Jump to content
Българският форум за музиканти

съвети относно свиренето на сола


rumi19

Recommended Posts

Здравейте, понеже в групата, в която свиря съм соло китара, имам въпрос относно това дали е необходим някакъв процесор или педал за свиренето на сола и какъв по-точно. (Не искам да е с прекалено много ефекти.) Чувала съм, че е добре да се вземе такъв.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Малко объркано ти е зададен въпроса. Солата и без процесор се свирят. Друго е вече ако си решила че имаш нужда от процесор. Кажи с какъв бюджет разполагаш?  Какви ефекти искаш да има? Какъв стил музика свирите? 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не е задължително, то си е до лични предпочитания. С какъв усилвател си? Предполагам сте в репетиционна, а в повечето такива има сравнително хубава техника. Често висок клас усилватели имат поне два, та дори и три канала (clean, dist., lead, примерно). Ако има foot switch, може да го ползваш да сменяш каналите, като предварително са зададени настройките - от ритъм, към соло бленда.

 

 

Ако идеята е само да "изкочи" над нивото - ползвай някакъв педал за бууст.

Редактирано от Slide
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

в репетиционната свиря с marchall, иначе не ми трябва нещо с много ефекти, а повече драйв, да сменям каналите, и ла-ла ефекта. Попринцип стилът музика, който свирим е hard rock, metal, а иначе за бюджет - не много скъп. И пропуснах да кажа, че ще е добре да върши работа и за малък усилвател roland - понеже свиря вкъщи с него.

Редактирано от rumi19
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Еми за това което казваш мисля че Boss ME-25 ще ти върши добра работа. За рок и по-хеви май е най-добре в този клас. Има всякакви ефекти и симулации на известни усилватели. Ако не се бъркам имаше бутон "Соло" който прави точно това от което има нужда - малко усилва звука и драйва, и китарата идава на по-преден план. Все пак потърсии се в интернет и за други. Гледай клипчета, в ютуб има колкото щеш.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако беше с мъжки профил до сега да са те наритали и замерили с "ЛА-ЛА" педала на изпроводяк :)

Прочети малко за Overdrive, Compressor, Wah-Wah, Phaser, Chorus, Flanger, Delay, Reverb и др след което вземи решението дали ги искаш в едно устройство (процесор) или на отделни педали. 

 

Тук очаквам доста бисери :)

 

4ii4K.gif

Редактирано от G.Varbanov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Indeed!

Общо-взето - безсмислен разход, ако идеята зад покупката на такъв процесор, на стойност 200+лв. е само да се "солира". Вярно, че има много други възможности, но все пак... Има си footswitch, предполагам, което е достатъчно.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Процесора е най-удачния вариант, не във всяка репетиционна има фуутсуичове, предполагам и в къщи нямаш. Трябва ти нещо с 3-4 педала + експрешън такъв за уа-то. Пра'иш си пресети - за клийн, ритъм, соло и т.н. ( или к'вото ползваш). Другия вариант е с камиончета, горе долу същият е принципа.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Съжалявам за дърварското(за някои) мнение, обаче, ако в бъдеще възнамеряваш да свириш с усилватели(както повечето хота свирят), най-подходящо ( и за някои може би консервативно) е да свириш с усилвател, евентуално с някакво бустер/овердрайв педалче отпред.

Наличието на reverb, или за репетиция ехо/delay не е нещо лошо, но в никакъв случай не може да се каже, че е задължително.

 

Просто свири, случай и чети (за различните популярни апаратури/китари, използвани от 50-те до днес) и лека полека ще си изградиш собствен вкус. Колкото и съвети да ти дадем, вкус за една нощ не се изгражда, точно както не се става и инженер, художник, лекар, дори меринджей...

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Малко банално стана на всяка тема за гиър да се дават съвети от рода на "Свири повече, това е важното". Темата е за гиър, раздел "Китара" също е за гиър, стига сте го отричали това оборудване. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Aмa имa рaзликa кaк е зaдaден въпросa!

 

При въпрос, от типa нa: "кaкво бихте ми препоръчaли, зa дa изпъквaм мaлко в миксa, когa свиря солa, освен повече волюм /др.кaнaл/ нa aмпa, зaщото и блендaтa при солирaне не ме кефи много... овърдрaйв или нaпрaво процесор" и тн

 

A момичето питa дaли й трябвa проц., зa дa свири солa, щото искa повече дрaйв и дa може дa сменя кaнaлите... Тaкa зaдaден въпросa...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.