Jump to content
Българският форум за музиканти

Sign in to follow this  
G.Varbanov

7, 8, 9 - струнни китари и баритони (Въведение)

Recommended Posts

v5hic0.jpg

 

Целта на тази тема е да ви запознае с възможностите, които китарите с разширен тонален диапазон ви предоставят. Ако сте начинаещ - тази тема би ви объркала. Съветвам ви да се запознаете с уводните теми в раздел „Китара“, където ще получите подробна информация и ще се запознаете с основната терминология, която ви е нужна, за да разберете тази тема.

Подобни инструменти се произвеждат масово от сравнително скоро и на тях се гледа скептично от повечето музиканти, израснали през 80-те и 90-те години. Ако сте сред тези хора, е нужно да разберете, че тези инструменти не заместват стандартната 6-струнна китара, а я допълват.

 

Негативното отношение не е насочено към конкретните инструменти, а към мейнстрийм музиката, която се прави с тях в последно време. В най-общи линии, тези инструменти се използват от млади китаристи, които не са особено добри музиканти – grindcore, nu metal и подобни. Това създава предразсъдаци в опитните китаристи и ги отдалечава от желанието да изпробват такива инструменти, за да не бъдат асоциирани с подобен тип музиканти.

Истината е, че много от хората, които изключват подобен тип китари, никога не са се докосвали до тях.

Голям процент от китаристите свирят на Fender и Gibson, като изпозлват същите блус и рок ликове, както преди 20 години, и до там. За тях Ibanez RG е крайност, флойд бриджовете също, 24 прага са абсурд и като цяло всичко ново е забранено. Често задавани с насмешка въпроси са:

 

„Защо не смъкнеш китарата си в по-нисък строй, като искаш да свириш тежки неща.“

 

Можете да откриете подробен отговор на този въпрос в темата "Ниски строеве - Setup (Теория)"

Там е обяснено подробно, защо не е толкова просто да настроим китарата си в нисък строй.

 

forum.muzikant.org/topic/152022-ниски-строеве-setup-теория/

 

 

„Научи ли се да свириш на 6-струнна китара, че си вземаш такава с 7, 8 струни?“

 

Искрено се надявам, че тези хора са започнали с 1 струна, след което са преминали през 2 и 3. В последствие са станали виртуози с укулеле, бавно са преминали през банджо докато са достигнали до 6-струнната китара. Как точно разбирате, че сте станали виртуози с 6-струнна китара? Надявам се осъзнавате колко е нелеп този аргумент.

 

„Защо не си вземеш бас?“

 

Дори в някои случаи китарата и басът да се препокриват в тоналния спектър, това не означава, че звучат по един и същи начин. Много са факторите, които ги различават – адаптери, мензура, струни и др. Самото усещане да свирите на бас е различно от това да свирите на китара.

 

Едно от най-големите удобства на Китарите с разширен диапазон са строевете, в които можете да ги изполвате. Такива инструменти ви позволяват да експериментирате с необичайни ниски строеве без да се налага да губите диапазона на стандартна 6-струнна китара.

 

8 и 9 струнните китари са в масово производство от сравнително скоро и за разлика от 7-струнните, все още няма музиканти, които са навлезли в мейнстрийм музикалното пространство. За това тези инструменти не са толкова популярни. Така е било и със 7-струнните китари през 90-те години, преди да започнат да ги използват хора като Стиив Вай, Джон Петручи и групи като  KoRn. Замислете се, нужно ли е нещо да е масово, за да му дадете шанс?

Хората, които свирят на китари с разширен диапазон не са много в световен мащаб, да не говорим за България. Такива хора все още се смятат за „странни“, както едно време са смятали, че единственото момче в училище с тениска Металика и дълга коса е сериен убиец. Ако сте готови да загърбите предразсъдаците си, можете да изпитате огромно удоволствие, свирейки на инструменти с разширен тонален диапазон.

 

 

7-струнни китари

 

Седемструнните китари са с една добавена струна, често използвана за да се разшири басовия спектър (обикновено ниска струна B-Си), но може и да бъде използвана да се разшири требъл обхвата на шестструнната китара. Най-чето използваният метод е чрез разширяване на широчината на фингърборда, за да се добави седмата струна.

 

Електрически седемструнни китари

 

Semi-Hollow и Hollow Body китари

Първите седемструнни китари са hollow и semi-hollow тип - тялото на китарата се състои от централна резонираща кухина или има две резониращи кухини от двете страни. Това придава на китарата плътен и богат звук, който е характерен за традиционния джаз тон, но не е подходящ за рок свирене, заради фиидбека.

 

Solid Body китари

 

v5v0gp.jpg

Първата масово произвеждана 7-струнна китара е Ibanez UV7 (на която свири Steve Vai). Toй бил вдъхновен от идеята, поради същата причина, която и класическите и джаз китаристите – разширения спектър на свирене, благодарение на допълнителната струна. След първоначалното експериментиране с high A, low B било добавено, защото високата А струна твърде често се късала. (Kirk Sand и Lenny Breau разрешили проблема с късането, чрез скъсяване на мензурата до 22,75"; Vai свирел с Ibanez с 25.5"). Вай пъвроначално използва прототипа на седемструнния Ibanez, докато е на турне с Whitesnake, а след това я използва и за издаването на „Passion and Warfare“ (1990).

 

2eeaofn.jpg

 

Седемструнната китара станала по-популярна, когато Корн използвали Ibanez Universe китари в техния дебютен албум през 1994. Както Esp's 7-string, седемструнните китари, които Корн използвали, също били в ниски настройки, обикновено low A. През 90-те към марките, които правели 7-струнни китари се присъединили дъщерните фирми на Фендър и Гибсън – Squier и Epiphone. 

Фурорът около седемструнните китари отминал, но много музиканти вече се били докоснали до възможностите от разширения спектър на седемструнната китара. Въпреки нарастващата „стигма“, че седемструнните китари са “nu metal” инструмент, подходящ само за тежки рифове, китаристите на Корн – Munky и Head, помнят как в началото им казвали, че седемструнните китари били за китаристи-техничари, а не за тежки рифове.

 

34xqsr8.jpg

 

През деветдесетте и други хеви метъл китаристи започнали да използват 7-струнни китари (като John Petrucci, Trey Azagthoth, and Erik Rutan), заради възможността да се свирят ниски рифове, същевременно запазвайки горния обхват на струните за изпълнение на сола. Въпреки това, седемструнната китара все още не можела да набере скорост в развитието и разпространението си и Universe моделът бил спрян от производство през 1995-та.

Matt Bellamy от Мuse първоначално използвал къстъм Manson 7-струнна, за да изпълни само една песен - „Citized Erazed”, с AADDGBE тунинг (която първоначално била записана с 6-струнна китара с шеста струна в ниска настройка), но напоследък ползва Manson custom seven-strings и при изпълнението на някои нови песни ("Supremacy", "Survival", "Liquid State") на турнето им (The 2nd Law album tour) през 2012.

Dino Cazares ползва къстъм седемструнни Ibanez китари; Christian Olde Wolbers има свой signature Jackson 7 струни; Jeff Loomis има signature модел Шектър; Stephen Carpenter има няколко собствени модели ESP.

През 2013 Chapman Guitars създават Strat-type и Tele-type седемструнни китари с помощта и съдействието на Keith Merrow. Новото в случая е, че дизайнът е избран от феновете на Чапман Гитарс (чрез „ collaborative design” метод). Те са с високо качество, но на достъпни цени (излизат на пазара през 2014).

 

 

8-струнна китара

 

2n8rn6r.jpg

 

Електрическите китари с 8 струни също се използват от много модерни групи и изпълнители. Конструкцията на 8-струнните електрически китари е сходна с тази на 6 и 7-струнните. Стандартен строй за такава китара е F#,B, E, A, D, G, B, E (от 8-ма до 1-ва). Съществуват много различни строеве. Доста музиканти предпочитат да настройват горната F# във E (като при бас китара), като това придава по-плътен и пълен звук на китарата с достъп до три различни E струни. Така имате по-лесен достъп до октави и 5-ти (fifths).

Първата 8-струнна китара за масово производство също е от марката Ibanez и е произведена в Япония: RG2228

 

oasqxf.jpg

 

 

Мензура

 

 

14w837r.jpg

 

Главният проблем, който 8-струнните китари имат, е че ниските струни (6, 7, 8) трудно стоят в зададен строй.  Тези проблеми се пораждат от ред неща като прекалено къс нек, неправилна интонация, породена от бриджа, неправилни разстояния за плаващи тремоло бриджове, или неподходящ размер струни.  Други подобни проблеми, свързани със стабилността на строя, се решават чрез правилен сетъп на китарата.

8-струнните китари с разширен спектър понякога са конструирани с различна дължина на мензурата за всяка струна. В този случай басовите струни са по-дълги от останалите. Тази конструкция спомага за правилната интонация на басовите струни и подобрява баланса на опъна при струните.

 

1532q0w.jpg

 

Басовите струни при 8-струнните китари обикновено изискват струнника да бъде опънат назад, малко повече от останалите струни, за правилна интонация. Някои производители предвиждат това и оставят по-голямо разстояние в бриджа за местене на струнника по-назад. Китари с по-дълга мензура изискват по-малко изтегляне назад за правилна интонация.

 

9-струнна китара

 

k3uq82.jpg

 

Тези китари не са особено популярни на този етап. Като конструкция са сходни с 7 и 8 струнните китари.  На тазгодишното изложение NAMM2014 Ibanez представиха техния 9-струнен модел RG9, като отново станаха първия производител, който предлага такъв инструмент за първи път в масово производство.  

Известни производители:

 

Производители: Agile, Alvarez-Yairi DY58, Chellee, Conklin, Emerald Guitars, Etherial, Halo, Ibanez, Jackson,  Maroo, Oni, Schecter, Stambaugh Designs, Shamray, Sherman, Siggery, Strictly7 и Taylor.

 

Адаптери: Aero Instrument, Agile, Bareknuckle, DiMarzio, EMG, Jackson, Lace Music, Merlin pickups, Haeussel, Nordstrand, Oni,Seymour Duncan, Siggery, and Villex

 

 

Баритон китари

 

1118fx0.jpg

 

Баритон китарата е вариация на стандартната китара, но е с по-дълга мензура, която позволява да се настройва в по-ниски строеве.

Стандартният строй за нормална китара (от най 6-та към 1-ва струна) е E A D G B E. Баритон китарите са настроени в перфектна 5-та по-ниско (A D G C E A), перфектна 4-та по-ниско (B E A D F# B ), или мажорна 3-та (C F Bb Eb G C). Gretsch, Fender, Gibson, PRS Guitars, Music Man, Danelectro, Schecter и много други компании произвеждат такива китари от 1960г, но в ограничени количества, тъй като не са особено популярни.

 

 

Баритон китарите имат по-големи тела от стандартните китари, особено когато говорим за акустични елементи. Имат и по-дълга мензура, което позволява да бъдат настройвани в по-ниски строеве без да губят прекалено много опън на струните. При стандартните акустични китари с метални струни, мензурата (разстоянието от нъта до бриджа) е около 24,9 до 25,7 инча, а струните са с размери от .012 до .054. Мензурите на някои баритон китари от такъв тип варират от 27 до 30,5 инча за сравнение, а струните започват от .012 – .054 и достигат до .017 - .095. По-дългата мензура в комбинация с по-голям калибър струни ви осигурява повече бас в звученето.

При електрическите китари баритоните започват от 26 инча мензура, като достигат до 34 и повече.

 

2134zg6.jpg

 

Китарите с разширен диапазон съществуват от доста време, но набират все повече скорост в последните няколко години. Все повече музиканти ги използат. Ако сте готови да загърбите предразсъдаците си и да осъзнаете огромните възможности, които тези инсрументи ви предоставят, ви гарантирам, че ще останете приятно изненадани.

Консумативи и части също са достъпни. Преди време е било трудно да се намират струни, бриджове и адаптери за тях, но вече можете спокойно да ги намерите в големите онлайн магазини. Българските магазини също не изостават с този тренд. По нашите ширини тези инструменти са достъпни и все повече хора се ориентират към тях. Тези китари не заместват 6-струнните, а са едно прекрасно допълнение към арсенала ви.

Edited by G.Varbanov
  • Like 4

Share this post


Link to post
Share on other sites

Нещо "почти" по темата.....

  • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Олива се и 'из' 8-те струни :D

Прави си и готин бас акомпанимент из други видеа

 

p.s.

Тва пол гилбърт ли е по-горе? Няма да се оправи с бормашината, ще му трябва къртач-перфоратор за алтернейт тука :D

Edited by emosms
  • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

10 струннна арфа от братският полски народ, нещо басистите съвсем ги отсвирват вече :) или китаристите, не знам...

 

http://www.skervesen.eu/

10001441_320202124795039_359221873319596

  • Like 3

Share this post


Link to post
Share on other sites

Skerversen знаят какво правят, с удоволствие бих взел техен Raptor седмак. А това бих го разцъкал за ден два да си направя кефа :>

Share this post


Link to post
Share on other sites

В темата , само че акустичен баритон - страхотен модел на Уолдън с който направиха акустичните баритони достъпни...звучи като акустичен бас и китара едновременно....

 

  • Like 4

Share this post


Link to post
Share on other sites

В.Кръпката доста е задобрял на акустика... :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ето моят акустичен баритон. 

 

 

Оня ден си купих ел. баритон. Данелектро, много ме кефи.

  • Like 4

Share this post


Link to post
Share on other sites

9 струни е вече извращение. За 8-цата съм на кантар. Иначе 7-ките са яки. Но предпочитам баритон пред 7-ца.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Има ли някъде в България, където да се продават 9-струнни китари? Бих взел, ако пък няма тогава ще мисля за 8.

Share this post


Link to post
Share on other sites

И на мен би ми било много интересно да чуя и видя Danelectro-то :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Голям процент от китаристите свирят на Fender и Gibson, като изпозлват същите блус и рок ликове, както преди 20 години, и до там. За тях Ibanez RG е крайност, флойд бриджовете също, 24 прага са абсурд и като цяло всичко ново е забранено

 

Това все едно за мен е писано :D .  Старомоден съм със сигурност, но наистина свиря с Фендер и Гибсън, не харесвам Ibanez RG (не защото ми е модерна, тя не е, и не защото не съм пробвал, имал съм поне 5), както и флойд бриджове, 24 прага, както и всичко, което разваля саунда (разбира се моя гледна точка). Но пък много харесвам баритон китари.

 

Сори за спама, стана ми смешно :D 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Без да се правя на интересен, но има ли някой който освен мен е увлечен по акустичните баритон китари? ( надявам се , да)

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

×

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.