Jump to content
Българският форум за музиканти

Фалшиви тонове на праговете.


LucaTurilli

Recommended Posts

Здравейте.

 

Та проблема е, че коя да е струна като свиря свободно вади правилния тон без отклонения, но натисна ли произволен праг тона винаги се отклонява предимно към диез. Проблема със сигурност не го предизвиквам от силата на натискането и позицията на пръста ми, защото никога не мога да изкарам правилния тон. Използвам вградения дигитален тунер в кубето ми Behringer GTX30. Китарата ми е Cort KX5, но пробвах вчера с една Ibanez и имаше същия проблем.

Не усещам при настройка EADGBE да прави проблем, но много дразни при някои песни изпълнявани в настройка C или B, защото се усеща фалшивото звучене. Не е проблем и от струните, защото съм ползвал различни модели/размери и все тая. Само с друг тунер не съм пробвал, но не виждам защо там да е проблема след като на свободна струна си е доста точен тона. Отклонението бих казал, че е по средата между правилния тон и половин тон нагоре. Получава се при 1-ви, 12-ти и дори 24-ти праг.

Вариант е да отпускам леко струните, но тогава при свободни струни ще правя фалшиви тонове...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Вероятно защото китарата ти се нуждае от светен сетъп(настройване на височината на струните, октавите, евентуално височината при нъта..).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Както каза колегата, китарата ти има нужда от сетъп и най-вече от интонация: 

 

Трябва да настроиш от струнника, който при твоята китара изглежда така: 

ojvvo.jpg2qvv9cw.jpg

 

Интонация

 

Интониране, или  „последната-стъпка-от-всеки-китарен-сетъп“ е процесът на увеличаване или намаляне на дължината на струните на китарата, с цел да звучи правилно настроена. Това трябва винаги да е финалната стъпка от всеки сетъп. Правете я и след смяна на струни. Интонацията не влияе на предходните стъпки, така че минаването през нея на последно място, ви осигурява идеално интонирана китара, без да се налага да пипате нищо друго.

Доброто интониране е изключително важно за всеки, който някога се е опитвал да свири на китара която НЕ Е интонирана правилно. Когато китарата не е интонирана, свирите акорд над 3-ти праг и звучите като новобранец на училищен рецитал, въпреки че отворените струни са настроени правилно според тунер!

 

След като приключихме с интонацията, тя вероятно вече е супер. Първо изпилихме нъта и бриджа. След това поставихме по-дебели струни, настроихме тръс рода, регулирахме екшъна. Всички тези неща се отразиха на интонацията. За щастие я нагласихме лесно. Изисква се малко търпение.

 

Следвайте тези стъпки за интонация:

1.       Включете китарата си към възможно най-бързия и точен тунер, с който разполагате.

2.       Настройте струните в желания строй.

3.       След като сте настроили всички отворени струни правилно, натиснете 12-ти праг на 6-та струна и ударете с перото. Гледайте дали тунера показва правилната нота или тя е по-ниско/високо, отколкото трябва.

A.      Ако е по-ниско: С правилния инструмент(най-често шестрограм или отвертка), преместете улея в струнника/бриджа на тази струна по-близо до нека на китарата.

B.      Ако е по-високоОтдалечете улея в струнника/бриджа от нека.

4.       Проверете отново и пренастройте ако е нужно, докато нотата при отворена струна и тази на натиснат 12-ти праг се отчетат правилно при тунера.

5.       Повторете тази операция за всички останали струни.

 

2l95o2u.jpgdwjgz.jpg

 

Разхлаби струните първо и ако смяташ, че няма да се справиш по-добре я занеси на лютиер. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не е задължително, да е "най-вече интонация". Ако има проблеми с височината на струните при нъта или пък с позицията му, както и да интонираш китарата, все е зле на първите позиции.

 

Най-добре е наистина, ако китарата е нова, да се занесе на добър лютиер.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не искам да спамя тук, но неможеш да получаваш лични съобщения: 

 

"Получава се при 1-ви, 12-ти и дори 24-ти праг." :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да, убаво е и на 24-ти праг да "съвпада" тона. Аз моята кат я правих (беше в Ми с 9-46), сложих 10-56 и настройка в Ре. На 1,2,3 и 4-та стана без проблем, но на 5 и 6 имаше варинат да е "добре" на 0 праг и на 12 или на 0 и 24. Разбира се избрах първото, защото горните струни рядко ги ползвам след 12- ти праг. Незнам дали това е проблем при моята китара или се дължи на струните. А без тунер може най-лесно да се увери човек в това ( че не е интонирана ) като "удари" натурална хармония на 12-то прагче и съответно самото прагче на всички струни. Понакога разликите са бая.

Редактирано от svet.k
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

А да питам и аз за друго подобно нещо: на другия китарист от групата му фалшивее при солата. Един ден се опитахме да я интонираме обаче той с флойд. И на 1-ва струна не може физически да се премести седлото, опира и не може повече. Какво се прави в такива случаи - става ли леко с бормашина да се поизпили та да може да се намести?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това не е единствената причина за така получаващият се проблем. Може проблемът да се търси там, само ако е сигурно, че всичко друго е ОК, което предполага даване на китарата на лютиер на първо време.

 

Проблемът може да е в струните, може да е в дъгата на грифа, дори в нъта(височината на струните там, или неточна позиция). Изпилването на седлото е хамалски похват, само за крайни случаи, в които е ясно, че флойда не е монтиран правилно. Може да се окаже, че има съвсем друга причина и чрез изпилването само се лекуват симптоми, а не се оправя причината.

Също така е възможно, при наличие на някоя от споменатите причини, китарата да свири идеално фалшиво, дори при съвсем точни интонации на 12-то прагче.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мерси за коментарите за интонация. Определено помогнаха :). По-принцип от както имам китарата ми прави впечатления, че долните 3 улей са по-близки до нека, а горните 3 с дебелите струни по на далеч и никога не бях ги пипал преди. Все още на първите прагове дава малко отклонение, но е много по-добре от преди, а може би и самите струни вече са поизносени или пък не натискам достатъчно равномерно. Настройката на струните влияе ли на интонацията, защото често свиря в B,C,D освен в E?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

То не е и до интонация,стандартно ако си в Ми с 10-ки,като свалиш полутон за да е приблизително същото като тяга слагаш 11-ки,а някой да свири с ластик 9-ка в свален строй не мога да си представя,то рода ще лепне струните за грифа веднага (почти) , пак се налага играчка със седлата и няма начин да не фалшиви на акорд,от самия натиск по ластика вдигаш тона,ако нямаш прецизно изработена техника за свирене с тънки струни да не натискаш много.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.