Jump to content
Българският форум за музиканти

Бас Кремона


Recommended Posts

Здравейте, попадна ми едно старо чудовище което имам желанието да реставрирам до що годе прилично състояние да е възможно свиренето.

По принцип свиря на акустична и електрическа (соло/ритъм) китара и от доста време искам да имам бас но не съм имал желание да хвърлям пари и за такова нещо, че после и усилватели и к'во ли не още. Та китарата ми е подарък и като ми остане свободно време ще се занимавам с нея и не гоня никакво високо ниво а нещо съвсем глупаво но и все пак достатъчно за да изкарва поне някакъв звук. Тук може да видите снимки:

 

http://ma3x.minus.com/mKZyCCHTUBydW/16#!/3.0

 

Идеята ми е да я пребоядисам, да сложа нови ключове, нът, струнник, потенциометри и адаптери. Грифът почти не е гриф от това което погледнах набързо ще се сменят и фретчетата и смятам че с него няма да имам кой знае какви дертове. Пак казвам не очаквам да стане истинска китара а просто за удоволствие и подрънчаване от време на време.

Исках да попитам именно нещата които споменах че искам да сменя имате ли идея от къде би било най-евтино и удачно да ги купя?

Видях всичко което ми трябва в eBay, но ако имам възможност да ги купя от България горе долу на същата цена би било по-добър вариант за мен. Адаптерите не ме интересува какви ще са честно казано най-евтините възможно че да може да се чува нещо от нея а нататък ако ми хареса повечко бас китарата ще се взима нещо истинско. Благодаря за вниманието и ако може да предложите варианти за магазини в които бих могъл да открия частите които търся би било страхотно. Живея в Хасковска област и нямам голяма възможност да пътувам из големите градове. В крайна сметка звук ако не извадя от нея ще я окачвам на стената за красота. :yes:

Редактирано от genatawa
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

@golfabitch

Благодаря за мнението уважавам го, но точно затова споменах няколко пъти че за мен не е толкова от значение как ще звучи. Бих искал просто отговор на въпросите от къде да намеря частите стига да е възможно разбира се и също така се надявам че ще има поне няколко човека които ще разберат че искам да я реставрирам просто защото бих искал много да се занимавам с такъв проект. Както казах като не стане за свирене накрая поне на стената в работилницата ще я окача.

Редактирано от genatawa
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Трудно ще намериш части,особено пък за такъв бас доста преработка ще падне.
Послушай ме имам Кремона,която е долу горе запазена на външен вид,но е с крив гриф и си чупя пръстите,когато реша да свиря на нея.
Иначе като звук не е зле.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Преработка е ясно че ще има но нали и затова искам да започна да се занимавам с това защото ми доставя удоволствие.

И аз имам 2 стари кремони но акустични и имам доста приятели с подобни стари китари Кремона ли Орфей ли знам какво представлява малко и много изметнатия гриф и какво е чувството да се свири на такова нещо и грифа на този бас в сравнение с тях е пръдня във вятъра. Имам понятие не казвам, че знам много или нещо подобно но съм горе долу наясно за какво става дума и според мен ще се справя със всичко стига да намеря частите които търся.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Имам подобен бас.

Така беше преди:

Bass_guitars_1.jpg

Така е сега:

After_mod_1.jpg

И наистина става само да си я закачиш на стената за спомен :)

Ако държиш на този модел - в Продавалника се продава чисто нова такава за 150лв.

Като сметнеш всички неща, които искаш да смениш и положения труд, ще отидеш на 100-на лева пак.

Ти си решаваш, ние само изказваме мнения - все пак за това е форума :)

Редактирано от dzwer
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Само потенциометрите и врътките за тях съм купувал. От горния бас взех малката черна пластмастка, която скрива дупката за болта в грифа.

Иначе цялата китара я изшкурих до дърво и просто я лакирах :)

Останаха ми ключовете от горния бас, ама при него са в една редица, а за долния мисля иска два леви и два десни.

Ако кажеш ще ти ги снимам и мога да ти ги подаря, ако ти вършат работа.

Бридж-а от горния бас също стои, ама му липсват за двете струни стремената(или там както се наричат) - вижда се от снимката. Ако ти върши работа и него мога да ти подаря.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами принципно и моя бридж и ключове могат да се ползват с малко работа, но искам да ги взема нови да нямам ядове след време. От къде си взел потенциометрите и врътките им??

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Потенциометрите са най-обикновени от Комет: http://store.comet.bg/Catalogue/Product/23680/

Врътките от иБей: http://www.ebay.com/sch/i.html?_sacat=0&_from=R40&_sop=15&_nkw=pot+knob&rt=nc&LH_BIN=1

И по-конкретно такива: http://www.ebay.com/itm/4-pcs-Guitar-Metal-Dome-Knob-For-1-4-Split-Shaft-Pot-19-5mm-x-19mm-Chrome-New-i-/330832205264?pt=Guitar_Accessories&hash=item4d0722d5d0

Само че май ги бях взел на по-ниска цена...

Хм, гледам ги има по единични бройки за по 1$...

От иБей всичко може да ти излезе под 50лв., заедно с адаптерите и докато чакаш да дойдат нещата, можеш да си оправиш дървенията :)

Редактирано от dzwer
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Благодаря, най-вероятно ще поръчам всичко от eBay с надежда за нормално напасване и ще оправя боята докато пристигнат стига да ми остане време естествено.

Ще гледам да кача снимки като я направя но няма да е скоро поради заетост..

Редактирано от genatawa
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Вчера ми остана малко свободно време и реших да започна с премахването на старата боя. Може да видите снимки в същия линк от първия пост.

http://ma3x.minus.com/mKZyCCHTUBydW/16#!/3.0

 

Благодаря за отговорите в темата и източниците за части ако някои знае още варианти не бих отказал да чуя. Като ми остане време ще продължа и ще качвам още снимки.

Редактирано от genatawa
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.