Jump to content
Българският форум за музиканти

Повреден болт в грифа


Гешо

Recommended Posts

Купих си китара изцяло много запазена но открих един проблем който немога да разреша.В грифа има един голям болт дето криви грифа на горе и надолу обаче той е искиривен нагоре и струните са много високо на 12 прагче 7мм.Пробах да го отвъртя отгоре че да си сваля струните и да изправя грифа обаче някой се е опитвал да го върти пред мен и е ''изял'' резбата на шестограма и сега какво ли не пробвах и немога да го врътно но и не съм сигурен на каде трябва да въртя.Някой сблъсквал ли се е с такъв проблем или ако имате идеи давайте защото почвам да се отчайвам.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Можеш да потърсиш шестограм, който е един вид "заострен" (с трапецовидно сечение) и обхваща 2 съседни размера и с лек натиск да пробваш. (Това нещо, за което говориш не е точно болт - начича се truss rod и е едно "железо" по цялата дължина на грифа. Извинявай ако вече си наясно ;) ) По принцип трябва да се внимава, защото при пренатягане е възможно да се счупи самия truss rod, което би било много лошо. Инфо тук.

Някои видове се контролират от две страни - възможна е корекция и от страната на грифа, която е откъм тялото, но понякога грифа трябва да се махне, за да има достъп. Това е предимно при гриф, захванат с болтове. 

Има и още един вариант, който не винаги се съобразява: тръс рода да е добре, но грифа да е "потънал" в тялото, става въпрос за ъгъла между грифа и тялото, който може да се коригира чрез "подложки" и тн. Иначе и за препоръчване - лютиер.

Редактирано от megaliubo
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Кви 7 мм,леле..,по скоро проблема е както го описа колегата и реално без снимки или инфо за модел "запазена китара"  с едно кюфте разстояние на 12-то никой не може да даде съвет,не метаме боб ,форума ще ти помогне,но задай коректно въпроса..

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Евентуалното решение за разбитият шестограм е

Грип винт "Bison" - многократно съм го изпробвал за развалени профили на винтове за отверка, но не ми се е налагало да го прилагам за шестограми. Продава се в Бриколаж, Практикер и др.Опитай го и виж тази моя тема http://forum.muzikant.org/topic/124196-%D0%B6%D1%83%D0%B6%D0%B5%D0%BD%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-%D1%81%D1%82%D1%80%D1%83%D0%BD%D0%B0-%D0%BF%D1%80%D0%B8-%D0%BD%D1%8A%D1%82-%D0%BE%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D1%87%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%BD%D0%BE-%D1%80%D0%B5%D1%88%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5/?hl=%D0%B6%D1%83%D0%B6%D0%B5%D0%BD%D0%B5

Редактирано от Лими
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Вероятността да е разбит шестограма ми се струва много малка - та там не се върти с такава сила, че чак да се разбие шестограм, егати! Не, че не може да се случи, всичко е възможно, ама ми се струва малко вероятно. По-скоро не се ползва ключ с правилния профил - не винаги е шестограм (за пример, гибсънските ключове).

Може да е с инчов размер (обикн. амер) , може всичко.

Ако е прецакан шестограма, с някакво зверско насилие над него, нищо чудно да е скъсан и тръс рода, щом (ако) е толкова сгънат грифа ... абе фърляме боб, както казва Хилбили. Ама 7 мм на 12то е направо невероятно ... дори не мога да си го представя.

Да се отиде на лютиер, викам аз. 

Иначе, за инчови (или разбити) шестограми, по-малки или по-големи (като не съм имал такъв съответен), съм ползвал т.нар. "еврейска звезда" - обикн става, но внимателно, все пак. 

Редактирано от viksps
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Моля автора да постне снимки, че много интересно звучи тоя екшън... Представям си грифа като лък... ама на обратно. Логично е такова нещо да ти е направило в впечатление, още като си вземал китарата...

 

А иначе, ако е счупетн тръст рода и ако китарата е с лепен фингърборд, а не цяло парче гриф/фингърборд - евентуално лютиер може да го разлепи, да смени тръст рода и така. Разбира се, ако си заслужава сумата за ремонта, спрямо цената на китарата.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.