времето си - VOX Tone Lab Le) и не беше крайно зле , но поради гореописаната причина не покри    някои нужди.  Но е важно да отбележа , че не съм  отделил много време в разучаване и търсене на звук с този процесор , много бързо се отказах.
 

Стомп боксове   ползвам и харесвам . Най вече  различни драйв педали , производни на TS .  Купувал съм си и модулационни - хорус , дилей, ривърб и т.н. но така и не успях да ги приложа адекватно в реални ситуации(освен може би дилей в някои случаи). Cry Baby Стандартния модел без никакви допълнения ми пасва идеално за нещата , които се опитвам да правя.

Предпочитам лампови усилватели  и повече търся да ми хареса чистия канал , другия  не го ползвам обикновено, а слагам някое от гореизброените драйв педали.

Към настоящия момент стратокастъра е  моята китара. Телекастър също ми пасва. Лес пол съм имал , но не истински  така , че не го броя :)
И аз свиря за удоволствие и не правя упражнения и гами :) Въпреки , че някой би казал "какво удоволствие може да изпитваш след като не ти се получава?" :D

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

 

Гейн: Започнах да въртя потециометъра все по-често в посока обратно на часовниковата стрелка, което е кофти стечение на обстоятелствата при положение, че имам High gain amp с тонове гейн

Вържи се 50-тарски да не заглушава..,опа ти си с активни та не знам как е там.

А аз си дрънча на Гибсън ЛП студио 97,Гибсън СГ спешъл 2004 като и двете са моднати от мен по дивашки начин ,леспола изцяло със свален оригинален лак и минат с масла и шеллак,ес-джито с "бръснат" гриф,електроника на стандард модела ,джелезни ключове и такива простотии,въобще не ми пука да си играя с китарите си,без да съм лютиер,

А и едно Теленце Фендър мексико,страхотна китарка,то новичко сравнително,невероятно много ме радва,ама и него трябваше да го вържа 50-те,е строших нервите на продавачи в 2 магазина,защото обикалям и избирам и взимам от третия,,защото трябва да пее китарката,не е до 30 кинта по евтино.

Амп Laney pro-tube 30 AOR някъде от края на 80-те и два овърдрайва.

Е имам евтини дилей ,дисторъшън и флендж,но не ги ползвам често.

 

 двете неща(китара, усилвател) да осигуряват пробивност в общия саунд и то да не е за сметка на вдигане нивото на звука.

Мидълбуст,Агопе,или на високите,но ти на Фендъра имаш,лошото е,че отзвучителите ще писснат,че е силна китарата  :)

Редактирано от Hillbilly
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Интересна тема. Адаш, верно си адски подробен ;) Което е хубаво, де :)

 

Аз доста минималистично подхождам. През годините съм мотал едни куфари, наблъскани с ефекти, но не успях да се зарибя особено, много копчета започват да ме изнервят. Все пак последния амп, който си взех, е с един volume, и on/off ключ. Разкарах всички камиончета, по-нататък само ще си взема някой бустър, да напържвам лампите от време на време. Тонът си го правя изцяло от начина на свирене, и контролите по страта ми, ампът ми е настроен горе долу всичко на средата, с малки промени в зависимост от помещението. Фен съм на Страт/Теле китарите, а кленът ми е любима дървесина. Освен, че ми звучи ужасно яко и 'захапващо-те-за-задника', даже и изглежда страхотно. За фингърборд определено това е моят избор, нито абаносът, нито палисандърът са под въпрос. Ще ми се да опъна по-дебели струни, 11 и нагоре в стандартен строй, ама са ми кекави пръстите, рядко свиря, и затова я карам с 10-ки. А, да, и не мога да дишам тънки и плоски грифове ала-Ибанез. В общи линии това са ми претенциите, другите неща са както дойде.

 

Много се опитах да се зарибя да си правя дигитален звук с аудио интерфейс и софтуер, и така да си свиря вкъщи, но така и не успях. Чувал съм страхотни неща, и определено има много възможности, но никак не отговаря на желанието ми за простота, което съм описал горе. Така че вече съвсем се отказах от тази си идея, не е за мен това :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

През годините минах през всевъзможни инструменти и всякакви форми на гиър. Започнах с Кремона, оттогава насам съм имал поне 50 китари, 20тина ампа, страшно много педали, доволно количество процесори и тн и тн. Това, което разбрах за себе си е, че звука, който търся  е в главата и в ръцете ми и си зависи от мен да го извадя, понастоящем работя над това. Имам няколко китари от различни видове и дървесини, няколко лампови ампа (макар, че харесвам и транзисторни в някои случаи, но просто нямам наличен) и необходимите ми базови педали. Фокусът ми от от няколко години е съсредоточен върху собствените ми умения и всичко друго ми е второстепенно. Мисля, че успях да се откача от GAS,, поне за сега

Редактирано от kolio_k
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^^ Жоро, туше братко :) :) :)

Просна ме на пода и си напълно прав :)

 

Но, ако трябва да съм сериозен, под тая снимка бях написал че си бучкам от месеци китарата в малкото Пивенце и кефа е неистов.

И се надявам ГАЗът да ме е пуснал, след като миналата седмица си купих поредната китара и се оказа че са ми все така кекави пръстйете :)

Това е истината. Влизам в сектата на китарните минималисти, с гуру и Лама Първа Степен за България kolio_k (шегуф :))

Като се науча да свиря гамата като него, ще ми дадат жълт пояс на китарен падауан :)

 

Едит: малко утрепах темата ( а тя е хубава и интересна) и се извинявам за което.

 

Следователно, малко по темата:

- установих че нямам любима китара, следователно още я търся и пак следователно, там напредък нямам и промени тоже;

- лампите са моят приятел; процесорите са гудбай бейби;

- педалите са красиви (на снимка);

- още не мога да свиря, но на мен ми прави удоволствие, пък на другите някак създавам добро вчепатление  :)

- като цяло, обичам червено вино, но не отказвам и бира ( не се сдържах :) :

Редактирано от jabs
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове


Аз ще пробвам по шаблона в началото на темата..

 

Дървесина 

Претенции още не съм развил, единствено гледам дали китарата не е прекалено тежка за мен. Не успях да развия телосложението за махагонени китари :D

 

Форма на тялото

Колкото и да обожавам RR формата, в крайна сметка останаха само Superstrat китари при мен. 

 

Фингърборд

Rosewood all the way. 

 

Адаптери

Като начало - Humbuckers for the metal. Преди ми харесваха активни адаптери (EMG-та на ниско-средна класа китара е просто забавление). Малко по малко се превърнаха в high-output пасивни (за пример SD Invader Bridge ми е фаворит към момента).

 

Разположение на контролите

Колкото по-малко, толкова по-добре. Един Volume контрол и pickup selector. 

 

Усилвател

Каквото върши работа в момента. Основното ми занимание са DI записи и това не е приоритет. Сега като се замисля, запазил съм маркатa - Laney :)

 

Ефекти

Delay ефектите са ми слабост. Всичко останало често намирам за тотално излишно. След като събрах пълен автопарк накрая останаха само Delay и Wah на пода.

 

Мензура

Още не съм пробвал хубава баритон китара, чакам този момент, може да си сменя предпочитанията отностно тази категория.

 

Конфигурация

Бяха 6, станаха 7, засега не ме влече за 8/9.. Някой ден, като стане по-модерно :D

 

Гейн

Колкото дава усилвателя без 1/4.

 

Стил

Не се е изместил много далеч от началните Hard Rock неща. Само малко понатежаха. С годините сигурно пак ще се върна назад

 

Цвят

Шарено да е. Натуралните финиши не ми грабват окото. Китарите дотук са сини или зелени, от таз година добавих и червена.. за RGB ефект :D

 

Тренировки и рутина 

Свиря когато мога, рутина нямам. Тренирам обикновено когато измисля някаква много тегава за мен самия партия и искам да я запиша, а не мога.

 

Bridge

Floyd Rose фен (приберете меките домати :D )

 

Струни

За всекидневна употреба, 10-56 (или колкото там е 7мата) Elixir NanoWeb. За записи с много clean китари минавам на Ernie Ball Slinkies.

 

Перца

Нормална форма Ultex 1.2

 

Фингърборд радиус

Нямам опит за да имам преференции

 

Нек профил

Средното между тънките RG грифове и thin-C е желания профил от мен, но тъй като още си нямам custom, RG печели

 

Аксесоари

Няма

 

Говорители

Near-field monitors :)

 

GAS

Намира се.. основно обаче не е към китарните неща. Всичко де що го нямам като устойство и сметна, че ще ми свърши работа рано или късно се появява наоколо. Но не купувам от една категория две неща поред.

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За апаратура - от транзисторно кубе с камиончета –>процесор->транзисторно кубе с камиончета->лампова апаратура.

 

За китари - Бг-соц. марки->Бг къстъм->Usa,Usa Custom, японски, корейски марки.

 

Единственото нещо, което си запазих е Фендера.

 

Заключението ми за многото купен и продаден гиър е: Абсолютно всичко, от най-малкия чарк до най-големия, трябва да е на сравнително на едно ниво!

 

Друго заключение: Можеше да свиря повече и да купувам по малко! :blush:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Промени :

кухарка Орфей за 75 кинта производство 87 година -БГ китара кремона 2 хъмбъкера с 2 еднакви рога 90та - Хонер страт 96та- Принс Страт 98ма.. тук финиширах с китарите около 99-та година.

 

Бас Кремона джаз бас копие - 97ма,... Бас Ибанец SG 370 JB- 98ма,  Бас Фактор Ню Лайн 5 струнен - 2002ра, Корт Артизън 5,Скуайър джаз бас 5,Самик фретлес къстъм 5 - 2004та, Корт Артизън 6 - 2005 , Conklin GT7 - 2007ма , Zvetano 7 string fanned frett custom - 2012, Hohner Q6 - 2013та,

Още в проект 2014 - Кen Smith 7 ( copy by Zvetano custom basses)

 

Усилватели :  L55 - 95та ,  Warwick sweet 15 - 2006 та ,Warwick Profet 3.2, WCA211 PRO cab - 2008ма, Warwick XTREME 10.1, WCA 411 PRO cab - 2011та, Аshdown lidle Giant 1000W Class D,  Custom bass cabinet 12'+ 1.5' Driver 650W

Микрофони - Зенхайзер откакто се помня

 

 

Запазен Гиър:  Един тунер на КОРГ имам го от  2000та година и още бачка . Падал е в локва, от 2 ри етаж и от кола... Събирам го и работи. Батерии сменявани 3 пъти.

Колан Levi's пилиестерен - Запазен от 2004 та до сега.. Състояние перфектно.

Редактирано от rudibass
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Еееех Жоре....;)

 

Кольо много хубаво го е казал, само че аз съм от обратната страна - време да работя над себе си нямам, но пък си радвам дашичката от време на време с гиър. Нещо, което ще остане вовеки в арсенала ми е един зелен мексикански страт, който дали просто щото си го обичам или просто е хубава бройка - много ме кефи как звучи. Имам го от 2005, малко преди да се вземем с жената:)

 

Иначе какво ли не ми е минавало през ръцете, особено след като хобито се превърна в професия...но до ден днешен съжалявам, че си продадох първата китара - една червена кремона. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^От няколко месеца насам се чудя дали да продам първата си китара, защото много ги събрах и на няколко пъти само жената ме спира. Кой знае какви пари няма да и взема, а май ще взема поука от поста ти и ще я заключа нейде в България, за да не се изкушавам. Някой ден със сигурност ще и се радвам от носталгия... живот и здраве. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.