Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Здравейте!

 

Моля ви за съвет и препоръки за майстор, които се занимава с пребоядисване на китари.

Китарата ми беше у един приятел, който обаче ми я върна с олющена на места моя, особено много на гърба. Направо ми се къса сърцето като я гледам така - първата ми китара е! :crying:

 

Дайте ми съвет какво да правя и ако знаете кой би могъл да ми свърши работа, пращайте контакти.

 

Ще съм ви много благодарна!

 

Ето и няколко снимки на китарата:

 

http://dox.bg/files/dw?a=27c034cd0e

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

1. Свържи се с BassTraffic - Костадин Димитров - лютиер от форума. В последно време е доста зает, но може и да имаш късмет.

 

2. Подбирай по-внимателно приятелите си :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Въпросния споменат лютиер Костадин Димитров ако има време да приеме твоята китара няма да ти е никак евтино. Предвиждам за цялостно боядисване и дребни поправки като нът, прагчета и т.н. да ти излезе колкото цената на китарата ~ 500 лева. Ако си го обичаш инструмента, ще му направиш ремонт и ще му вземеш един куфар. И няма да го даваш на "приятели" които го ярят като чужда булка. Направо срам и позор как са удари грифа! Ти си решаваш!

 

Хайде със здраве и мир да има!
http://www.youtube.com/watch?v=StDahGh8emA

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравей можеш и сама да си оправиш китарата не е голяма философия стига да имаш желание    :)

Трябва първо да премахнеш боята  първо с по-едра и после по-фина шкурка номер 250-500-1500 и след това да нанесеш няколко пъти Tru Oil (ленено,тунгово масло) има го в магазини като Praktiker,Baumaxx ето клипче 

Можеш да махнеш боята на топа и задната страна,а страните да оставиш боядисани.

Редактирано от Golema
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Начинът, по който псевдознаещи мераклии отговарят на подобни въпроси във този Форум, е една от сериозните причини дори и половината от съществуващите живи лютиери в БГ да не се регистрират в специално отворената тема за представяне (лично) на такива!

Момичето (Анна) има проблем.

 

Първият отговор я съветва да огледа вече съществуващите постове (ако съветващият я не се лъже че има такива...). Можем да и пожелаем приятно прекарване...

 

Вторият и третият я насочват към  Костадин Димитров. Повече от добър съвет (Коцето засега е единственият българин с пълно членство в Eвропейската Асоциация "European Guitar Builders"!), но вторият съветващ се е задоволил само да предупреди, че това при него няма да и излезе евтино... А защо не е предупредил, че при него вероятно ще стане по най-добрият възможен начин?!. Нали и за това се плаща, ако човек го иска?! И защо включва в предвижданията си "дребни поправки" като нът, прагчета и т.н., които нито са "дребни" (ако говорим за сериозна работа), нито в случая са необходими?..

 

Третият я съветва да си го направи сама...Има дори и клипче, показващ доста пособия и материали, които в БГ са недостъпни не само в Практикер и Баумакс, ами и в доста специализирани БГ магазини и сайтове.

Съветът горкото девойче да премахне боята с шкурка № 250 не искам да коментирам, както и последващото шлифоване с 500, след което директно с 1500 (не дай си, Боже, да опита...). Обработката с true oil или tung oil на гърба и СПЕЦИАЛНО  на топа изобщо не подлежат на коментар!

 

Това е едно от редките ми включвания в този Форум с една-единствена цел - да помоля всички пишещи колеги да се отнасят по-отговорно към писаното от тях и раздаваните от тях съвети, особено към начинаещи или хора с реални проблеми, защото те самите понякога могат да имат нужда от квалифициран съвет (освен ако не знаят всичко, което май е очевидно...).

Редактирано от TLC1
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Предвид ценовия клас, в който попада китарата, не знам дали си струва да се правят "хай-енд" ремонти по нея. Колкото и добре да се ремонтира, тя ще си остане нескъпа промишлена китара, което едва ли е твърде рентабилно. Всеки сам си преценява, но лично на мен, като минималист, философията "москвич с лети джанти" и "панелно жилище с мрамор по стените" не ми допада и ми се струва самоцелна и да кажем, малко селска, в недобрия смисъл на думата.

Според мен е по-оправдано, да се работи за прикриване на получилите се наранявания, без да се пребоядисва инструмента, понеже това е операция, съпоставима с цената му (а ако човек разполага с такива пари, може просто да си купи нов, а този да продаде на старо). Все пак, това е нескъпа серийна китара, в която едва ли има нещо чак-толкова неповторимо и специално. Честно казано, цялостното ръчно пребоядисване (особено качественото такова) никога не е твърде евтино, понеже изисква доста време и старание, било то и върху инструмент за 50 лв. Макар, че ударът по грифа не изглежда много добре, повечето от щетите по китарата изглеждат по-скоро козметични. Ако китарата свири нормално и няма повреди по прагчетата или конструкцията, според мен е по-разумно просто да се прикрият дефектите до ниво, да не се набиват на очи.

 

Занапред имай едно на ум, като я даваш на разни хора. Някои хора пазят, други - не.

 

Според мен, единственото дразнещо нещо е вдлъбването отзад на грифа. Чрез нагряване/пара можеш да го отвърнеш малко, но мисля, че това би нанесло известни поражения върху околния лак.

 

Чрез добро облепване с предпазна лепенка, малко шкурка, един черен спрей и малко внимание, можеш да направиш дефектите забележими само при вглеждане. Разбира се, предполагам, че има още хора, които биха го направили за теб, срещу по-скромна сума. Ако има - ще си кажат. Иначе, много добрите и скъпи ремонти, винаги са нещо хубаво, но не винаги - оправдано.

 

Опитай се да навиеш твоя приятел, да ти възстанови част от сумата, поне колкото трябва за по-елементаррен ремонт. Така ще разбереш и колко ти е приятел.

 

Дефектите отзад на китарата ги забелязваш само ти, едно внимателно дообелване на боята около тях с по-фина шкурка(да кажем 500-600) и след това внимателно пръсване с черен гланцов спрей (преди това облепване и скриване на частите, които не трябва да се пръскат) ще пооправи нещата - ще си личи, че не е фабричния лак, но отзад на китарата - голям праз).

 

Дефектът на отвора в предния капак и на върха на главата ще се пооправи козметично, чрез внимателно облепване на останалото и 1-2 много премерени пръсвания с черен спрей.

Пак няма да е идеално, но ще си личи само при целенасочено вглеждане.

 

Най-дразнещо е вдлъбването отзад на грифа. Там и има поренциал, да личи най-много, а и да усещаш разликата като свириш. Ако не те дразни при свирене, може и да не го пипаш.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз лично не бих я пипал - просто ще преглътна по-бойния и вид. То си е твоя работа, но китара която нова струва 270лв просто не си струва -  да влагаш толкова средства. За да стане като нова си трябва цялостно пребоядисване, лакиране а това хич не е малко работа и следователно - не евтино. Другия вариант е частично нещо да се замаже положението, но ще си личи отблизо. Пораженията не са толкова фрапантни - приеми я като по-винтидж :)  Да подходиш сама въобще забрави не е толкова просто - особедно без никакъв опит - понеже съм работил малко със true oil и то точно на махагон каквито са гърба и страниците на твоята китара. Дори след 20 пласта няма да запушиш порите ако са отворени, преди това си трябва пълнител. Хич не е малко играчка 4 пласта на ден след това търкане със стоманена вълна 0000 - просто забрави за този вариант. Свири си така и да не си дреме ! Проблема е чисто козметичен ! 

А пък и на снимката на аватара не личи надраното, китарката изглежда добре   :D

Аз дори бих я надрал още - защото съм на принципа ако е гарга да е рошава  :hysterical: - шегичка !!!

Редактирано от patzo
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Бе и аз като Евтим мисля,ожулванията,голяма работа,това ако дразни -спрейче,

Ама тая Дупка на грифа не може да се оправи лесно и за свирещ човек е много по гадно от някакви козметични забележки по лака.

Аз ако съм на местото на авторката ше ода при тоа приател и ще му напраа "испанска вратовръзка" (ако не знае лафа -така да му тресне китарата от главата,че последната да мине през акустичния отвор) :lol:

Последното е майтап,ама на колко по бойни кухарки сме дрънчали не е истина,..карай там, не е за 5 бона инструмент,и както е лафа - китара и жена не се дават на заем..

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 3 weeks later...

 

patzo,  снимката е правена преди пораженията, но да - отпред не си личи толкова.  :)  Благодаря ви много за коментарите!  Страхотно четиво сте за сутрешния черен чай! :P 

 

  Свързах се с майстор от родния Шумен - Цветан Димитров. Гледам из форумите, че има положителни отзиви. :)  

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.